Actualul cancelar al Austriei, Karl Nehammer, a obținut un vot de încredere din partea Partidului Popular din Austria (ÖVP), acesta fiind un partid conservator care s-a plasat pe locul al doilea la cele mai recente alegeri din Austria.
„După acest rezultat este evident că trebuia să-şi întrebe propria tabără dacă se bucură în continuare de susţinerea ei pentru a intra întărit” în negocieri, precizează purtătorul de cuvânt al conservatorilor, într-un comunicat transmis AFP.
Conservatorii au obținut 26,3 la sută dintre voturile exprimate de austrieci, pe primul loc fiind extrema dreaptă, cu 28,8 la sută.
Victoria extremei drepte naţionaliste - cu 28,8% dintre voturile exprimate duminică - este o premieră din 1945 încoace.
”Partidul care a obţinut cele mai multe voturi trebuie să primească mandatul de a purta întrevederi exploratorii” şi de a ”desemna preşedintele Parlamentului”, a declarat pe X, după vot, cancelarul în exerciţiu.
Potrivit uzanţelor, Partidul austriac al Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) urmează să fie desemnat de către preşedintele ecologist Alexander Van der Bellen să formeze Guvernul - o premieră a acestui partid înfiinţat de către foşti nazişti.
Însă liderul FPÖ Herbert Kickl, un adept al provocărilor verbale care cere, de exemplu, să fie numit ”Volkskanzler” - aşa cum a făcut Adolf Hitler - este respins de partide, iar şeful statului şi-a exprimat rezervele în privinţa sa.
Preşedintele austriac s-a angajat ca viitorul Guvern rezultat din negocieri să respecte ”democraţia liberală”.
Personalitatea şi ideile lui Herbert Kickl sunt însă un obstacol în calea liderului extremei drepte austriece.
În afară de poziţii conspiraţioniste cu privire la pandemia covid-19, el străluceşte prin lipsa susţinerii sancţiunilor impuse Rusiei şi a consensului european.
Karl Nehammer ar putea, astfel, să fie desemnat de către şeful statului să formeze un Guvern.
Pe de altă parte, în cursul lunii octombrie 2024 se va desfășura, probabil, un nou vot în Consiliul JAI, pro sau contra integrării României și a Bulgariei în spațiul terestru al țărilor Schengen. Un vot unanim favorabil (deci inclusiv din partea Austriei) ar însemna primirea completă a României și a Bulgariei în Schengen.