Amanare pentru Lazar in procesul in care cere suspendarea revocarii din functie

Marti, 19 Martie 2019, ora 15:25
3184 citiri
Amanare pentru Lazar in procesul in care cere suspendarea revocarii din functie
Foto: Arhiva Ziare.com

Procesul in care procurorul general Augustin Lazar solicita suspendarea procedurii de revocare din functie a fost amanat, marti, la Curtea de Apel Alba Iulia. Avocatul lui Lazar a cerut amanarea, motivand ca nu se poate prezenta, avand un termen si la Inalta Curte, tot cu procurorul general.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a anuntat ca instanta a stabilit un nou termen in proces pentru 2 aprilie.

"Astazi a fost termen de judecata si instanta a stabilit amanarea pentru data de 2 aprilie, intrucat la acest termen avocatul domnului procuror general nu s-a putut prezenta, avand o cauza tot cu domnul procuror general la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si a facut cerere de amanare, iar instanta a stabilit un termen scurt pentru 2 aprilie", a declarat Cosmin Muntean.

Dosarul in care procurorul general Augustin Lazar solicita suspendarea procedurii de revocare din functie este judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, in urma unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 30 ianuarie.

ICCJ a solutionat astfel conflictul de competenta intre Curtea de Apel Alba Iulia, instanta sesizata initial de Augustin Lazar, si Curtea de Apel Bucuresti, unde procesul fusese mutat dupa ce Ministerul Justitiei a invocat o exceptie de necompetenta.

Procurorul general Augustin Lazar a depus la instanta - Curtea de Apel Alba Iulia - o cerere de suspendare a procedurii de revocare initiate de ministrul Justitiei. De asemenea, procurorul general a depus si la Ministerul Justitiei o plangere prealabila prin care cere oprirea procedurii de revocare.

Primul termen in acest dosar fusese stabilit in 20 noiembrie, la o zi dupa ce Sectia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justitiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazar.

Demersul lui Lazar a fost criticat de Toader chiar in sedinta CSM. "Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima si aici. Judecatorul va decide. Competenta, cum de s-a dus la Alba Iulia, ca procurorul general nu a sesizat pe persoana fizica, o fi avand domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror. Raportul eu nu l-am facut impotriva procurorului general, ca altfel nu eram interesat. Impotriva procurorului general competenta e de ordine publica vom vedea daca instanta isi mentine sau nu aceasta competena de jurisdictie in contencios administrativ", afirma Tudorel Toader.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justitiei cu privire la faptul ca a depus o contestatie in instanta la Alba Iulia si nu la Bucuresti, Augustin Lazar a spus: "Nu ma indoiesc ca domnul ministru a consultat legea si a vazut ca la domiciliul persoanei se depune".

La primul termen, dezbaterile au fost amanate pentru ca exista o cerere de interventie din partea unei asociatii de procurori, in favoarea reclamantului. Pentru ca partile din proces sa se pregateasca pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amanarea procesului.

Astfel, fusese stabilit urmatorul termen pentru 27 noiembrie, cand Curtea de Apel Alba Iulia a admis exceptia de necompetenta teritoriala si dosarul a fost transmis catre Curtea de Apel Bucuresti.

Quarterly Report - Editia 4

Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Iohannis, despre o posibilă extindere a războiului din Ucraina: „Trebuie să fim pregătiţi pentru evenimente neaşteptate” VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a spus, miercuri, la Zărnești, fiind întrebat dacă există posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina și dacă România este amenințată, că...
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Cunoscut profesor universitar, candidat al AUR, acuzat că propagă idei extremiste și fasciste. ”Femeia infertilă este inutilă”
Un profesor de la Facultatea de Sociologie din București, care candidează pe listele AUR la europarlamentare, este acuzat de studenții săi de extremism și de promovarea de idei fasciste. În...
#proces Lazar Toader amanat , #Tudorel Toader