O țară neutră din Europa în alertă de securitate: Trebuie să stopeze infiltrarea Rusiei în țară

Miercuri, 03 Aprilie 2024, ora 01:14
3933 citiri
O țară neutră din Europa în alertă de securitate: Trebuie să stopeze infiltrarea Rusiei în țară
Austria se confruntă cu posibile cazuri de spionaj ale Rusiei FOTO / Vienna Info

Concomitent cu invazia Ucrainei de către Rusia, Putin recurge la diverse metode ascunse ale unui război hibrid împotriva multor state occidentale, pentru a le îndepărta de sprijinul lor pentru Kiev. O țară neutră din Europa, Austria, se confruntă cu o alertă de securitate, după ce acum câteva zile aici a fost arestat un fost ofițer local pentru acuzații grave de spionaj pentru Rusia.

Austria trebuie să-și sporească securitatea pentru a împiedica infiltrarea rusă, a declarat luni cancelarul austriac Karl Nehammer. Acuzațiile împotriva lui Egisto Ott, care a lucrat pentru o agenție de informații dispărută și a cărei arestare a fost anunțată vineri, sunt „grave” și l-au determinat pe cancelar să convoace săptămâna viitoare o ședință a Consiliului Național de Securitate al Austriei, potrivit AP News.

„Pe de o parte, aceste acuzații trebuie să fie abordate de justiție. Pe de altă parte, este nevoie de o evaluare și o clarificare a situației de securitate a republicii”, a spus Nehammer într-un comunicat. „Trebuie să evităm ca rețelele de spionaj rusești să ne amenințe țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice”.

Mutarea lui Putin ce trimite o undă de șoc în țările NATO: ”Noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei

Nehammer a spus că va convoca Consiliul Național de Securitate, marți, săptămâna viitoare. Consiliul, care este format din miniștri guvernamentali, precum și din membri ai tuturor partidelor politice, este un grup consultativ cheie în probleme de securitate și apărare.

Tribunalul Penal din Viena a aprobat luni o prelungire de 14 zile pentru reținerea lui Ott în baza acuzațiilor împotriva lui. Procuratura din Viena a refuzat să ofere detalii despre acuzațiile de spionaj, dar a spus că acestea se referă la „abuz în serviciu” și sunt „în detrimentul Austriei”.

Potrivit unui raport din cotidianul austriac Der Standard, Ott este suspectat că a predat autorităților ruse date potențial sensibile de pe telefoanele mobile a trei foști oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne austriac autorităților ruse, în 2022.

Avertisment privind o boală mortală, fără tratament: De unde provine infecția care îți mănâncă creierul

Telefoanele mobile trebuiau reparate de specialiștii IT ai fostei agenții de informații interne austriece, după ce au căzut în apă în timpul unei excursii cu barca pe Dunăre în 2017. În schimb, datele au căzut în mâinile lui Ott, care ar fi ajutat să le transmită către Serviciile de securitate rusești.

Der Standard a mai raportat că Ott a fost arestat vineri, după ce autoritățile din Regatul Unit au furnizat informații despre cazul său omologilor lor austrieci.

Anul trecut, Marea Britanie a arestat cinci cetățeni bulgari și al șaselea în februarie și i-a acuzat că ar fi membri ai unei rețele de spionaj rusești care lucrează împreună cu Jan Marsalek, fostul director de operațiuni fugar al Wirecard, compania germană de procesare a plăților care s-a prăbușit în 2020.

Raportarea comună a Der Spiegel, radiodifuzorul public german ZDF, ziarul austriac Der Standard și platforma rusă de investigații The Insider au declarat luna trecută că Ott și un alt fost ofițer de informații austriac sunt suspectați că au spionat potențiale ținte din Europa și că au transmis informațiile către Marsalek, despre care susțin că are legături cu serviciile secrete rusești din 2014.

Un expert britanic dezvăluie cine îl poate opri pe Putin: Are un atu valoros, dar îi lipsește ceva crucial

Ei au mai raportat că Ott și colegul său l-ar fi ajutat pe Marsalek să evadeze în secret din Austria cu un jet privat în 2020, după prăbușirea Wirecard.

Au existat acuzații anterioare împotriva lui Ott. În 2017, agențiile de informații occidentale și-au avertizat omologii lor austrieci despre potențialul spionaj al lui Ott pentru Rusia. Ott a fost suspendat din slujba sa la BVT în 2017 și a fost arestat pentru scurt timp în 2021, dar a fost eliberat din nou după o scurtă perioadă de timp.

Austria a expulzat luna trecută doi diplomați ruși de la Ambasada Rusiei la Viena, în ceea ce oficialii austrieci au spus că este legat de acțiuni de spionaj.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Austria, #spionaj Rusia, #spionaj Austria, #austria rusia, #spioni rusi, #securitate nationala, #razboi hibrid Rusia, #Rusia spioni , #Austria