La Bucuresti - comemorarea victimelor pogromului legionar din 1941

   


Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Comunitatea Evreilor din Bucuresti organizeaza luni, de la ora 12:00, la Templul Coral din Bucuresti, Strada Sfanta Vineri nr. 9-11, ceremonia de comemorare a victimelor Pogromului Legionar care a avut loc in zilele de 21-23 ianuarie 1941.

Presedintele FCER, Aurel Vainer, a declarat pentru News365 ca in acele zile s-au produs "lucruri tragice, inumane in Bucureti, putandu-se numi "Bucurestiul insangerat". Grupuri de legionari au pornit acest pogrom de devastare a ceea ce era evreiesc in cartierul Vacaresti-Dudesti, altadata locuit de foarte multi evrei si, in plus, au navalit in Sinagoga Mare, in Templul Coral si au scos oamenii aflati la rugaciune, i-au maltratat, iar pe multi dintre ei i-au dus la Abatorul din Bucuresti, unde au avut un sfarsit tragic... Este cunoscuta tragedia din familia rabinului Guttman;... el si cei doi fii au fost luati si dusi in Padurea Jilava; el s-a intors, fii sai fiind ucisi miseleste. Daca ar fi sa facem un bilant al victimelor, este vorba de 121 (123 - dupa alte surse) de evrei ucisi miseleste pentru singura vina de a se fi nascut evrei... Este o pagina atat de dureroasa... Si de aceea noi, an de an, asa cum este traditia noastra mozaica de a comemora mortii nostri, facem o comemorare colectiva prin aceasta adunare care va avea loc la Templul Coral". Aurel Vainer a spus ca serviciul religios va fi oficiat sub conducerea Marelui rabin Menahem Hakohen, iar alocutiunile vor fi rostite de dr.Alexandru Elias (din partea conducerii FCER), de dr. Hava Hass-Guttman (fiica rabinului Guttman), care traieste in Israel si vine special pentru aceasta comemorare, o marturia-evocare, si de Stelian Tanase. "Este o datorie de onoare pe care o facem in memoria fratilor nostri care s-au pierdut in acele vremuri atat de tulburi si de urate pentru istoria Romaniei", a spus in finalul declaratiei sale pentru News365, presedintele FCER, Aurel Vainer.

La randul sau, Irina Cajal, fiica fostului presedinte al FCER, acad. Nicolae Cajal, a declarat pentru News365: "Nu exista cuvinte de comentariu. Exista... intre anii 1941-1945 au fost mai multe pogromuri (in 21 iunie a fost la Iasi, au fost trenurile care au mers in Transnistria, pe 9 octombrie), deci anii aceia grei nu trebuie uitati niciodata. Si, de aceea, in fiecare an, noi incercam, in ianuarie, in iunie si in octombrie sa facem aceste actiuni de comemorare, mai ales pentru copiii tineri care trebuie sa invete din ceea ce s-a intamplat in anii aceia. De aceea s-au facut si multe expozitii; exista o expozitie permanenta la Sinagoga Mare (din strada Adamache, Bucuresti) pe care oricine are timp ar trebui sa o viziteze."

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 12:28
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Fosta conducere cere ajutorul Senatului pentru deblocarea ICR
Acum, fostul presedinte interimar al ICR, Mirel Talos, a solicitat ajutorul Senatului si al ...
Diana Sosoaca vs populatie. Cum reactioneaza la hate-ul primit cu privire la aspectul fizic
Fosta membra AUR a declarat intr-un interviu cu Dan Bittman a abosdar aceasta problema cu care se ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor