Aurora boreală, un fenomen întâlnit de obicei în țările nordice, este vizibilă, în mod excepțional, și în zona de nord a României, în noaptea de joi spre vineri (n.r. 11 octombrie)
Apariția acestui fenomen spectaculos în România ar fi cauzată de "o ejecție de masă coronală solară", care a generat furtuni geomagnetice severe în statul superior al atmosferei terestre, explică DC News.
„Activitatea crește și condițiile sunt favorabile pentru intensificarea activității geomagnetice în perioada imediat următoare. În acest moment foarte probabil ca aurora să poată fi surprinsă fotografic dacă este suficient de întuneric“, menționează un mesaj postat pe pagina de Facebook AstroNick.
"Magnetosfera se încarcă și ne pregătim de o furtună geomagnetică intensă. Ieșiți din orașe și priviți spre nord imediat după lăsarea întunericului fiindcă sunt șanse să vedem aurora boreală. Mult mai ușor va fi de prins în fotografii", indică aceeași sursă.
„Pentru cei care sunteți sub un cer liber în această seară, fiți cu ochii pe orizontul nordic, pentru că există probabilitatea apariției aurorei boreale. Probabilitatea este mai mare cu cât sunteți pe o latitudine mai mare, însemnând că sunt favorizați observatorii din nordul țării. Chiar și apariția la doar 3-5 grade deasupra orizontului ar putea fi un spectacol fotografic sau chiar vizual frumos dacă avem noroc“, arată un mesaj publicat pe pagina de Facebook „ia cu stele”.
Unul dintre norocoșii care au reușit să imortalizeze, de pe teritoriul României, aurora boreală este fotojurnalistul Cătălin Urdoi. El a postat pe Facebook, în seara de 10 octombrie 2024, o imagine realizată cu telefonul mobil. Potrivit lui Cătălin Urdoi, fenomenul a fost vizibil, din punctul în care se afla, timp de peste 30 de minute.