Care este semnificația codului DOT de pe cauciucuri. Unde este și cum se citește corect

Joi, 11 Noiembrie 2021, ora 03:45
14016 citiri
Care este semnificația codului DOT de pe cauciucuri. Unde este și cum se citește corect
Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate pneurile FOTO Unsplash

Codul DOT apare pe cauciucurile mașinilor și este mult mai important decât cred mulți șoferi. Este un factor esențial atunci când cumpărați anvelope noi deoarece o alegere bună te va face să economisești bani pe termen lung.

Ce este codul DOT și cum se citește corect

Codul DOT indică anul și săptămâna în care au fost fabricate anvelopele.

Din anul 2000, sunt folosite 4 cifre pentru a indica data fabricației. Primele 2 cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele 2 cifre anul de fabricație.

De exemplu, pentru codul DOT AG BR9E 0319, care arată faptul că anvelopa a fost produsă în a treia săptămână a anului 2019.

Codul DOT (Department of Transportation) arată:

  • Cine a fabricat anvelopele
  • Locul de proveniență al acestora
  • Garantează faptul că anvelopa a trecut testele și cerințele NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration = Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier).
  • Numerele inscripționate pe Codul DOT sunt plasate împreună și adesea încercuite într-un oval. Literele „DOT” sunt urmate de minim 8 și maxim 13 litere și/ sau cifre care identifică:

  • Locul în care a fost produsă anvelopa
  • Dimensiunea anvelopei;
  • Codul producătorului;
  • Săptămâna și anul în care a fost fabricată anvelopa.

Unde este poziționat codul DOT

În mare parte a cazurilor, codul DOT se află pe peretele interior al anvelopelor. Cu toate acestea, poziționarea concretă nu este reglementată, astfel că s-ar putea să fie necesar să vă uitați cu atenție pentru a-l repera.

Cumpărarea anvelopelor noi

Chiar dacă ai decis să îți cumperi anvelope noi, asta nu înseamnă neapărat că au fost fabricate recent, dar poți verifica acest aspect prin codul DOT.

Producătorii livrează pneurile comercianților, care mai apoi le depozitează și le vând, astfel că pot ajunge să stea o perioadă considerabilă în depozite, chiar și ani, nu mereu în condițiile corespunzătoare.

Dacă locațiile de depozitare nu sunt reci, climatizate și uscate, anvelopele se deteriorează.

Șoferi evită achiziţia produselor cu DOT vechi deoarece nu cunosc condiţiile în care au fost depozitate, riscând să cumpere anvelope noi, dar deja îmbătrânite.

Când trebuie să înlocuiești pneurile

Anvelopele au o durată medie de viață cuprinsă între 6 și 10 ani. Pentru un șofer care parcurge în medie 24.000 de kilometri pe an, acestea ar trebui înlocuite la patru ani.

Din punct de vedere legal, trebuie să înlocuiești anvelopele atunci când adâncimea benzii de rulare scade sub nivelul de 1,6 mm. În plus, este recomandat ca anvelopele de vară să aibă o adâncime a benzii de rulare de 3 mm, iar anvelopele de iarnă de 4 mm.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#cod, #DOT, #cauciucuri, #pneuri, #anvelope , #cauciucuri de iarna