Povestea unui tânăr cu autism: Nu știa să citească la 18 ani și a devenit profesor la Cambridge

Vineri, 24 Februarie 2023, ora 23:18
4836 citiri
Povestea unui tânăr cu autism: Nu știa să citească la 18 ani și a devenit profesor la Cambridge
Un tânăr cu autism din Marea Britanie a devenit profesor la 37 de ani FOTO: Metro

Un copil de 11 ani a fost diagnosticat cu autism și medicii i-au spus că probabil își va petrece viața de adult într-un mediu asistat și va rămâne în continuare cu acest diagnostic teribil. La 18 ani, britanicul Jason Arday nu știa să citească sau să scrie, dar acum la 37 de ani a devenit cel mai tânăr profesor de culoare de la Universitatea Cambridge.

Profesorului Jason Arday i s-a spus că probabil își va duce traiul într-o viață asistată după ce a fost diagnosticat cu autism în copilărie. Tânărul de acum, de la Clapham până la Londra, a petrecut ani de zile fiind „respins cu violență” când a început să scrie pentru prima dată pe plan academic, potrivit Metro.

Acum, el este acum un profesor apreciat care va ocupa unul dintre cele mai prestigioase posturi de profesor din lume, profesor de sociologie a educației la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Războiul din spatele ușilor închise: Ucraina a creat armata secretă care să învingă Rusia

El va fi unul dintre cei cinci profesori de culoare ai instituției și unul dintre cei 155 de profesori universitari de culoare din Marea Britanie, dintr-un total de 23.000.

„Munca mea se concentrează în primul rând pe modul în care putem deschide porți mai multor oameni din medii dezavantajate și putem democratiza cu adevărat învățământul superior”, a spus el.

„Sper că faptul că sunt într-un loc precum Cambridge îmi va oferi pârghia de a conduce această agendă la nivel național și global”. Profesorul Arday a fost diagnosticat cu întârziere de dezvoltare, când era copil, dar spune că asta nu l-a făcut să pună sub semnul întrebării lumea din jurul său.

El spune că își amintește că s-a gândit „De ce unii oameni sunt fără adăpost? De ce este război?’ în tinerețe. „Îmi amintesc că m-am gândit că dacă nu ajung ca jucător de fotbal sau jucător profesionist de snooker, atunci vreau să salvez lumea”, a adăugat el.

Vești noi de la Serviciile Secrete din Ucraina: Un general anunță sfârșitul războiului

După ce a învățat să citească și să scrie în adolescență, a devenit profesor de educație fizică, ceea ce i-a oferit o perspectivă asupra inegalităților sistemice, cu care se pot confrunta copiii în educație.

Știa că vrea să studieze mai departe, dar se simțea pierdut, deoarece nu avea îndrumări despre cum să-și creeze propria cale. La vârsta de 27 de ani, a scris pe peretele dormitorului său de la casa părinților săi: „Într-o zi voi lucra la Oxford sau Cambridge”.

Își amintește de mentorul său de la facultate, Sandro Sandi, care i-a spus: „Cred că poți face asta – cred că putem lua în piept lumea și putem câștiga”. Aceasta a fost prima dată când „a crezut cu adevărat în el însuși” și a devenit „hotărât și concentrat” după această discuție. Încă lucrând ca profesor de educație fizică în timpul zilei, a scris lucrări și a studiat noaptea.

După ani de muncă asiduă necruțătoare, profesorul Arday are două diplome de master și un doctorat în studii educaționale. A lucrat la Universitatea din Glasgow și la Universitatea din Durham și este profesor adjunct la Universitatea Nelson Mandela. El va începe la Universitatea din Cambridge pe 6 martie 2023, ca profesor de Sociologie a Educației la Facultatea de Educație.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#autism, #britanic, #universitatea cambridge, #Cambridge, #profesor, #poveste viata, #englez, #autist, #Marea Britanie , #stiri internationale