Ziare.com

Deputatul minoritatii evreiesti, despre antisemitism si "fenomenul Sova" - Interviu

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 18:15

   

Deputatul minoritatii evreiesti, despre antisemitism si "fenomenul Sova" - Interviu
Deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre antisemitism si a taxat dur afirmatiile senatorului PSD Dan Sova, care afirmase ca in Romania nu a existat Holocaust.

Problema cea mai mare, mai sustine deputatul Aurel Vainer, se afla in mediul online, acolo unde mesajele antisemite sunt extrem de multe, iar cei care le posteaza sunt deosebit de "activi".

Cazul Sova, cu afirmatiile sale privind inexistenta Holocaustului in Romania reprezinta, in fapt, o situatie capabila sa produca ingrijorare. "Fenomenul Sova" denota tocmai lipsa de interes a unei categorii deloc neinsemnata a populatiei si lipsa capacitatii de a cunoaste, a recunoaste si a-si asuma propria istorie, crede Aurel Vainer.

Sprijinul acordat de minoritatea pe care o reprezinta actualei Puteri este rezultatul dorintei de stabilitate. Deputatul Aurel Vainer sustine insa ca un mare regret al sau este faptul ca in Romania formatiunile mici nu dau directii si nu determina decizii, asa cum se intampla in alte tari.

Anul 2012 are o deosebita insemnatate electorala. Credeti ca in campania electorala antisemitismul va cunoaste o recrudescenta?

Nu leg manifestarile antisemite de anul electoral 2012 sau de o recrudescenta a antisemitismului. Exista multe "vorbe" in domeniu si manifestari cantonate pe Internet si pe un anumit post TV, dar si la Partidul Romania Mare, in ziarele Tricolorul si Romania Mare. Important este faptul ca din anul 2008 pana astazi nu am avut incidente de natura vandalizarilor de cimitire, sinagogi sau altele asemenea. Dar exista in Bucuresti locuri si cladiri cu insemnele naziste, crucea de fier, svastica, chiar si pe zidul de la Palatul Regal am vazut.

Ele apar unde exista posibilitatea de a aplica grafitti de catre tineri mai exaltati. Dar intensitatea maxima e pe Internet, in virtual, unde exista o intensitate a mesajului antisemit, negationist, cele mai multe mesaje sunt fara nume.

In sistemul online se "lucreaza", cum spunea Lenin, "ceas de ceas si in proportie de masa", aceste mesaje amintesc mereu de elemente care ne supara foarte tare.
Manifestarea senatorului Sova, cea negand pur si simplu Holocaustul, spunand ca "in Romania nu a fost nici un pogrom, iar ceea ce a fost la Iasi s-a datorat germanilor", afirma un lucru complet fals! Exista Raportul comisiei de stat "Wiesel" care a spus clar si dovedit despre pogrom, nu doar despre atrocitatile din 1944, din Ardealul de Nord ocupat de trupele horthyste cand un numar mare de evrei au fost dusi pe drumul fara intoarcere al lagarelor de concentrare.

Dincolo de antisemitism, in plan cultural, ce evenimente ne semnalati?

Da, imi place sa fiu legat si de numeroase evenimente pozitive. La Suceava a avut loc o comemorare si o expozitie retrospectiva a scriitorului Benjamin Fondane (Fundoianu), o evocare extraordinara. El a trait jumatate din viata in Romania si jumatate in Franta, sfarsind la Auschwitz...

A mai fost vizita scriitorului israelian Amos Oz, cu un mesaj prosemit fara cusur. La fel, regizorul Radu Mihaileanu, evreu romano-francez. Deci, dincolo de antisemitism exista momente ce marcheaza valoarea contributiei evreiesti in Romania.

Ce denota "fenomenul Sova"?

"Fenomenul Sova" denota tocmai lipsa de interes a unei categorii deloc neinsemnata a populatiei si lipsa capacitatii de a cunoaste, a recunoaste si a-si asuma propria istorie.

Nimeni nu face ceva negativ, pentru revansa! Daca in Europa a fost un Holocaust cu sase milioane de victime parada de autosatisfacere in durere, ci ca omenirea sa invete ceva deosebit. Dar iata ca exista o categorie de romani deloc interesati de acest subiect si nu accepta faptul ca militari romani in uniforma au facut astfel de atrocitati. Nu am ce comenta despre "trimiterea lui Sova de catre Ponta "sa invete"...

Exista programe in scoli, dar ar trebui intensificate in invatamantul universitar si la studii teologice ar trebui ca studentii sa fie familiarizati cu subiecte privind antisemitismul, xenofobia, ura de rasa si orice forma de totalitarism. Exista in tara centre de cercetare specifica, de exemplu, la Bacau datorat profesorului Gabriel Stan, la Cluj, Institutul de studii ebraice la Universitatea Babes-Bolyai, la Iasi, Bucuresti etc. Dar ce este interesant, e ca autori romani masteranzi, doctoranzi abordeaza subiecte ale evreilor din Romania, despre cum acestia au contribuit la cultura romana, se dedica filme ca recent, filmul lui Radu Gabrea, "In cautarea lui Gruber".

Sprijiniti coalitia PDL-UDMR. Care sunt motivele de multumire si cele ale nerealizarilor?

De cand minoritatile au reprezentanti in Parlament, dupa Constitutia din 1990, 18 minoritati recunoscute au cate un reprezentant, cu precizarea ca eu, de exemplu am avut cca. 23.000 de voturi, din care doar vreo 3000 au fost ale votantilor evrei... Am fost alaturi de guvernari succesive care au sprijinit minoritatile ca organisme de utilitate publica si au promovat proiecte de prezervare a patrimoniului, de asistenta sanitara si de sprijin a cultului mozaic.

La nemultumiri e ceva important in aceasta perioada, o mare durere a mea e lipsa de cvorum, cred ca oamenii vor intelege necesitatea dialogului, oricat de vehement. De ce sa asteptam pana la alegeri? Exista regulamente, algoritm, dar nu se mai respecta nimic! Aceasta lipsa de colaborare duce la adancirea crizei.

De ce sprijiniti actuala Putere?

Pentru ca sunt adeptul stabilitatii, fara asta nu evoluam. Daca ne dam votul unei echipe o dam pentru stabilitate. Dialogul, chiar ne-elegant duce la solutii. Alegerile care vin aduc clarificari vital necesare. Si in alte tari formatiuni mici dau directii si determina decizii, la noi nu e asa. Am putea face o politica curata, dar ma intristeaza sa vad o sala pe jumatate goala. Optimismul insa nu mi-l ia nimeni, aud voci in "underground", "vrem sa lucram impreuna". Trebuie doar bunavointa.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6283 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

nu ma jeedanel, "noi" NU l-am ales pe mru...

iar de vandut tot ce reprezinta bun comun cu valoare strategica a poporului roman... CHIAR DELOC NU DORIM... nici macar nu am discutat in tirania vandutilor portuari si ebraici... dar va veni timpul cand datorita nesimtirii voastre o sa va platim la justa valoare!

 

 

Vainer = un jmeker

De ce nu spune musiu Auricovici, cum au falsificat documente si au cerut retrocedarea multor imobile care nu le-au apartinut niciodata?
De ce nu spune cum dupa 1990 au pus mana pe scoli si spitale (!) si le-au inchis (de curand au tras obloanele la spitalul Caritas), fara sa le pese de copii care nu au unde invata, iar bolnavii se chinuie cate 2-3 intr-un pat?
Acesti indivizi nu merita sa convietuiasca cu romanii, si-au batut joc de noi in toate etapele istoriei.
Au tara lor, tara sfanta, sa se duca acolo, zau ca nu ne suparam.
Evreii, ca natie, nu au facut nimic bun pentru omenire. Multe rele ni se trag de la ei si de la dorinta lor de a subjuga lumea, incepand cu banci, societati de asigurari, leasing sau burse.
Apropos evrei: FMI, prietenul romanilor, e tot o jupuiala evreiasca.
Din nefericire, evreii sunt multi si dispun de finantele mondiale, iar din Romania, vor sa faca o colonie jidaneasca, au cumparat masiv imobile, terenuri intravilane si agricole.
Oare in ce scop?

 

 

EVREI care neaga Holocaustul? da, 3 la milion!

E mai probabil sa fii lovit de traznet.

David Irving e un timpit, reputatia lui de istoric este zero absolut.

 

 

cand o iei in freza,nu te lauzi la toata lumea cu asta !

sova asta cred ca a vrut sa spuna ca poporul roman nu a avut o antipatie fata de evrei,ci i-a fost indusa de aliatul german de la acea vreme!aurel vainer asta,vrea sa spuna contrariu,ca noi romanii am avea ceva cu evreii,nu ca nemtii ne-au impus prigonirea acestora,adica ca noi,care aveam o importanta minoritate evreiasca in moldova,in special,am profitat de al doilea razboi mondial si de aparitia lu hitler,ca sa le-o tragem jidanilor !!!!ai grija vainer ce vorbesti sa nu induci cumva romanilor ca ar avea o antipatie genetica fata de evrei,ca daca nu a existat,poate o nasti matale acum ! despre holocaustul tziganilor,nu vorbeste nimeni,nimic ?!daca a existat in romania un holocaust al evreilor,atunci a existat in mod cert si un holocaust al tziganilor,de care nu prea se vorbeste ! oricum speram sa nu se mai intoarca niciodata acele vremuri de ura rasiala !!!

 

 

@terente

asta nu reprezinta neaparat adevarul ci opinia unui bine-cunoscut ultra nationalist, fost secretar PCR in universitatea bucuresti unde a fost numit asistent culmea (!) de un evreu: alexandru graur.
si tu si starpitorul sunteti exemple elocvente a ceea ce spuneam mai sus. folositi acelasi gen de propaganda.
si cine nu este de acord cu voi este evident evreu sau ungur sau tigan.

 

 

despre care "dintre noi" e vorba tov shtainovici?

ca ia-uita' ce gavareste razand nesimtitu de shimon "national":

http://www.youtube.com/watch?v=FwmUUhsfKuc

 

 

Ion Coja?

vezi ca asta are apa in urechi hahahaha l-am adaugat la lista mea de prosti hahahaha

 

 

se numeste porajmos si e bine cunoscut

http://en.wikipedia.org/wiki/Porajmos

 

 

Barabula,,inclinata",cunoaste adevarul si vei deveni liber

1)Eminescu omorat prin intoxicare cu mercur de catre un medic evreu,Francisc Iszak
2)alt evreu,Horia Radu Patapiewicz,fiu de Kominternist,il mai omoara o data pe Eminescu,numindu-l,,scheletul din debara"al Romaniei,iar pe noi,romanii,si tara noastra o declara,,o fecala pe care au luat-o toti la urinat"
3)grupul de lobby,,Alinta Israelita"si B'Nai Brith militeaza la cancelarile marilor puteri ale Europei sa nu recunoasca independenta statului roman la 1877,desi Romania a fost victorioasa in razboiul cu turcii si romanii si-au varsat sangele pt.acest scop
4)evreii au distrus prin camatarie,bodegi si arenda clasa taraneasca,provocand rascoala de la 1907,soldata cu 10000 de morti,tarani romani
AC.Cuza:…ii cumpără munca pe nimic,ii măsoară stramb,ii hrăneste cu porumb stricat,ii plăteste cu tidul la crasmă,supunandu-1 astfel unei indoite exploatări si indrumandu-i către patima ucigătoare a betiei
J.Levy in 1869:…Carciumarii evrei erau un flagel pt.poporul roman…Asa că tăranul roman ajunsese o mină de aur pt.jidovi,evreul un fac-totum,iar tăranul exploatat pană la sange
Desjardins:…Cu rachiul pe care ei nu-l beau,dar pe care-l amestecă cu vitriol,insala pe roman,otrăvindu-i cu aceeasi lovitură orasele si satele
Memoriul prezentat Camerei in 1868 de o grupare de 31 de deputati:…Posesorii unor sume imense,ovreii s-au dedat la cămătărie fără nici o rezervă si pe o scară asa de intinsă incat au desfiintat si ruinat mii de familii bogate.Camătă a devenit o plagă teribilă…care seacă izvorul fortelor vii ale natiunii.Această monopolizare a capitalurilor e cauza cea mai naturală a crizei monetare care bantuie tara de ani de zile
5)90%dintre membrii Partidului Comunist din Romania(ilegal),ce militau pt.dezmembrarea statului national roman(il considerau ,,stat imperialist"pt.alipirea Transilvaniei la Ungaria si a Moldovei la URSS erau evrei
5)evreul Erno Neulander,tatal lui P.Roman,militeaza pt.alipirea Transilvaniei la Ungaria
6)Cedarea Insulei Serpilor catre URSS de catre o evreica,Ana Pauker(Robihnson)
6)Evreul Adrian Severin(Kuznetsov dupa tata,evreu dupa mama),nepotul lui Shaul Bruckner(a.k.a. Silviu Brucan)in calitate de ministru de externe al Romaniei,la tratatul de pace cu Ucraina,militeaza direct in favoarea Ucrainei,afirmand;,,Insula Serpilor e pamant ucrainean"
7)Evreul Saul Bruckner,propagandist la Scanteia,pledeaza ptr condamnarea la moarte a elitei politice romanesti (Maniu,Bratianu,etc)
8)cel mai mare calau si tortionar al stalinismului instaurat in Romania,a fost evreul Alexandru Nicolschi,pe numele adevarat Boris Grunberg.
A fost printre cei ce s-au ocupat cu organizarea"Experimentului Pitești"fiind recunoscut de mai mulți foști deținuți ca unul din cei care făcea vizite regulate in inchisoarea Pitești,pt.a supraveghea desfășurarea"reeducării"

Barabula,tare-n gura,mai vrei?

 

 

Aoleo baiete o iei razna

Israelul se lupta ca genocidul armean sa fie recunoscut. Turcii omoara orice. Kurzi, armeni, evrei etc. Daca esti crestin n-ai ce cauta printre musulmani. Islamismul cere decapitarea. Ai vazut reactia turca la deciziile franceze privind armenii?
In secolul XX au fost mari crime dar in mod sistematic si ca numar crimele nazistilor contra evreilor au fost cele mai mari. sa nu uitam exterminarea tiganilor.

 

 

2007TR-stein,dar si rabinii-s tampiti?Ei de ce...

...declara ca NU A FOST HOLOCAUST in ROMANIA?
MOSHE CARMILLY WEINBERGER,rabin sef al Clujului in anii razboiului Declaratie data in 1988,publicata in revista “Luceafarul romanesc"Montreal,Nov.1997.
"In mod incontestabil,in spatiul Europei Centrale si sud–estice a existat o singura posibilitate pt.evrei de a iesi din cercul de foc al teroarei naziste,o singura speranta de a se salva.Refugiatii evrei ajunsi in Romania din Germania,Polonia,Cehoslovacia,Ungaria–in anii cumplitelor masacre–aveau sansa de a pleca din porturile romanesti spre Palestina.Oricum ar fi privita aceasta stare de lucruri,in orice fel s–ar analiza cele petrecute cu evreii in Romania,din punct de vedere politic,international etc…,ramane un lucru care nu se poate nega:faptul ca atunci cand lumea a privit insensibila spectacolul nimicirii evreilor europeni,Romania a fost dispusa sa primeasca refugiatii evrei si a fost gata sa deschida pentru ei porturile sale.
Dar si Shimon Peres,PRESEDINTELE ISRAELULUI E ***?
Nu vom uita niciodara ca, in perioada cea mai intunecata a Europei,in perioada nazista,romanii au salvat vietile multor evrei de aici,400000 evrei,ce au venit in Izrael si au contribuit si contribuie la construirea Izraelului; ei iubesc Izraelul,dar nu si-au uitat niciodata iubirea pt.Romania,si-au pastrat cultura romaneasca.Pentru aceasta,doresc sa multumesc poporului roman si sa ii spun ca aceasta e o prietenie care nu se va termina si care va continua multa vreme in viitor,nu doar in istorie.Ma simt aici ca acasa,ma simt ca intr-o tara prietena,si nu vorbesc doar despre trecut,ci si despre viitor.
Shimon Peres-Presedintele Izraelului-august 2010.
Prin comparatie cu minciuna lui Veiner,iată relatarea dr. Oliver Lusting:
"In sudul Transilvaniei,sub regimul lui Antonescu,viata nici unui evreu nu a fost periclitată, in timp ce evreii din Cluj si Dej,din Oradea si Satu Mare,din toate orasele si satele Transilvaniei de nord(cedată ungurilor) au fost stransi toti pană la ultimul bătran,pană la ultimul sugar,au fost manati sub amenintarea baionetelor hortyste spre crematoriile si camerele de gazare de la Auschwitz,evreii din Turda si Alba-lulia,din Arad si Timisoara nu au purtat nici măcar steaua galbenă!Mai mult,aceste orase, ca de altfel orasele din intreaga Romanie,au oferit adăpost sigur tuturor evreilor din nordul Transilvaniei-si chiar din orasele Ungariei-care au reusit să evadeze din ghetouri si să fugă in Romania"
N.MINEI GRÜNBERG,istoric evreu:
“In Romania, Holocaustul nu a avut loc tocmai pt.ca,cu f.putine si nesemnificative exceptii,calaii cu zvastica nu numai ca nu s–au bucurat de concursuri binevoitoare,oferite din proprie initiativa,dar s–au lovit de refuz in tentativele lor de a recruta complicitati,cu caracter privat sau oficial,pt.organizarea deportarilor sau a altor actiuni de genocid

 

 

tziganostaine tr... or fi aia trei ce zic adevaru!

bazat pe fapte reale si nu povesti cu "ala a zis ca"...

apropo, de holocaustul taranilor romani de ma '907 nimic?
ala declansat de jepitele de "negustori ovrei" ce au profitat de conditiile agricole proaste ca sa ridice pretul alimenteleor de baza de 3 ori!

si atunci s-au gasit tradatori ca averescu ce a dat ordin ca soldatii romani... sa traga in taranii romani... pentru un pumn de aurei?

sau cand in 44 pe strazile Cernautiului, revenind calare pe tancurile rusesti... de la parsiva scola nkvd de la moscwa, evreii leninisti a lui stalin racneau sfasiind steagurile romanesti: MOARTE ROMANILOR!

 

 

Daca zici tu!...

!

 

 

JENY PASs-eaza din nou minciuni si dezinformari,educata la scoala...

...mincinosilor cu diploma Ellie Wiesel(,,nevastuica" in traducere)Moses Rosen si Aurel Vainer.
Ca asasinii crestinilor armeni au fost evrei din zona Thesalloniki(pe vremea acea puternic centru evreiesc,aflat in imperiul otoman),e un truism.
Ai face bine daca ai citi carti de genul; ,, The jewish genocide Of armenian cristians"de Christopher Jon Bjerknes,sau mai desenat,pe mintea ta,cu culori,sa vizionezi pe youtube video-ul
http://www.youtube.com/watch?v=Io3NSUfJLvM.
Dovezile si faptele descrise acolo sunt INDUBITABILE si inatacabile.
Dovada ca jeny-k pass-este si minte,Aici;
Israel s-a opus ani de-a randul recunoasterii genocidului crestinilor armeni.
,,O comisie parlamentară israeliană a dezbătut astăzi o propunere privind recunoasterea genocidului armean,desi ministerul de externe de la Ierusalim avertizase ferm că o astfel de măsură ce ar putea agrava relațiile deja tensionate cu Turcia,scrie ziarul Haaretz.
Membrii comisiei de educatie a discutat un proiect de lege ce ar urma să facă din 24 aprilie,data debutului executiilor in masă ale armenilor in 1915,o zi de comemorare a"masacrului poporului armean".
KNE$$ETUL a RE$PIN$ deja o propunere similară in 2007,pe vremea cand Israelul si Turcia intretineau relatii stranse.
Un oficial din ministerul de externe a avertizat in privinta consecintelor unei astfel de decizii.
"relatiile noastre cu Turcia sunt foarte fragile si sensibile acum si nu putem depăsi măsura.Trebuie să abordăm acest subiect cu intelepeciune.O astfel de măsură ar putea avea consecinte foarte grave din punct de vedere strategic"a avertizat acesta.
'Timp de mai multi ani,GUveRNUL israelian a REFUZAT să RECUNOA$CA GENOCIDUL din motive cinice,strategice si economice,legate de relatiile sale cu Turcia"a explicat cu regret Zahava Gal-On,o deputată a partidului de stanga Meretz care sprijină propunerea de lege,citată de AFP

sursa; http://www.evz.ro/detalii/stiri/israelul-in-dubii-sa-recunoasca-sau-nu-genocidul-armean-959331.html

 

 

BarabulenStein,evreii-s singurii,,holocaust"-izati

...nu-i asa?
Nimic despre holocaustul crestinilor armeni din Turcia(2 milioane de crestini),pus la cale de miscarea sincrestista iudeo-musulmana,,Tinerii turci"care de fapt era un paravan evreiesc(turci cu nume evreiesc,gen Oprescu-Hirsch,Severin-Kuznetzov,Petre Roman-Neulander),finantat de EVREUL mason ROTSCHIELD.
Ptr.conformitate citeste cartea There"Inner Folds of the Ottoman Revolution"de Mevlan Zadeh Rifat publicata in 1929,care demonstreaza ca acest genocid a fost pus la cale de evrei balcanici in August 1910 si Octombrie 1911.Corifeii acestei miscari au fost Talaat,Enver, Behaeddin Shakir,Jemal,si Nizam evrei ce pozau drept musulmani.
Dar holocaustul evriesc impotriva romanilor nu se pune?
Il contesti pe Coja,dar ce parere ai de cel mai erudit si inteligent roman,alaturi de Eminescu,Nicolae Iorga?
Acestaa descris inceputurile crimelor evreisti impotriva romanilor in articolul,,De ce atata ura"?
Ptr.ca nu am acceptat ca Basarabia sa devina Republica Israelita Moldoveneasca,cum doreau evreii?
MOTTO;
"Ultimatumul sovietic de la 26.06.1940 si anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru,la URSS,a fost intampinată cu bucurie de evreii din aripa stangă si comunisti"(Alexandru Safran,fost Rabin Sef al evreilor din Romania–declaratie din 1946)

"Se adună si cresc văzand cu ochii documentele si materialele,actele oficiale si declaratiile luate sub jurămant.Inalti magistrati si bravi ofiteri,care si-au riscat viata ca să apere cu puterile lor retragerea si exodul romanilor,au văzut cu ochii lor nenumăratele acte de sălbăticie,uciderea nevinovatilor,lovituri cu pietre si huiduieli.Toate aceste gesturi infame si criminale au fost comise de evreimea furioasă,ale căror valuri de ură s-au dezlăntuit ca sub o comandă nevăzută.
De unde atata ură?
Asa ni se răsplăteste bunăvointa si bunătatea noastră?
Am acceptat acapararea si stăpanirea iudaică multe decenii si evreimea se răzbună in ceasurile grele pe care le trăim.Si de nicăieri o dezavuare,o rupere vehementă si publică de isprăvile bandelor ucigase de sectanti sangvinari.Nebunia organizată impotriva noastră a cuprins targuri,orase si sate.
Fratii nostri isi părăseau copiii bolnavi,părintii bătrani,averi agonisite cu trudă.In nenorocirea lor ar fi avut nevoie de un cuvant bun,măcar o făramă de milă. Sprijin cald si un cuvant intelegător,fie si numai sentimental,ar fi fost primit cu recunostintă.Li s-au servit gloante,au fost sfartecati cu topoarele,destui dintre ei si-au dat sufletul.Li s-au smuls hainele si li s-a furat ce aveau cu dansii,ca apoi să fie supusi tratamentului hain si vandalic.Romanimea aceasta,de o bunătate prostească fată de musafiri si jecmănitori,merita un tratament ceva mai omenesc din partea evreimii,ce se lăuda pană mai ieri că are sentimente calde si frătesti fată de neamul nostru in nenorocire"

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor