Procurorul Lazar raspunde acuzatorilor sai si acuza un fake news daunator societatii

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 14:16
10317 citiri
Procurorul Lazar raspunde acuzatorilor sai si acuza un fake news daunator societatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, vineri, ca atacurile zilnice la adresa Ministerului Public sunt "un fake news daunator societatii".

El a mai precizat, pentru RFI Romania, ca "cei care sunt in proceduri judiciare si care eventual asteapta avize pentru urmarire penala sunt mereu interesati sa vorbeasca despre abuzuri, despre trecut, in speranta ca vor scapa cumva, ca vor fi mai presus de lege".

Intrebat daca acest nou scandal va ramane o pata pe cariera sa de procuror, Lazar a raspuns negativ.

"Cred ca nu va ramane, pentru ca lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. Cei care au afirmat ca as fi ofiter de Securitate etc. au facut-o cu o usurinta debordanta, inainte sa verifice adeverintele pe care CNSAS-ul le-a eliberat pentru fiecare dintre membrii CSM.

Am avut aceasta onoare de a fi verificat si eu si s-a facut o verificare la sange, cum a afirmat cineva de la CNSAS, adica foarte competenta si s-a facut o verificare de mai multe ori (...) . In mod clar va spun ca de cate ori s-ar face, nu au ce sa gaseasca, fiindca nu apartin acelei categorii", a replicat procurorul general.

Vezi si Cercetator in CNSAS: Afirmatia ca Augustin Lazar a fost "un tortionar" este falsa. Iata dovada

Reactie la acuzatiile fostilor detinuti

Acesta a mai spus ca la acea vreme a respectat legea care era in vigoare.

"In calitate de procuror si de tanar procuror, cum eram atunci, am respectat legea care la acea data era in vigoare. Cu precizarea ca standardele etice, am remarcat si noi, standardele etice ale legii de atunci nu erau la nivelul standardelor de astazi, ca practicile procuraturii nu erau toate la nivelul standardelor etice ale zilelor noastre si pentru aceasta am si facut o delimitare a activitatii Ministerului Public de azi, pe care il conduc, fata de anumite practici discutabile, care existau in trecut.

Delimitarea este foarte clar aratata de conduita procurorilor Ministerului Public de astazi, inclusiv ca ei au fost capabili si sub mandatul meu sa rezolve niste dosare istorice, pe care altii nu le-au putut rezolva inainte", a adaugat Augustin Lazar.

Referitor la faptul ca a gresit din punct de vedere moral si ca nu s-a abtinut, Augustin Lazar a explicat ca "in acea situatie existau cinci membri, daca bine retin, ai comisiei de liberare conditionata, si in principiu cineva ar fi putut sa scrie pe documentul, pe procesul verbal ca face opinie separata, insa era in minoritate fata de ceilalti si regulile erau foarte simple, nu te puteai deroba de la responsabilitate, adica ai calculat fractia de pedeapsa pentru persoana care este analizata in comisie si apoi ai constatat daca are sau nu rapoarte de pedepsire.

Lucrurile sunt simple si nu poti, daca are rapoarte de pedepsire, sa te abtii, sa spui ca te abtii, ci sa observi, sa constati si sa-ti asumi o responsabilitate, strict tehnica, de a vedea: sunt indeplinite conditiile sau nu sunt indeplinite.

Cu precizarea ca ceea ce facea aceasta comisie era o propunere, care era contestabila si care se face si in zilele noastre".

Citeste mai multe despre Augustin Lazar: Cei aflati in proceduri judiciare, mereu interesati sa vorbeasca de abuzuri pe site-ul RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Augustin Lazar atac Minister fake news , #procuror general