Lazar cere abrogarea totala a OUG 7: Decizia a fost luata mai in spate, cum ne-am obisnuit. Ministrul doar a pus in practica

Marti, 26 Februarie 2019, ora 22:13
4967 citiri
Lazar cere abrogarea totala a OUG 7: Decizia a fost luata mai in spate, cum ne-am obisnuit. Ministrul doar a pus in practica
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul general Augustin Lazar a declarat marti ca discutiile anuntate de Guvern cu magistratii dupa adoptarea OUG 7 sunt ''praf in ochi'' si a anuntat ca a fost chemat la consultarile de la Palatul Victoria, insa nu s-a dus, pentru ca nu avea ''ce cauta acolo''.

"Eu nu am fost la Guvern, fiindca eu nu aveam ce cauta acolo. Am fost invitat de sefa de cabinet a doamnei premier. I-am raspuns politicos ca nu am de ce sa merg la Guvern, ca nu avem ce negocia. Adica noi sa dam acolo impresia unei consultari? Aceasta consultare trebuia sa fie inainte de a emite ordonanta de urgenta, care este clar neconstitutionala. Am transmis o scrisoare cu multumiri pentru invitatie si am atasat observatiile de neconstitutionalitate prezentate Avocatului Poporului in aceeasi zi", a spus Lazar, intr-un interviu la Realitatea TV.

Intrebat despre concesiile anuntate de Guvern, Lazar a spus ca acestea sunt "praf in ochi", iar discutiile sunt bune, dar dupa abrogarea OUG 7.

"Unul dintre liderii magistratilor a folosit o formula foarte scurta si plastica pentru a ilustra ceea ce a rezultat din aceste discutii. Expresia a fost 'praf in ochi'. A fost praf in ochi. Adica s-a aratat o posibila disponibilitate la dialog post factum. La ce ajuta? Magistratii sunt oameni inteligenti, nu pot fi dusi cu lucruri de-astea. Adica ei vad nelegalitatea, asteapta sa fie consultati inainte, vad opacitatea la discutii de doi ani de zile. Aceste discutii ar fi foarte bune dupa abrogarea ordonantei", a afirmat procurorul general.

Augustin Lazar a criticat prevederea din ordonanta care restrange la 45 de zile durata ocuparii unui post de procuror prin delegare, sustinand ca nu poti bloca activitatea antitero de la DIICOT pentru ca asa a vrut un politician.

"Vii si incalci stabilitatea cadrului normativ al Romaniei, pentru ca lipsesti CSM, de exemplu, de dreptul de a delega. Pai institutia delegarii este o institutie de dreptul muncii, care se foloseste in toate domeniile. Daca ai nevoie de un post sa-l ocupi rapid, pentru ca institutia sa poata functiona, trebuie sa ocupi prin delegare acel post, dupa care deschizi procedura, care poate continua, poate fi contestata in instanta.

Dar, oamenii competenti care au expertiza in domeniu trebuie sa ocupe acel post. Pot sa va dau un exemplu. DIICOT are o sectie antitero. Imaginati-va ca procurorului care este detasat la sectia antitero a DIICOT in 45 de zile, conform ordonantei, ii inceteaza delegarea. Pai se blocheaza activitatea antiterorista a Romaniei din cauza ca a vrut un politician sa nu existe acest instrument la indemana CSM? Asa ceva nu este permis", a subliniat Lazar.

In opinia procurorului general, decizia de adoptare a OUG 7 a fost luata de "cineva din spate", care nu este jurist.

"Ma mir cum au avut curaj initiatorii, vazand astfel de aspecte de neconstitutionalitate, sa se repeada la o astfel de ordonanta de urgenta. Imi pot explica prin faptul ca decizia a luat-o altcineva. Adica nu cine se vede, ci decizia a fost luata mai in spate, asa cum am fost obisnuiti si in alte situatii.

Si atunci, acel altcineva este posibil sa nu fie jurist si sa fi venit cu o idee pe care ministrul doar trebuie sa o puna in practica pentru a fi la nivel de competenta, pentru a satisface evaluarile in cadrul Guvernului. Un jurist al Romaniei, cu experienta, inclusiv de judecator la Curtea Constitutionala, nu poate sa nu vada lucrurile pe care le vad majoritatea magistratilor", a adaugat Lazar.

Quarterly Report - Editia 4

Care sunt europarlamentarii români cu cele mai multe mandate și ce activitate au avut în Parlamentul European
Care sunt europarlamentarii români cu cele mai multe mandate și ce activitate au avut în Parlamentul European
Din 2007, de când a devenit ţară membră a Uniunii Europene, România a avut reprezentanţi în legislativul european. Cei mai longevivi eurodeputaţi români sunt, astfel, Corina Creţu,...
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanienii și-au ales președintele, preocupați de securitatea țării aflată în vecinătatea Rusiei
Lituanianul Gitanas Nauseda şi-a anunţat duminică realegerea în funcţia de preşedinte, după o campanie dominată de preocupările legate de securitatea în această ţară membră a Uniunii...
#Augustin Lazar OUG7 abrogare Toader, #Augustin Lazar ordonanta Dragnea Toader PSD , #Tudorel Toader