Consum mai mic de carburant - inventia unui roman premiat cu aur la Geneva

Luni, 31 Martie 2014, ora 21:53
7165 citiri
Consum mai mic de carburant - inventia unui roman premiat cu aur la Geneva

Un inginer auto din Deva propune un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%.

Inventia sa va fi prezentata la standul Romaniei de la Salonul International de Inventii Geneva (2-6 aprilie), in baza unei proceduri de selectie organizate de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica.

Denumita "dispozitiv dinamic de transfer al aerului", inventia conceputa de inginerul auto Corneliu Birtok-Baneasa a fost testata timp de trei ani pe camioanele unei firme din Deva, iar probele practice au aratat o reducere a consumului si o crestere a puterii motorului, in conditii de trafic normal.

"Este o inventie destinata exclusiv camioanelor. Am perfectionat-o si primele teste le-am realizat in laboratorul de mecanica al Facultatii de Inginerie din Hunedoara.

Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice aratand o crestere a puterii motorului cu pana la 4%, iar economia reala de combustibil a fost de 5-7%", a spus luni Corneliu Birtok-Baneasa.

El a spus ca inventia sa a intrat in atentia Asociatiei Romane pentru Transport Rutier International, care ar putea fi interesata sa testeze dispozitivul pe camioanele sale.

Potrivit inventatorului, la o firma cu o flota de transport dezvoltata, unde masinile pot totaliza peste un milion de kilometri parcursi pe an, aplicarea dispozitivului va permite reduceri serioase ale costurilor prin scaderea consumurilor de carburant.

"Ganditi-va la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezulta o economie substantiala, deloc de neglijat in conditiile si la preturile actuale ale carburantilor", a argumentat inginerul auto.

Inventator premiat cu aur la Geneva

Corneliu Birtok-Baneasa este cunoscut in lumea stiintifica pentru inventiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzina cu 10% la autoturisme si autoutilitare. Inventia a fost pusa in practica sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii directi sub forma unui kit de instalare.

Corneliu Birtok-Baneasa se afla la cea de-a sasea participare la Salonul International de Inventii de la Geneva, fiind medaliat cu aur in anii 2010, 2012 si 2013, cu argint in 2009 si cu bronz in 2011.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....