De ce Inalta Curte i-a dat dreptate lui Augustin Lazar in disputa cu Tudorel Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 08:51
23467 citiri
De ce Inalta Curte i-a dat dreptate lui Augustin Lazar in disputa cu Tudorel Toader
Foto: Alexandra Pandrea/Mediafax/Hepta.ro

Atunci cand este vorba de cariera profesionala, un magistrat, ca orice alta persoana care se considera vatamata, se adreseaza instantei de contencios administrativ acolo unde are domiciliul, pentru a cere suspendarea executarii actului administrativ.

Astfel ar putea fi rezumata motivarea sentintei prin care Inalta Curte a stabilit ca procesul in care procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, solicita suspendarea procedurii de revocare din functie sa se judece la Curtea de Apel Alba Iulia. Inalta Curte a explicat ca in astfel de cazuri exista deja o jurisprudenta.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustinea ca acest dosar ar trebui judecat la Curtea de Apel Bucuresti. "Nu am evaluat persoana fizica, am evaluat procurorul general", a explicat doct Toader. S-a inselat.

Dupa cum am aratat, Inalta Curte nu a fost de acord cu opinia lui Tudorel Toader si i-a dat dreptate lui Augustin Lazar.

Du-te-vino cu dosarul

Reamintim ca procesul a fost deschis initial la Curtea de Apel Alba Iulia, dar instanta a declinat cazul la Curtea de Apel Bucuresti.

A fost un moment in care Toader s-a aratat plin de ironii la adresa lui Lazar. "Oare autorul plangerii chiar nu cunostea regulile de competenta sau pur si simplu a vrut sa mai traga de timp?", scria pe Facebook Tudorel Toader.

Citeste detalii: Procesul lui Lazar pentru suspendarea revocarii se va judeca la Bucuresti. Mesaj ironic de la Toader dupa decizia instantei

Ulterior, si Curtea de Apel Bucuresti a sustinut ca in acest caz competenta apartine Curtii de Apel Alba Iulia si a cerut Inaltei Curti sa stabileasca cine are practic jurisdictie.

Inalta Curte a stabilit definitiv ca acest caz sa se judece la Alba Iulia.

Totul despre decizia ICCJ aici: Inalta Curte ii da dreptate lui Lazar in disputa cu Toader: Suspendarea revocarii se va judeca la Alba Iulia

Motivarea Inaltei Curti

Inalta Curte a aratat ca nu trebuie confundata persoana fizica Augustin Lazar cu institutia prcurorului general al Romaniei.

"Prin urmare, Inalta Curte retine ca, in ceea ce priveste cariera profesionala, judecatorul sau procurorul se poate adresa instantei de contencios administrativ, conform art.1 alin.1 si art.14 alin.1 din Legea nr.554/2004, ca orice persoana care se considera vatamata intr-un drept subiectiv sau intr-un interes legitim printr-un act al autoritatii publice, pentru a cere sa se dispuna suspendarea executarii actului administrativ unilateral pana la pronuntarea instantei de fond", explica magistratii.

De altfel, arata Inalta Curte, in jurisprudenta constanta a instantei supreme actele de revocare a judecatorilor sau procurorilor din functiile de conducere au fost tratate ca fiind acte ce privesc cariera profesionala, ca atribut al persoanei fizice, competenta materiala a instantei de judecata fiind stabilita cu luarea in considerare a acestui aspect esential.

"Faptul ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are anumite competente specifice (spre exemplu, aceea de ordonator principal de credite sau de exercitare a controlului asupra tuturor parchetelor, conform art.70, 72 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara) nu este de natura sa transforme persoana care detine aceasta functie de conducere intr-o autoritate publica distincta de parchetul pe care il conduce", motiveaza Inalta Curte.

In aceste conditii, Inalta Curte a retinut, sub aspectul competentei teritoriale a instantei de judecata, dispozitiile articolului din Codul de Procedura Civila care stipuleaza ca "Reclamantul persoana fizica (...) se adreseaza exclusiv instantei de la domiciliul (...) sau".

Eveniment Quarterly Report

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament. USR nu depune moțiune de cenzură, dar contestă legea la CCR
Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat marţi, după angajarea în Parlament a răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, că o moţiune de cenzură nu are...
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Marcel Ciolacu anunță impozitarea cu 70% a averilor ilicite: ”Vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune” VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul va creşte masiv amenzile, va confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune şi va impozita cu 70% tot ce înseamnă avere...
#Lazar victorie Toader, #Lazar proces Toader, #Lazar castiga Toader , #Tudorel Toader