"Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"

Autor: Vlad Draghicescu (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Vineri, 14 Iunie 2024, ora 20:00
2638 citiri

”Este o onoare să fii comparat cu Corneliu Zelea Codreanu”, spune avocata Diana Ivanovici-Șoșoacă, proaspăt aleasă în Parlamentul European. Ea face astfel o declarație ideologică, constată Die Tageszeitung (TAZ).

”O poți urmări ore întregi pe rețelele de socializare cu telefonul în mână, permanent pornit. Mesajele ei homofobe, ultranaționaliste, negând coronavirusul și Holocaustul, antisemite, xenofobe și antieuropene, mustind de ură, sunt comentate și difuzate de mii de ori”, scrie TAZ, într-un editorial publicat joi, 13 iunie 2024, sub semnătura lui William Totok.

În 2021, acest comportament avea să ducă la excluderea Dianei Șoșoacă din Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), o organizație radicală de dreaptă, din partea căreia ea candidase în 2019, câștigând un loc în camera superioară a Parlamentului României, amintește autorul.

Acum, ”fosta ei formațiune-mamă, AUR, care a adoptat de ceva vreme o poziție mai moderată, intră și ea în Parlamentul European cu șase reprezentanți”.

Divorțul, cheia de obținere a spațiului de emisie

TAZ remarcă faptul că Șoșoacă și-a găsit rapid o nouă patrie politică sub cupola partidului de ultra-dreapta S.O.S. România, a cărui conducere a preluat-o împreună cu soțul ei, Silviu. ”Cum însă căsnicia lor s-a destrămat, în principal din cauza egocentrismului ei excesiv și a certurilor notorii, iar iminenta procedură de divorț a oferit televiziunilor de scandal din România materialul potrivit pentru a intervieva cuplul certat timp de săptămâni întregi, cei doi s-au folosit de ocazie pentru a-și răspândi mesajele toxice”, scrie Totok.

Intoxicat de atenția mediatică, continuă autorul, Silviu a decis să candideze și el, ca independent, la alegerile europene. ”Nu a avut însă norocul (încă actualei) sale consoarte, care pleacă la Bruxelles împreună cu un coleg de partid”.

TAZ aminteșe că Șoșoacă și colegul Luis Lazarus vor să se alăture grupului Identitate și Democrație (ID) în Parlamentul European, după ce, în timpul campaniei electorale, senatoarea a promis că va lupta la Bruxelles pentru readucerea teritoriului României Mari la granițele din 1918.

”Această pretenție revizionistă stă la baza cererii sale ca Ucraina să returneze României Bucovina de Nord și orașul Cernăuți, teritorii care au aparținut României după Primul Război Mondial, dar care au fost anexate la Uniunea Sovietică în 1940. Șoșoacă a fost declarată persoană indezirabilă în Ucraina”.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
Eurodeputații români, dezbinați în Parlamentul European. Victor Negrescu: ”Din nefericire, sunt voturi irosite”
Votul adus de una din temele importante ale UE, continuarea sprijinului Ucrainei, în care este angajată și România, a subliniat prăpastia dintre eurodeputații români aleși pentru noul...
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Șoșoacă vrea să ducă un preot să sfințească Parlamentul European. "Aici se întâlnesc dracii" VIDEO
Politico a scris despre Diana Șoșoacă, aleasa României în Parlamentul European, căreia i-a făcut o descriere succintă. Conform cunoscutului site, Șoșoacă este liderul excentric al...
#aur, #SOS, #SOSOACA, #Parlamentul European, #alegeri , #stiri Diana Sosoaca
  1. Băsescu, despre postul de comisar european ce îi revine României: ”Va decide Ciolacu. Nu cred că va sta să negocieze”
  2. Cum se poziționează AUR față de circul Dianei Șoșoacă din Parlamentul European. Piperea: ”I-a picat mănușă Ursulei”
  3. Momentul perfect. Cum își poate face Joe Biden ieșirea din politică: E urmărit cu ”microscopul”
  4. De ce candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale ar fi imposibilă. Specialiștii explică drepturile și interdicțiile fostului lider PSD
  5. Ce riscă să pățească Diana Șoșoacă după circul odios din Parlamentul European Sancțiunile prevăzute pentru eurodeputații scandalagii
  6. Un sondaj realizat de Mirel Palada îl dă pe Marcel Ciolacu cu un procent ”confortabil” în lupta pentru Cotroceni. Pe ce loc este Mircea Geoană SONDAJ
  7. Vasile Dîncu nu-l vede pe Klaus Iohannis comisar european: "Ar fi o cădere pe scara demnităților sociale și politice"
  8. Ce scrie presa din Rusia după ce Diana Șoșoacă și-a pus botniță în Parlamentul European: ”Îndrăzneață!”
  9. Premierul României anunță "o vară provocatoare” privind asigurarea necesarului de energie. Întrunire de urgență pentru găsirea soluțiilor
  10. UPDATE Subprefectul PSD de Călărași a demisionat din funcție după apariția imaginilor compromițătoare. El a fost fotografiat în chiloți, beat și pictat pe față VIDEO FOTO