Festivalul EuroJudaica de la Sibiu - manifestare a identitatii evreiesti din Romania si Europa

   

Organizarea la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, a Festivalului EuroIudaica 2007 reprezinta o ocazie pentru evreii din Romania, dar si din Europa, 'sa isi prezinte identitatea, sa arate cine sunt in lumina cea mai autentica, fara idei preconcepute', a declarat duminica, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), deputatul Aurel Vainer.

La ceremonia de deschidere a festivalului, Aurel Vainer a aratat ca acest proiect in premiera nationala si cu un program foarte incarcat a fost organizat intrucat evreii din Romania nu puteau ramane indiferenti la faptul ca Sibiul a fost proclamat centrul cultural al Europei in 2007, ei dorind sa-si demonstreze astfel apartenenta la civilizatia si valorile europene.

De asemenea, primarul Sibiului, Klaus Johannis a subliniat ca motto-ul programului Capitala Culturala Europeana este 'Sibiu, oras al culturii, oras al culturilor', in aceasta sintagma fiind cuprinsa si dorinta de a arata caracterul multicultural al orasului prin diversitatea sa etnica.

Totodata, Johannis a aratat ca desi comunitatea evreiasca din Sibiu este in prezent foarte mica, numarand in prezent sub 50 de membri, lipsa festivalului EuroJudaica din cadrul programului Capitala Culturala ar fi fost o dovada de 'saracie culturala', avand in vedere contributia istorica a acestei etnii la dezvoltarea orasului.

La randul sau, reprezentantul Ministerului Culturii, Sergiu Nistor, a evidentiat ca acest festival se inscrie in linia eforturilor depuse de Guvernul Romaniei din anii '90 pentru conservarea valorilor materiale si spirituale ale civilizatiei evreiesti din tara noastra.

Prezent la Sibiu, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a tinut sa adreseze felicitarile sale initiatorilor si realizatorilor evenimentului si, totodata, sa evoce personalitatea celui care a fost acad. Nicolae Cajal, regretatul presedinte al FCER.

La ceremonia de deschidere a festivalului au mai participat reprezentanti ai Ambasadei Statului Israel in Romania, ai comunitatii evreiesti din localitate, oameni de cultura, ziaristi.
Luni, 25 Iunie 2007, ora 14:26
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Verdict in cazul mortii lui Maradona - A fost abandonat de medicii care i-au dat un tratament inadecvat
Au fost facute publice concluziile unui raport in cazul mortii lui Diego Maradona. Acesta a fost ...
Claudia iE,sEi cautaE familia din CisnaE die - Fata a fost iE,nfiataE iE,n Malta acum 24 de ani
"SALUTARI din MALTA! Numele meu romanesc a fost CIOBOATA CLAUDIA ELENA, m-am nascut pe data de ...
FOTO - Camion apicol plin cu stupi mistuit intr-un incendiu la Micasasa
Pompierii sibieni au fost solicitati sa intervina vineri seara la Micasasa, judetul Sibiu, pentru a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor