Scandal in Parlament pe bugetul Parchetului General, dupa ce PSD nici n-a bagat in seama amendamentele lui Lazar

Luni, 11 Februarie 2019, ora 18:04
6060 citiri
Scandal in Parlament pe bugetul Parchetului General, dupa ce PSD nici n-a bagat in seama amendamentele lui Lazar
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, luni, in comisiile juridice ale Parlamentului, ca bugetul prevazut in proiect nu asigura functionarea Ministerului Public. El a cerut suplimentarea bugetului, insa propunerea a fost refuzata de presedintele Comisiei, pe motiv ca nu a fost trimisa in termen.

"Din pacate propunerile de buget ale ordonatorului principal de credite al Ministerului Public nu au fost impartasite, ele fiind reevaluate in minus de Ministerul de Finante. Din pacate in aceasta situatie vom fi in imposibilitatea de a indeplini obiectivele care revin Ministerului Public, astfel cum avem aceste resurse la dispozitie.

Pentru aceasta noi am formulat cateva amendamente pe care va rugam sa le aprobati, prin care sa aveti in vedere ca noi am incadrat, incepand cu 1 ianuarie 2019, 66 de auditori de justitie, 25 de procurori numiti, 18 specialisti, 9 grefieri. De asemenea, in cadrul Ministerului Public functioneaza o sectie de investigare a infractiunilor din justitie care a primit o cladire noua, careia trebuie sa ii achitam chirii, sa ii facem imbunatatiri, sa o dotam cu echipamente, pentru ca ea sa poata functiona. (...).

As dori sa precizez ca la capitolul bunuri si servicii noi am propus un amemdament de 19.805 de lei avand in vedere ca au crescut nevoile de expertize judiciare, contabile, criminalistice, care impun mai mari cheltuieli pentru infaptuirea actelor de justitie. Pentru acestea va rugam sa ne aprobati amendamentele solicitate", a declarat Augustin Lazar, in sedinta comuna a comisiilor juridice ale Parlamentului.

Presedintele comisiei, Robert Cazanciuc, a afirmat ca Ministerul Public nu are voie sa faca amendamente, spunandu-i procurorului general ca trebuia sa trimita catre grupurile parlamentare propunerile in termen.

"Nu a fost depus niciun amendament in termen. Domnul procuror general putea sa depuna la grupurile parlamentare amendamentele, in termen, din timp. Nu am auzit sa fie ceva acceptat pana acum", a declarat Cazanciuc.

Desi atat PNL cat si USR au sustinut amendamentele procurorului general Augustin Lazar, singurul amendament care a trecut a fost propus de PNL, care prevede majorarea bugetului Ministerului Public cu aproape 9 milioane de lei, banii urmand sa mearga catre asistenta judiciara.

Deputatul USR Stelian Ion a acuzat conducerea comisiei de sabotaj al Ministerului Public.

"Solicit sa fie afisate aceste amendamente, avem drfepturi sa formulam amendamente in calitate de parlamentari, indiferent daca au fost depuse. E vorba de toata activitatea Ministerului Public, cred ca nu ne putem juca, indiferent de zona politica in care actionam, sa facem ineficient un minister, neacordandu-i sumele inseamna o actiune de sabotaj", a afirmat in comisie Stelian Ion.

Potrivit proiectului de buget pe 2019, Ministerul Public primeste in 2019 o suma in valoare de 1,32 miliarde de lei.

#Augustin Lazar buget Parchet PSD , #procuror general