A murit Aurel Vainer. Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti avea 89 de ani

Duminica, 31 Octombrie 2021, ora 14:12
5086 citiri
A murit Aurel Vainer. Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti avea 89 de ani
Aurel Vainer s-a născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești FOTO Facebook / Aurel Vainer

Fostul preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România Aurel Vainer a murit duminică, 31 octombrie, la vârsta de 89 de ani.

Aurel Vainer s-a născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani,și a fost un economist român de etnie evreiască, care a îndeplinit funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. În 2004, a fost ales ca Vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților.

Înainte de 1989 a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor: comerţul de stat (1949-1950), Direcţia Centrală de Statistică, (1950-1959), construcţii (1959-1962). De asemenea, un lung interval, înainte de 1989, Aurel Vainer a desfăşurat activitate de cercetare ştiinţifică, fiind cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului.

După 1989, a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti: vicepreşedinte (1990-1996), prim-vicepreşedinte (1996-2002), vicepreşedinte (2002-2004), membru în Colegiul de Conducere (1990-2005).

A fost de asemenea, profesor asociat la Universitatea "Spiru Haret", Facultatea de Finanţe şi Contabilitate din Câmpulung Muscel (2000-2008).

În perioada postcomunistă, a deţinut trei mandate de deputat din partea minorităţilor naţionale - Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România. Un prim mandat l-a deţinut în perioada 2004-2008. A fost reales deputat în 2008 şi în 2012. În toate cele trei legislaturi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

"Am aflat cu mare tristeţe vestea decesului dr. Aurel Vainer, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi deputat în Parlamentul României. Dr. Vainer a fost un lider extraordinar care a făcut eforturi neîncetate de a proteja comunitatea evreilor români şi de a pune în lumină istoria şi contribuţia acesteia la dezvoltarea ţării. De asemenea, a fost un adevărat prieten al Israelului, un om în care am găsit întotdeauna un partener de excepţie. Vom preţui mereu activitatea sa neobosită în slujba comunităţii evreieşti, relaţia lui strânsă cu Israelul şi contribuţiile aduse la continua aprofundare a acestei prietenii. Fie-i memoria binecuvântată!", a scris ambasadorul Israelului, David Saranga, pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Aurel Vainer, #mort, #Federatia Comunitatilor Evreiesti , #stiri Aurel Vainer