Ati vrea examen auto cu doua probe in plus, poligon si traseu de noapte? - sondaj Ziare.com

Duminica, 19 Iunie 2016, ora 06:08
13898 citiri
Ati vrea examen auto cu doua probe in plus, poligon si traseu de noapte? - sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva Ziare.com

Un deputat vrea ca examenul auto sa cuprinda patru probe, asa ca a depus in Parlament un proiect de lege care ar face mai dificila obtinerea permisului de conducere.

Initiativa depusa de deputatul PSD Florin Gheorghe prevede introducerea a doua noi probe practice. Asadar, pe langa sala si traseul clasic, cei care vor permis auto ar trebui sa mai dea o proba de condus in poligon, precum si un traseu pe timp de noapte.

Motivul pentru care parlamentarul vrea sa inaspreasca examenul auto il reprezinta faptul ca majoritatea accidentelor grave sunt provocate de tineri, care, spune el, nu stiu sa conduca suficient de bine.

"Am obtinut de la Politia Rutiera statistici care arata ca majoritatea covarsitoare a accidentelor grave si foarte grave au fost provocate de soferi sub 30 de ani. Nu stim exact daca erau incepatori sau nu", a declarat, pentru Ziare.com, Florin Gheorghe, care este de parere ca un examen auto mai dificil ar reduce numarul incidentelor in trafic.

Ce spun instructorii auto

Ziare.com a stat de vorba si cu mai multi instructori auto, care nu s-au aratat prea incantati de varianta introducerii unei probe de poligon si a traseului de noapte.

Instructorul Claudio Birzan considera ca poligonul este inutil, pentru ca "se poate exersa foarte usor in trafic". Acesta a spus ca se poate merge in anumite parcari dintre blocuri, unde se fac parcari laterale, garari cu spatele si mers cu spatele. De asemenea, o plecare din rampa se poate verifica tot in trafic.

Birzan a vorbit si despre lipsa acestor poligoane in tara, "care ar trebui sa fie amenajate corespunzator". Ca sa nu mai vorbim despre aglomeratia care s-ar crea.

"Va dati seama ca era aglomeratie la Ilioara inainte, cand nu erau asa multi pretendenti la permisele de conducere", a punctat instructorul auto din Bucuresti.

Traseul de noapte ar scumpi scoala de soferi

Legat de traseul de noapte, Claudio Birzan sustine ca acesta ar fi acceptabil, fiind ceva diferit fata de zi din punct de vedere al atentiei, dar asta nu inseamna ca nu vine si cu dezavantaje, mai ales de natura financiara.

"Traseul de noapte ar fi acceptabil, pentru ca este diferit din punct de vedere al atentiei, se dubleaza atentia, intrucat vizibilitatea e redusa. Totusi, traficul nu mai este asa de plin. Cu toate acestea, noaptea inseamna, in lunile de vara, dupa ora 21:00-22:00, iar asta presupune o munca suplimentara pentru noi si niste costuri in plus pentru cursanti, ca nu vine nimeni noaptea sa faca ore cu tine pe bani putini, deci ar fi mai scumpa scoala.

Iar cursantii au si ei servicii la randul lor sau sunt elevi ori studenti si nu stau noaptea ca sa faca scoala de soferi. Din punctul meu de vedere, cum este acum e destul de bine. Examenul din prezent este mai mult decat suficient", a precizat Birzan.

Poligonul, "o idiotenie"

La randul sau, un alt instructor auto, din Ploiesti, s-a declarat impotriva probei de poligon, pentru ca, spune el, "nu are nicio relevanta".

"Degeaba omul stie sa invarta masina in poligon, cand il pui sa faca o parcare intre doua masini i se schimba total optica. Asta cu poligonul chiar este o mare idiotenie. Eu, pe vremuri, cand eram instructor incepator, acum zece ani, ii puneam (pe cursanti - n.red.) sa faca parcari intre jaloane. Omul facea parcarea bine intre doua jaloane, dar intre doua masini nu mai stia sa o faca deloc, practic jaloanele le faceam degeaba. Ii disparea notiunea faptului ca el pana la urma trebuie sa parcheze intre doua masini", a explicat acesta.

Instructorul a fost destul de transant si in privinta traseului de noapte, care, in opinia sa, nici acesta nu are relevanta.

"Nu e mare diferenta (intre traseu de zi si de noapte - n.red.), poate doar daca ar merge pe intuneric bezna, dar daca mergi noaptea prin oras, practic dublezi traseul de zi degeaba. Si asa se pica foarte mult acum, dar cu legea aceasta s-ar pica si mai mult", a spus el.

Accidente din teribilism sau nepricepere?

In plus, instructorul sustine ca "cele mai multe accidente nu sunt din lipsa de cunostinte, sunt din cauza fibrei poporului roman - romanii sunt nesimtiti. Teribilismul, anturajul si 'sa arat eu cine sunt' - astea produc cele mai multe accidente".

La randul sau, deputatul a raspuns problemelor ridicate de instructorii auto. In ceea ce priveste afiramtia ca teribilismul este de vina pentru multe accidente, Florin Gheorghe a tinut sa precizeze ca pe instructori "ii intereseaza sa scolarizeze cat mai multi tineri, sa incaseze cat mai multi bani si, normal, isi apara interesul, dar parerea mea este ca nu teribilismul, ci lipsa de abilitate in a conduce este o cauza mai importanta".

Referitor la problema poligoanelor, social-democratul a spus ca nu vede aici o problema, pentru ca investitia intr-un astfel de spatiu "nu ar fi asa de mare si poate fi realizata de autoritatea publica locala sau chiar de catre firmele care detin licente pentru scolile de soferi".

"In Bucuresti si Constanta sunt locuri unde scolile de soferi ar putea sa inchirieze o parcare unde se poate amenaja un astfel de poligon (pentru a exersa - n.red.), dar examenul ar trebui sa se desfasoare intr-un singur poligon", a spus parlamentarul.

Deputatul recunoaste ca proiectul sau ar putea scumpi scoala

Acesta a recunoscut ca investitia s-ar putea traducere in majorarea tarifelor practicate de scolile de soferi. Un cost suplimentar ar putea proveni si din faptul ca, fiind patru probe in loc de doua, ar creste numarul de ore de condus, a mai admis deputatul.

Insa acesta sustine ca, pe de alta parte, s-ar putea reduce pretul politelor RCA pentru tineri, pentru ca ar scadea numarul de accidente usoare. In acelasi timp, "daca se reduce numarul de accidente grave si foarte grave, putem face o economie si in sistemul de sanatate", a mai spus Florin Gheorghe.

"De asemenea, se reduce riscul de fraudare a examenului auto, pentru ca vor fi trei probe practice, cu trei politisti diferiti, in trei zile diferite si cred ca ar fi aproape imposibil sa convingi toti trei examinatorii sa cada in ispita unor bani", a conchis deputatul PSD.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputatilor, insa trebuie sa primeasca avize de la comisiile acestui for, apoi sa ajunga in plen la vot. Daca trece de vot, initiativa va merge in Senat si, ulterior, la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#examen auto 4 probe, #examen auto poligon, #examen auto traseu noapte , #examen auto