Profesorul universitar care se oferă să găzduiască una din presupusele familii de sirieni care au intrat ilegal în Austria, prin România: ”I-am trimis o scrisoare doamnei ambasador”

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 13:34
3859 citiri
Profesorul universitar care se oferă să găzduiască una din presupusele familii de sirieni care au intrat ilegal în Austria, prin România: ”I-am trimis o scrisoare doamnei ambasador”
Cancelarul Austriei a afirmat că are dovezi că sirienii au ajuns în Austria prin România FOTO Unsplash

Profesorul universitar Mihai Dimian a transmis o scrisoare ambasadoarei Austriei, Adelheid Folie, prin care îi transmite că se oferă să găzduiască una dintre familiile de sirieni cu copii despre care Cancelarul Austriei a afirmat că are dovezi că a ajuns pe teritoriul Austriei trecând prin România.

Universitarul sucevean a publicat scrisoarea pe contul său de Facebook.

„Am transmis astăzi o scrisoare către doamna Ambasador a Austriei, Adelheid FOLIE, în care îmi exprim îngrijorarea pentru criza refugiaţilor cu care se confruntă ţara parteneră şi îmi ofer minorul suport pentru a găzdui o familie siriană cu copii minori dintre cele despre care Cancelarul Austriei afirmă că are dovezi indubitabile că a ajuns pe teritoriul Austriei trecând prin România. Totodată atrag atenţia că securizarea frontierelor Uniunii Europene (chiar dacă nu fac parte din aria Schengen) nu poate rămâne în singura responsabilitate a ţărilor de frontieră, în special în astfel de perioade dificile cu război şi presiuni migratorii ridicate la graniţă. Putem face faţă acestor provocări dificile doar împreună, ca parteneri în Uniunea Europeană.

Indiferent de motivaţia deciziei Austriei, modul de abordare a problemei din partea Guvernului Austriei a fost unul lipsit de respect pentru România, cu atât mai mult cu cât România este un partener economic important pentru Austria. Drept urmare, un răspuns civilizat din partea românilor prin limitarea interacţiunilor economice cu firmele cu capital majoritar austriac este justificat pentru a atrage atenţia guvernului austriac că decizii ce urmăresc câştiguri politice interne pot avea consecinţe economice importante”, a afirmat profesorul.

Mihai Dimian consideră că România ar trebui să obţină fonduri de la Uniunea Europeană ca să securizeze graniţele.

„Aflându-mă într-un judeţ de frontieră, mi-e greu să afirm că frontierele ţării noastre sunt securizate. Există în zonă, cel puţin, un trafic ilegal consistent de ţigări, în condiţiile în care miza este doar accesul la ţara noastră şi nu accesul la întreaga piaţă a Uniunii Europeană. Tehnologiile de monitorizare a frontierelor bazate preponderent pe investiţiile din perioada 2005 - 2010, prin contractul cu EADS sunt deja învechite. Este nevoie de un efort comun la nivelul UE pentru investiţii în tehnologii moderne de monitorizare a frontierelor UE şi de susţinere pentru suplimentarea personalului la poliţia de frontieră”, mai scrie Mihai Dimian.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Austria Romania, #Spatiul Schengen, #refugiati Siria, #profesor universitar , #Spatiul Schengen