Ce trebuie sa stii despre examenul pentru permisul auto

Miercuri, 20 Septembrie 2017, ora 13:46
6377 citiri

Odata cu eliminarea timbrul de mediu, numarul masinilor inmatriculate in Romania a crescut cu 27,5% doar in primul trimestru din 2017. Nu a fost insa singurul efect al eliminarii aceste taxe.

Asa cum era de asteptat a crescut considerabil si numarul celor care vor sa obtina permisul auto. Daca in cursul anului 2016, la nivel national, 309.198 de candidati s-au prezentat la primul examen in vederea obtinerii permisului de conducere, in 2017, numarul candidatilor a crescut cu peste 20%.

Tot anul acesta, s-a modificat si modul de sustinere a probei practice al examenului auto, in sensul ca modul de desfasurare a probei este inregistrat audio si video cu sisteme tehnice de monitorizare.

Pentru toti cei interesati sa sustina examenul pentru permisul auto va prezentam pasii pe care trebuie sa ii parcurgeti.

Pentru a putea sustine efectiv examenul auto, candidatii trebuie sa fie evaluati psihologic si medical si sa urmeze, in cadrul unei scoli de soferi, cursuri de pregatire teoretica si practica. Astfel, pentru inceput trebuie sa obtii fisa medicala pentru permis auto, pe care o depui in termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale, acesta fiind intervalul de valabilitate a examinarilor medicale.

Certificatul medical nu se elibereaza in cazul existentei unor tulburari grave, precum: abuz si dependenta de alcool, epilepsie, tulburari psihice majore, retard mental, alte afectiuni neurologice sau neuropsihice grave sau boli care afecteaza semnificativ vederea, auzul, locomotia etc.

Examinarea medicala se realizeaza in unitati de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecarui judet.

Sustinerea examenului se poate face in termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregatire teoretica si practica.

"Candidatii declarati RESPINS la proba practica pot fi programati pentru sustinerea unei noi probe dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii care atesta efectuarea a cel putin sase ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de conducatori auto autorizata", se arata intr-un ordin de ministru.

Ce trebuie sa contina dosarul de examinare

Cei care pica proba teoretica pot sa sustina o noua examinare dupa cel putin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente.

Dosarul de examinare trebuie sa includa, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, urmatoarele documente:

  • cerere-tip semnata de candidat, in care se consemneaza si declaratia pe propria raspundere a acestuia din care sa rezulte, in principiu, ca locuieste in mod obisnuit in Romania sau ca revine periodic la o adresa din tara;

  • fisa de scolarizare emisa de scoala de soferi in cadrul careia candidatul a absolvit cursurile de pregatire teoretica si practica, in care se consemneaza si avizul medical "apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa... ", corespunzator categoriei pentru care se solicita examinarea;

  • extrasul de pe cazierul judiciar in termenul de valabilitate;

  • aviz psihologic

  • fisa de aptitudine medicala

dovada de plata a contravalorii permisului de conducere.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...