Regele Charles acuzat de genocid în Parlamentul Australiei: ”Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat” VIDEO

Luni, 21 Octombrie 2024, ora 14:59
3308 citiri
Regele Charles acuzat de genocid în Parlamentul Australiei: ”Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat” VIDEO
Regele Charles FOTO Facebook / Regele Charles

O senatoare indigenă l-a acuzat pe Regele Charles de genocid luni, 21 octombrie, la Casa Parlamentului Australiei, unde acesta tocmai ținuse un discurs în care și-a exprimat „respectul faţă de proprietarii tradiţionali ai pământurilor”. „Nu sunteți regele nostru”, l-a apostrofat politiciana australiană.

Charles, aflat la a 16-a vizită oficială în Australia şi la prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu cancer, terminase de vorbit când senatoarea independentă şi activista indigenă Lidia Thorpe a strigat că nu acceptă suveranitatea lui Charles asupra Australiei.

„Aţi comis un genocid împotriva poporului nostru”, a spus ea. „Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noştri, oamenii noştri. Ne-aţi distrus pământul. Daţi-ne un tratat. Vrem un tratat”, a spus ea adresându-se lui Charles.

Thorpe, care a mai perturbat evenimente anterioare cu proteste faţă de colonizarea Australiei, a fost împiedicat să se apropie de rege, care a vorbit calm cu prim-ministrul Anthony Albanese de pe podium, dar care, în rest, nu a fost tulburat. Thorpe a fost apoi escortat afară din sală.

Thorpe a declarat că încarcerarea şi violenţa cauzate de colonizare se pot încheia doar cu un tratat naţional între guvern şi populaţia indigenă care să abordeze problemele naţiunilor băştinaşe.

Fostul prim-ministru Tony Abbott de la Partidul Liberal conservator, care a participat la eveniment, a declarat reporterilor că a fost un „exhibiţionism politic nefericit”.

O sursă de la Palat a declarat că regele şi regina sunt recunoscători miilor de oameni care au venit, adăugând că „le pare rău doar că nu au avut ocazia să se oprească şi să vorbească cu fiecare în parte. Căldura şi amploarea primirii au fost cu adevărat impresionante”, a transmis Palatul Regal.

Protestul a fost o excepţie printre o serie de omagii aduse lui Charles şi reginei Camilla de către demnitari şi binevoitori din mulţime. Premierul Albanese a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor şi l-a lăudat pe Charles pentru îndelungata sa susţinere a combaterii schimbărilor climatice.

Discursul său a făcut doar o referire trecătoare la cauza republicană, pe care, de altfel, Albanese şi o mare parte din partidul său laburist de centru-stânga o susţin. „Australia pe care aţi cunoscut-o prima dată a crescut şi a evoluat în atât de multe feluri”, a spus el. „Cu toate acestea, prin aceste decenii de schimbare, legăturile noastre de respect şi afecţiune s-au maturizat - şi au rezistat”, a afirmat Albanese.

Premierul a renunţat la planurile pentru un referendum privind transformarea Australiei într-o republică, după ce o consultare publică susţinută de guvern pentru crearea unui organism consultativ pentru indigeni a fost respins la începutul acestui an.

Amnesty International acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza. "Îi expune la o moarte lentă, calculată"
Amnesty International acuză Israelul de genocid împotriva palestinienilor din Gaza. "Îi expune la o moarte lentă, calculată"
Organizația Amnesty International, care militează pentru apărarea drepturilor omului, a acuzat Israelul de "comiterea unui genocid" împotriva palestinienilor de la debutul războiului din Gaza....
De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De ce s-a sfărâmat mitul prezenței crescute la vot care salvează democrația. Politolog: „În anumite contexte, prezența ne costă”
De-a lungul timpului s-a vorbit despre beneficiile unei prezențe crescute la vot, atât în țară, cât și în Diaspora, votul fiind cel mai important exercițiu democratic și unul dintre...
#Australia, #regele charles, #indigeni, #genocid , #Australia
  1. Serviciile secrete ale lui Viktor Orban ar fi spionat funcționari UE. Reacția oficialilor din Ungaria
  2. Crizele politice din Franța și Germania aduc și mai multe probleme pentru economia în dificultate a Europei ANALIZĂ
  3. Noua armă secretă a lui Putin, ce poate arunca lumea în haos. Statele Unite o urmăresc în fiecare minut VIDEO
  4. Ce prime mai iau angajații români de sărbători. Cine poate primi 3.000 de lei sau chiar mai mult. „O tradiție bine înrădăcinată”
  5. Lipsa unei vitamine produce demență: Poți evita să te îmbolnăvești, dacă faci un lucru simplu
  6. Misiunea lui Trump, reală sau doar o iluzie: Ruperea legăturii dintre Putin și o țară puternică din Est
  7. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  8. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
  9. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei
  10. Poliția italiană a arestat o călugăriță pentru legăturile acesteia cu mafia. Era legătura 'Ndrangheta cu membrii grupării aflați în închisoare