Australia și Noua Zeelandă „cel mai bine plasate pentru a supraviețui apocalipsei nucleare”

Joi, 09 Februarie 2023, ora 23:31
2736 citiri
Australia și Noua Zeelandă „cel mai bine plasate pentru a supraviețui apocalipsei nucleare”

Un studiu arată că țările insulare ar fi cele mai capabile să producă suficientă hrană pentru populație după un război nuclear, explozia unui super-vulcan sau după o lovitură a unor asteroizi.

Cercetătorii au descoperit că Australia, urmată de vecina Noua Zeelandă, sunt cel mai bine plasate pentru a supraviețui unei ierni nucleare și pentru a ajuta la repornirea unei civilizații umane prăbușite.

Studiul publicat în revista Risk Analysis descrie Australia, Noua Zeelandă, Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu drept țările insulare cele mai capabile să producă suficientă hrană pentru populațiile lor după o „catastrofă bruscă care ar reduce lumina solară”, cum ar fi un război nuclear, un super vulcan sau o lovitură a unor asteroizi.

„Probabil ar exista buzunare de supraviețuitori pe întreaga planetă chiar și în cel mai sever scenariu”, scriu cercetătorii, iar cei din cele mai rezistente națiuni au cele mai mari șanse de a evita un colaps preindustrial.

Autorii au comparat 38 de țări insulare incluzând 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul de supraviețuire post-apocaliptică, inclusiv producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei.

Plusuri și minusuri

Australia și Noua Zeelandă – ambele producători agricoli robuști și ferite de precipitații nucleare din emisfera nordică –s-au plasat în fruntea clasamentului, Australia având cele mai bune performanțe în general.

„Aprovizionarea cu alimente în Australia este gigantică”, conchide studiul, „cu potențial de a hrăni multe zeci de milioane de oameni în plus”.

Infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, bugetul ridicat pentru sănătate și apărare au contribuit la plasarea în fruntea clasamentului.

Australia a avut, totuși, un factor major de risc: legăturile sale militare relativ strânse cu Marea Britanie și SUA au făcut-o mai vulnerabilă să devină o țintă într-un război nuclear.

În acest domeniu, Noua Zeelandă are câteva avantaje. Reziliența sa în cazul unei scăderi bruște a temperaturii globale determinată de o perioadă de întuneric (Noua Zeelandă este relativ aproape de ocean, protejând-o de scăderile extreme de temperatură) ar ajuta, de asemenea.

Chiar și în cel mai rău scenariu – o reducere cu 61% a recoltelor în timpul unei ierni nucleare prelungite – neozeelandezii ar avea încă suficientă hrană.

În ciuda abundenței de alimente din Noua Zeelandă și a clasării sale sus în ceea ce privește valorile de coeziune sociale, o oprire a comerțului global ar putea precipita treptat colapsul social, a spus unul dintre autorii studiului, profesorul Nick Wilson de la Universitatea Otago, Wellington.

Ceea ce îngrijorează este că țara nu mai are nicio instalație de rafinare a combustibilului și este extrem de dependentă de importurile de motorină, pesticide și mașini necesare pentru a susține sectorul său agricol dominant.

Alte țări insulare ar fi capabile să producă suficientă hrană într-o astfel de criză, au scris profesorul Wilson și co-autorul dr. Matt Boyd, dar prăbușirea probabilă a industriei și a coeziunii sociale le-a pus la îndoială rezistența.

China, Rusia și Statele Unite și-ar putea vedea producția de alimente scăzând cu până la 97% în caz de iarnă nucleară și ar fi forțate să se bazeze pe noile tehnologii de producție a alimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Poliția australiană, despre atacatorul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney: "S-a concentrat asupra femeilor"
Bărbatul care a înjunghiat mortal şase persoane la Sydney, într-un centru comercial, a avut ca ţintă femeile, a anunţat poliţia, potrivit BBC. Joel Cauchi, în vârstă de 40 de ani, a...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Australia, #Noua Zeelanda, #catastrofa nucleara, #iarna nucreara, #cataclism natural , #Australia
Comentarii