Procurorul general: Va asigur ca DNA e o structura de elita a Ministerului Public. Scandalul e produs, nu dezinteresat, de anumite canale media

Marti, 04 Iulie 2017, ora 08:42
15449 citiri
Procurorul general: Va asigur ca DNA e o structura de elita a Ministerului Public. Scandalul e produs, nu dezinteresat, de anumite canale media
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Public

Procurorul general Augustin Lazar considera ca scandalul care a aparut in jurul DNA a fost produs de canale media interesate sa opreasca lupta anticoruptie.

Asaltat marti dimineata de jurnalisti la intrarea la sedinta CSM, Lazar a sustinut ca scandalul nu este in DNA, ci in jurul institutiei si a fost "produs, nu dezinteresat, de anumite canale media".

Intrebat pe cine avantajeaza toate aceste tensiuni, Lazar a replicat: "Avantajeaza pe cei care doresc oprirea luptei anticoruptie (...) Dumneavoastra spuneti ca sunt tensiuni, faptul ca cineva sa comita o fapta in DNA, nu inseamna tensiuni, inseamna ca acel cineva va fi gasit si lucrurile vor fi clarificate in zilele imediat urmatoare si se va demonstra ca DNA este capabila sa-si clarifice problemele".

Mai mult, procurorul general a dat asigurari ca DNA "este o structura de elita a Ministerului Public, in care UE a investit bani multi, care are un corp de elita".

"Sugerati dumneavoastra ca exista scandal in DNA. Scandalul exista in jurul DNA. Adica exista un bruiaj, un zgomot mediatic deosebit de interesat, care ar vrea sa gaseasca vulnerabilitatile unei institutii de elita a Ministerului Public, vulnerabilitatile si posibilele radicalizari ale unei persoane care, sigur, ar putea sa aiba anumite frustrari de-a lungul timpului acumulate.

Insa eu va asigur ca DNA este o structura de elita a Ministerului Public in care UE a investit bani multi, are un corp de elita, ca de altfel, si intreg Ministerul Public si DNA isi va clarifica toate problemele pe care le are".

Cat despre ancheta declansata de Laura Codruta Kovesi care a dorit sa isi supuna colegii la testul poligraf pentru a afla care dintre ei a realizat acele inregistrari difuzate de Romania TV, Lazar sustine ca "detectorul de minciuni este un dispozitiv care e utilizat pentru a verifica sinceritatea".

"Putina lume stie cateva lucruri care sunt esentiale: detectorul de minciuni este un dispozitiv care este utilizat pentru a verifica sinceritatea. Nu reprezinta o regina a probatiunii, dar poate sa ajute pe cel care face verificarile sa determine dintr-un cerc mai larg de suspecti, incotro ar trebui sa mearga investigatia. Cu certitudine va spun ca a multa oara a fost folosit detectorul de minciuni, nu pentru a produce proba regina, ci pentru a orienta investigatia pe baza de probe, intr-o zona unde sa fie identificat", a declarat Lazar.

Ca urmare a difuzarii de catre Romania TV a unor inregistrari despre care DNA spune ca sunt trucate, in care se aude vocea Laurei Codruta Kovesi, care ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor, a aparut un imens scandal legat de modul cum se fac anchetele in Directia Anticoruptie.

In cadrul DNA a fost declansata o ancheta interna pentru a se afla cum au ajuns acele inregistrari in presa. Trei procurori ai Directiei au sesizat Inspectia Judiciara sustinand ca ar fi primit citatii in cadrul acestei anchete in care li se solicita efectuarea testului poligraf.

In paralel, procurorul sef al DNA a cerut Sectiei pentru procurori a CSM revocarea din functie a doi dintre acesti magistrati - Doru Tulus si Mihaiela Iorga -, solicitare ce e discutata azi la CSM.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a cerut CSM sa faca o evaluare in DNA si Parchetul General referitoare la modul cum sunt prioritizare dosarele.

Tudorel Toader a declarat, luni, ca are la dispozitie "doua parghii de declansare a procedurilor de verificare" la DNA si la Parchetul General, si anume sa desemneze un procuror care sa evalueze activitatea manageriala a sefilor celor doua institutii, iar cea de a doua cale este sa sesizeze Inspectia Judiciara.

"Amandoua au fost dispuse de MJ, o procedura nu o exclude pe cealalta, o procedura nu se declanseaza numai impreuna cu cealalta", a explicat ministrul.

Citeste si Ministrul Justitiei: A venit vremea clarificarilor la DNA. Sper sa nu se constate ca avem o justitie selectiva.

Inspectia Judiciara a anuntat luni ca a demarat ancheta. In comunicatul IJ se precizeaza ca respectivele controale vizeaza "eficienta manageriala" a conducerii celor doua institutii mentionate.

Procurorul general nu a primit "nicio instiintare oficiala" privind evaluarea aceasta, dar Lazar a adaugat ca "ministrul Justitiei are dreptul sa ceara o asemenea verificare".

Citeste si analiza Ioanei Ene Dogioiu: DNA - atacul cartitelor. Ce e in spatele marilor minciuni

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Lazar scandal DNA , #procuror general