Australia îi cere Chinei să intervină pentru oprirea invaziei ruse din Ucraina: „A existat o linişte înfiorătoare”

Luni, 07 Martie 2022, ora 10:03
3331 citiri
Australia îi cere Chinei să intervină pentru oprirea invaziei ruse din Ucraina: „A existat o linişte înfiorătoare”

China trebuie să acţioneze conform declaraţiilor făcute de promovare a păcii mondiale şi să se alăture efortului de a opri invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat luni prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, care a avertizat că lumea este în pericol de a fi remodelată de o "curbă a autocraţiei", relatează Reuters.

Scott Morrison a sugerat de asemenea, într-un amplu discurs, că invazia Rusiei nu decurge conform planului liderului ei Vladimir Putin, despre care a spus că "a supraestimat capacitatea de a putea termina acest război ilegal".

"China pretinde de mult timp că are un rol ca una dintre cele mai importante puteri din lume şi că contribuie la pacea şi stabilitatea globală. Nicio ţară nu va avea un impact mai mare asupra încheierii acestui război teribil din Ucraina decât China", a spus Morrison într-un răspuns la o întrebare după un discurs la think-tankul Lowy Institute din Sydney.

Morrison, al cărui guvern a intrat în conflict cu cel mai mare partener de export al său asupra unei serii de probleme, s-a declarat consternat de reticenţa Chinei.

"Am ascultat vocea guvernului chinez când a venit vorba despre condamnarea acţiunilor Rusiei şi a existat o linişte înfiorătoare", a spus el.

China a refuzat să numească atacul rusesc asupra Ucrainei o "invazie", în timp ce le-a cerut ţărilor occidentale să respecte "preocupările legitime de securitate" ale Rusiei. Ea a mai cerut o soluţie la criză prin negocieri.

Rusia numeşte campania pe care a lansat-o la 24 februarie drept "operaţiune militară specială", afirmând că nu are planuri să ocupe Ucraina.

Morrison a numit-o "încălcare gravă a dreptului internaţional" şi "cel mai recent exemplu de regim autoritar ce încearcă să

conteste statu quo-ul prin ameninţări şi violenţă".

Majoritatea ţărilor au oprit comerţul cu Rusia şi companiile de plăţi precum Visa şi Mastercard şi-au suspendat acolo operaţiunile.

Dar China a relaxat tarifele la grâul importat din Rusia şi i-ar putea furniza sistemul său UnionPay, a spus Morrison.

Morrison, ale cărui comentarii reprezintă o înăsprire a criticilor Australiei faţă de China, a sugerat de asemenea că tăcerea acesteia dezvăluie o afinitate naturală faţă de Rusia având implicaţii "cu bătaie lungă".

"O nouă curbă de autocraţie se stabileşte instinctiv pentru a provoca şi reseta ordinea mondială după propria lor imagine", a spus el.

Morrison s-a întrebat dacă invazia are loc conform planului lui Putin, aşa cum a spus Putin.

"Nu există nicio îndoială că dl Putin nu obţine ceea ce a căutat", a declarat Morrison.

"Cred că şi-a supraestimat capacitatea de a fi în măsură să desfăşoare acest război ilegal. Felul în care el tocmai a trimis tineri recruţi în flăcări, nu văd cât de bine ar rezona asta în Rusia".

Morrison a prezis o "rezistenţă în Ucraina care nu va face decât să crească în timp. Cred că orice câştig (rus) ce poate fi obţinut va fi foarte greu de menţinut".

Morrison, a cărui coaliţie conservatoare se confruntă cu alegeri până în luna mai despre care majoritatea sondajelor sugerează că le va pierde, a format o nouă alianţă cu Statele Unite şi Marea Britanie anul trecut, centrată în jurul submarinelor cu propulsie nucleară pentru Australia.

Luni, el a spus că bazele submarinelor vor fi construite pe coasta de est, unde este concentrată cea mai mare parte a populaţiei.

Citeste si:
Henry Kissinger vine cu altă idee: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO. ”Ar fi potrivită pentru rolul de tampon între Rusia și Occident“
Henry Kissinger vine cu altă idee: Ucraina ar trebui tratată ca membru NATO. ”Ar fi potrivită pentru rolul de tampon între Rusia și Occident“
NATO a făcut greșeala de a semnala Ucrainei că în cele din urmă s-ar putea alătura Alianței, dar după invazia rusă, situația s-a schimbat, susține într-un interviu pentru The Wall...
În cursă pentru succesiunea lui Vladimir Putin la Kremlin se remarcă „șoimii“ și „muții“
În cursă pentru succesiunea lui Vladimir Putin la Kremlin se remarcă „șoimii“ și „muții“
Războiul din Ucraina și sancțiunile care au urmat nu au reușit să cimenteze verticala puterii Rusiei sau să unifice grupurile politice și de afaceri influente ale țării. Dacă...