România, noul El Dorado. Procurorii s-au încurcat într-o anchetă cu 15 traficanți de pepite de aur furate de la Roșia Montană

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 03:00
6284 citiri
România, noul El Dorado. Procurorii s-au încurcat într-o anchetă cu 15 traficanți de pepite de aur furate de la Roșia Montană
România, noul El Dorado al traficanților cu pepite de aur FOTO / Arhivă

Procurorii DIICOT anchetează un grup de 15 persoane din Alba pe care le acuză că ani de zile au traficat aur de carataj superior, cel mai probabil sustras din minele din zona Roșia Montană de către indivizi rămași necunoscuți.

Grupul celor 15 a fost trimis în judecată într-un dosar comun în care inculpații sunt acuzați de spălare de bani și nerespectare a regimului materiilor explozive, cauza aflându-se pe rolul Tribunalului Alba din decembrie 2012, deși faptele sunt din 2013-2015.

Judecata acestui caz va mai dura o perioadă, instanța Tribunalului Alba hotărând să restituie rechizitoriul la procurorul de caz, invocând ”neregularități” și informații insuficiente în baza cărora să se poată contura întreaga activitate infracțională.

În actul de acuzare procurorii DIICOT vorbesc despre cantități enorme de aur sustrase de ”persoane necunoscute” din perimetrul industrial al filialei Roșia Min.

Dinamită și kilograme de aur

Ancheta a demarat după ce unele dintre persoanele inculpate au fost prinse cu bulgări de aur chiar și de un kilogram fiecare, ce urma să fie vândut la centrele de amanet. În cazul unuia dintre inculpați anchetatorii susțin că au fost identificate nu mai puțin de opt contracte cu o casă de amanet, pentru vânzarea unei cantități totale de 1.406,21 grame aur, în sumă totală de 139.397 lei, doar în 2014.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Anul următor au mai fost identificate contracte similare pentru cantitatea de 115,51 gr. aur în valoare de 12.995 lei. Același individ a fost prins împreună cu un partener, în timp ce transportau un număr de 5 roci cu conținut aurifer, în greutate totală de 715 grame, iar cu ocazia percheziției domiciliare din data de 27.10.2015, au fost ridicate 6 bucăți de rocă auriferă. Este doar unul dintre cei 15 membri ai grupului aflat în anchetă, iar cantitățile de aur sunt similar în aproape toate cazurile.

În 25.07.2013 a fost depistat în autoturismul unui alt suspect un număr de 5 topituri dintr-un aliaj de aur de carataj superior cca 20kt-833 0 0, în greutate totală de 811,01 grame în valoare de aproximativ 81.101 lei.

În septembrie 2015, un alt individ din grup a fost prins cu 1 379,08 grame aur în valoare de 141.038 lei, iar la percheziția domiciliară din data de 27.10.2015, a fost identificată cantitatea de 106 kg nisip aurifer, conținând 33,9331 grame aur, în valoare de 3393,31 lei.

Un alt complice a fost prins cu 1283,41 grame aur în valoare de 127.905 lei, dar și cu 3261 kg minereu aurifer acasă și ustensile specifice pentru extragerea metalului valoros.

Comercianții de aur au fost prinși de către polițiști în special în Târgu Mureș, în același oraș fiind și casele de amanet care cumpărau pepitele și bulgării de aur topit.

La percheziții au fost găsite inclusiv 50 de calupuri confecționate atât manual, cât și industrial, de pastă explozivă (dinamită), în greutate totală de 1,915 kg, cu o cantitate de 1,34 kg echivalent trotil (TNT), precum și 2 capse de inițiere, elemente folosite pentru extragerea aurului.

Judecătorii din Alba au fost nemulțumiți de felul în care a fost făcută această anchetă invocând, printre altele, că în actul de acuzare nu sunt indicate persoanele de la care inculpații a achiziționat aurul, făcându-se vorbire doar despre ”diferite sau diverse persoane” și nici modul în care a fost dobândit aurul. În plus, procurorii DIICOT nu au stabilit cantitatea totală de metal prețios sustrasă și ulterior vândută și nici care a fost valoarea totală.

Acestea sunt parte dintre motivele pentru care Tribunalul Alba a decis să restituie cauza procurorilor pentru remedierea neregularităților în lipsa cărora nu se poate dispune începerea judecății.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#aur, #rosia montana, #Rosia Montana aur, #traficanti, #DIICOT , #stiri afaceri