Care este semnificația codului DOT de pe cauciucuri. Unde este și cum se citește corect

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 03:45
13863 citiri
Care este semnificația codului DOT de pe cauciucuri. Unde este și cum se citește corect
Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate pneurile FOTO Unsplash

Codul DOT apare pe cauciucurile mașinilor și este mult mai important decât cred mulți șoferi. Este un factor esențial atunci când cumpărați anvelope noi deoarece o alegere bună te va face să economisești bani pe termen lung.

Ce este codul DOT și cum se citește corect

Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate anvelopele.

Din anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele 2 cifre anul de fabricație.

De exemplu, pentru codul DOT AG BR9E 0319, care arată faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.

Codul DOT (Department of Transportation) arată:

  • Cine a fabricat anvelopele
  • Locul de proveniență al acestora
  • Garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
  • Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:

  • Locul în care a fost produsă anvelopa
  • Dimensiunea anvelopei;
  • Codul producătorului;
  • Săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.

Unde este poziționat codul DOT

În mare parte a cazurilor, codul DOT se află pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, poziționarea concretă nu este reglementată, astfel că s-ar putea să fie necesar să vă uitați cu atenție pentru a-l repera.

Cumpărarea anvelopelor noi

Chiar dacă ai decis să îți cumperi anvelope noi, asta nu înseamnă neapărat că au fost fabricate recent, dar poți verifica acest aspect prin codul DOT.

Producătorii livrează pneurile comercianților, care mai apoi le depozitează și le vând, astfel că pot ajunge să stea o perioadă considerabilă în depozite, chiar și ani, nu mereu în condițiile corespunzătoare.

Dacă locațiile de depozitare nu sunt reci, climatizate și uscate, anvelopele se deteriorează.

Șoferi evită achiziţia produselor cu DOT vechi deoarece nu cunosc condiţiile în care au fost depozitate, riscând să cumpere anvelope noi, dar deja îmbătrânite.

Când trebuie să înlocuiești pneurile

Anvelopele au o durată medie de viață cuprinsă între 6 și 10 ani. Pentru un șofer care parcurge în medie 24.000 de kilometri pe an, acestea ar trebui înlocuite la patru ani.

Din punct de vedere legal, trebuie să înlocuiești anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub nivelul de 1,6 mm. În plus, este recomandat ca anvelopele de vară să aibă o adâncime a benzii de rulare de 3 mm, iar anvelopele de iarnă de 4 mm.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Volumul tranzacțiilor imobiliare redus la jumătate în 2023 – TradeVille
Tendințe In Evoluția Activității Economice Pentru Următoarele 3 Luni In cadrul anchetei de conjunctura, aferenta lunii februarie 2024, managerii din industria prelucrătoare estimează,...
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Romania are peste 110.000 de prosumatori cu o putere instalata de 1.400 MW. Numarul acestora a inceput sa scada de anul trecut
Numarul prosumatorilor depaseste 110.000, iar puterea instalata era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, inregistrandu-se o incetinire in ceea ce priveste numarul acestora in ultima luna a...
#cod, #DOT, #cauciucuri, #pneuri, #anvelope , #cauciucuri de iarna