
Primul compartiment din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor care suferă de autism va fi înființat la Spitalul pentru Copii din Iași.
Conform unui studiu derulat de asociația HelpAutism, în România se estimează că unul din 51 de copii este diagnosticat cu autism.
„Pentru că noi vedem copiii de la o vârstă foarte mică și avem suspiciuni si nu avem unde să-i îndreptăm, am decis să facem acest compartiment. Va fi un proiect unic la nivel național. Sperăm să îl putem extinde ca și plan de screening, un program de screening al acestei patologii, având în vedere că la ora actuală, în România, nu se știe câți copii suferă de această patologie și care este gradul lor de recuperare”, a declarat pentru euronews.ro Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sf. Maria” Iași.
La Iași, părinții pot merge pentru tratament numai în privat sau la Spitalul de Psihiatrie Socola, iar timpul de așteptare poate ajunge la luni de zile.
„Momentan, mi s-a zis că prin septembrie ar începe lista de așteptare. Eu nu știu a câta persoană sunt pe acea listă de așteptare. Doctorul acordă un timp de două ore fiecărui pacient și atunci lista de așteptare e foarte lungă”, a declarat părintele unui copil cu autism.
„Adresabilitatea este mare, dar este și limitată în același timp de numărul mic de specialiști, undeva la 700 de externări pe an, peste 200 de consultații în regim ambulator. Atât cu autism, cât și cu ADHD, într-adevăr a crescut această incidență a cazurilor noi diagnosticate”, a explicat Elena Popescu, medic primar la Institutul de Psihiatrie Socola Iași.
Roxana Axinte, vicepreședintele Asociației Zbor de Fluturi Iași: „Foarte greu ajung părinții la un diagnostic pentru că sunt, cel puțin în Iași, patru medici neuropsihiatri de care noi știm. La mulți dintre ei timpul de așteptare se întinde pe câteva luni.”