Test Drive Ziare.com: Mazda 2

Vineri, 28 August 2015, ora 07:21
8700 citiri
Test Drive Ziare.com: Mazda 2
Foto: Ziare.com

Mazda 2 a ajuns la cea de-a patra generatie, iar Ziare.com a testat cateva zile una dintre cele mai interesante masini disponibile in clasa mica.

Trebuie sa recunosc inca de la inceput ca am o slabiciune pentru modelele Mazda, mai ales pentru aceasta noua generatie intitulata Kodo, asa ca am primit cu entuziasm cel mai mic model din gama constructorului japonez.

Timp de cinci zile am strabatut strazile Bucurestiului intr-o Mazda 2, echipata cu un motor aspirat pe benzina de 1.5 litri, ce dezvolta 90 de cai putere.

Pretul de pornire in Romania al noului Mazda 2 e de 10.990 de euro, insa modelul testat de noi si venit in echiparea medie Hazumi costa peste 15 mii de euro, mai exact 15.590 de euro.

MOTORIZARE

Desi concurenta ofera in ultima perioada motoare cu o capacitate cilindrica din ce in ce mai mica, Mazda 2 vine doar cu motoare aspirate de 1.5 litri. In oferta regasim trei variante pe benzina (cu 75, 90, respectiv 115 cai putere) si una diesel, cu 105 cai putere.

Varianta cu 90 de cai putere e disponibila atat cu transmisie manuala, cat si automata. Noi am avut la test varianta manuala, cu o cutie de viteze in cinci trepte.

Intr-un an 2015 in care pana si un motor de 1.0 litri ajunge sa dezvolte 100 de cai putere, te astepti sa n-ai mari pretentii de la cei 90 de cai putere pusi la bataie de Mazda. Nimic mai fals! Mazda 2, cu un motor de 1.5 litri si 90 de cai putere, atinge 100 de km/h in 9,4 secunde si poate ajunge la o viteza maxima de 183 de km/h.

Chiar daca numarul cailor de sub capota pare mic, Mazda 2 e totusi o masina usoara, ce cantareste doar 975 de kilograme. Gratie acestei caracteristici, motorul este silentios si se descurca excelent in primele trepte, rapoartele cutiei de viteze fiind bine etajate. De asemenea, nu am intampinat probleme la depasiri, ba chiar am ramas surprins impresionant de puterea micutei japoneze.

CONSUM

Unul dintre principalele aspecte, daca nu cel mai important, pentru o masina de clasa mica e consumul. Iar constructorii niponi au fost constienti de acest lucru atunci cand au creat noua Mazda 2.

4,5 litri la 100 de kilometri e consumul mixt oficial pentru modelul testat de noi. Dupa aproape 300 de kilometri parcursi prin Bucuresti, computerul de bord a aratat 6,6 litri la 100 de kilometri. Un consum decent pentru un oras aglomerat, mai ales ca stilul de condus adoptat n-a fost deloc economic.

Totusi, aici Mazda 2 ar putea avea de pierdut in fata rivalilor de la Ford sau Citroen, care ofera motoare mai mici, ce promit un consum si mai redus.

ASPECT

Daca la consum, Mazda 2 ar putea pierde cateva puncte, la aspect le recupereaza cu siguranta. Designerii Mazda au reusit sa faca o treaba excelenta atat la exterior, cat si la interior.

La fel ca Mazda 3 si 6, cel mai mic model imprumuta liniile de design Kodo, care, conform producatorului, "pare ca esti in miscare chiar si cand masina stationeaza".

La interior, un mare plus pentru sistemul multimedia, cu un display color tactil de 7 inchi. Echiparea testata de noi, Hazumi, ofera o tapiterie textila rosie si ornamente rosii. Scaunele rosii n-au fost tocmai pe placul meu, dar nici nu mi-au displacut. In schimb, am fost incantat de calitatea materialelor.

In ceea ce priveste spatiul din habitaclu, Mazda 2 ofera loc din plin pentru pasagerii din fata, insa spatiul pentru locurile din spate e redus si persoanele mai inalte sau mai corpolente nu vor avea o calatorie tocmai confortabila. De asemenea, volumul portbagajului e de doar 280 litri. Suficient pentru a duce acasa cumparaturile dintr-un supermaket, dar va poate da multe batai de cap daca plecati pe undeva cu mai multe bagaje. Exista insa posibilitatea ca bancheta din spate sa fie rabatata, iar volumul portbagajului creste la 950 de litri.

Dimensiuni:

lungime: 4.060 mm

latime: 1.695 mm

inaltime: 1.495 mm

portbagaj: 280 litri

SIGURANTA

La testul EuroNCAP, noua generatie Mazda 2 a primit 4 stele (din 5). Conform rezultatelor acestui test, scorul obtinut pentru protectia pasagerilor adulti este de 86%, in timp ce pentru minori doar 78%.

In toate variantele de echipare, Mazda 2 vine cu sase airbaguri: frontale, laterale si cortina.

DOTARI

In functie de varianta de echipare aleasa, Mazda ofera cam tot ce ti-ai putea dori de la o masina. Bineinteles, cu cat pretentiile sunt mai mari, cu atat pretul creste.

Astfel, varianta testata de noi vine dotata, printre altele, cu buton start/stop motor, 6 airbaguri, computer bord, inchidere centralizata, geamuri electrice fata/spate, aer conditionat manual, sistem multimedia cu ecran tactil de 7 inchi, 6 difuzoare cu doua porturi USB, jante aliaj de 15 inchi, scaune fata incalzite si geamuri fumurii. Pentru toate acestea va trebui sa scoateti din buzunare 15.590 de euro.

Aveti insa la dispozitie si variante mai ieftine, incepand cu 10.990 de euro (TVA inclus). La acesti bani, Mazda va ofera un motor cu 75 de cai putere, dar pentru a avea aer conditionat va trebui sa mai platiti inca o mie de euro. La polul opus, se poate opta pentru un sistem de navigatie, eleron sport sau cotiera.

Daca sunteti fani ai motoarelor diesel, trebuie sa stiti ca varianta cea mai ieftina disponibila costa 16.490 de euro, cu TVA inclus.

Lista preturi model Mazda 2

CONCLUZII

A fost o placere sa conduc cateva zile noua Mazda 2 si o recomand daca sunteti in cautarea unei masini mici pentru oras, usor de manevrat si parcat. O bila neagra i-as da pentru pret, cam piperat pentru nivelul de trai din Romania.

CE MI-A PLACUT:

- puterea motorului;

- calitatea materialelor;

- sistemul audio.

CE NU MI-A PLACUT:

- pretul;

- volumul portbagajului.

FISA TEHNICA:

Motor: SkyActiv-G 1.5 (90cp)

cilidree: 1.496

putere maxima: 90 cp

volum rezervor: 44 litri

norme emisii: Euro 6

transmisie: 5 trepte (manual)

Performante:

Viteza maxima: 183 km/h

Acceleratie 0-100 km/h: 9.4 secunde

Consum mixt: 4.5 litri (calcule Mazda)

emisii CO2 (combinat): 105 g/km

In continuare, va invitam sa vizionati cateva imagini cu Mazda 2:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Mazda 2 test drive , #drive test