Top 10 prescurtări "buclucaşe" pentru şoferi. Ghidul celor mai importante acronime din industria auto

Duminica, 12 Iunie 2022, ora 23:52
13732 citiri
Top 10 prescurtări "buclucaşe" pentru şoferi. Ghidul celor mai importante acronime din industria auto
Prescurtările care reuşesc să te bage în ceață, mai ales dacă nu eşti şofer de prea multă vreme FOTO unsplash.com

Prescurtările folosite de industria auto îţi pot crea probleme dacă nu inţelegi exact despre ce anume este vorba si te găsești în dificultate. Cel mai probabil, a fost un moment în viața ta când te-ai lovit de ele.

Toate aceste abrevieri sau acronime au fost create pentru a ușura munca celor care discută despre sistemele reprezentate de fiecare prescurtare în parte, însă, uneori, acestea reușesc mai mult să ne bage în ceață decât să ne lumineze, mai ales dacă nu șofăm de prea multă vreme.

Pe această cale, experții auto de la carVertical au întocmit un ghid cu abrevierile cel mai des folosite în industria auto.

ABS (Anti-lock Braking System)

Este un sistem care previne blocarea completă a roților în timpul frânării bruște. ABS ajută conducătorul auto să mențină controlul direcției, împiedicând astfel mașina să derapeze.

Datorită acestui sistem, șoferul poate vira în timpul frânării, reducându-se astfel și distanța de frânare.

ASR (Anti Slip Regulation)

Sistemul ASR are rolul de a asigura o aderență cât mai bună a anvelopelor pe drumurile alunecoase prin reducerea momentului de rotație al motorului, atunci când se înregistrează o patinare a unei roți.

ACC (Adaptive Cruise Control)

ACC este un termen folosit pentru tehnologia modernă ce permite autoturismelor să se adapteze automat în funcție de distanță față de ceilalți participanți la trafic și viteza cu care se rulează pe carosabil, astfel încât să se păstreze distanța minimă recomandată.

CVT (Continuously Variable Transmission)

Termen folosit pentru cutiile de viteze cu variație continuă.

DSC (Dynamic Stablity Control)

Sistemul DSC este similar cu ASR, acesta fiind un sistem de control al stabilității automobilului.

DSG (Direct Shift Gearbox)

Acronim utilizat pentru cutiile de viteze echipate cu dublu ambreiaj. Este specific mașinilor din grupul VAG (Grupul VAG se traduce prin Volkswagen AG. Printre mărcile care mai fac parte din acest grup se număra şi Audi, Seat, Skoda, Porsche, Ducati, Lamborghini, dar si MAN, Scania pentru camioane).

ECU (Electronic Control Unit)

Prescurtare utilizată pentru calculatorul electronic al vehiculului.

ESP (Electronic Stability Program)

Sistemul ESP realizează ceea ce puțini șoferi ar putea să facă singuri, și anume să redreseze maşina şi să o pună pe traiectoria dorită, după ce aceasta a început să derapeze.

FSI (Fuel Stratified Injection)

Sistem de injecție direct de benzină cu amestec stratificat. Aceste motoare sunt specifice mașinilor din grupul VAG.

FWD (Front Wheel Drive)

Acronim utilizat pentru mașinile echipate cu tracțiune față.

HDI (High Pressure Direct Injection)

HDI este un motor diesel creat de grupul PSA Peugeot Citroën, prevăzut cu sistem cu rampă comună de injecție directă a combustibilului.

HUD (Head-Up Display)

HUD este o interfață care proiectează pe parbrizul vehiculului informații de bază în timpul mersului, permițându-vă să păstrați atenția la drum.

IMMO (Immobilizer)

Imobilizatorul are rolul de a citi informațiile scrise pe cheia mașinii iar dacă acestea nu corespund, acest sistem nu permite pornirea autoturismului.

I-VTEC (Intelligent Variable Timing Electronic Control)

I-VTEC este un sistem dezvoltat de Honda pentru a îmbunătăți eficiența volumetrică a unui motor cu ardere internă în patru timpi, având ca rezultat performanțe mai ridicate la turații mari și un consum mai mic de combustibil la turații reduse.

LHD (Left Hand Drive)

Abreviere utilizată pentru mașinile cu volan pe partea stângă. Acestea se regăsesc în state precum Regatul Unit, India sau Japonia.

MPI (Multi Point Injection)

Motoarele echipate cu acest principiu de funcționare au un sistem de injecție multipunct. Explicând pe scurt, caracteristica unui astfel de motor este aceea că fiecare cilindru are injectorul său propriu, în comparație cu motoarele cu injecție monopunct, unde injecția se face prin intermediul unui injector central, aflat în galeria de admisie.

OBD (On Board Diagnosis)

Sistemul prin care, cu ajutorul conectării unui tester specializat, se poate realiza diagnoza vehiculului. De aici vine și denumirea de “mufă OBD”.

OEM (Original Equipment Manufacturer)

Acest acronim este, în general, asociat cu piesele de schimb ale vehiculelor. Când afirmăm că piesa X este OEM, înseamnă că piesa are aceeași calitate cu originalul, din toate punctele de vedere.

SDI (Suction Diesel Engine)

Se referă la motoare aspirate care nu sunt turbo, spre deosebire de TDI care sunt motoare turbo, așa cum sugerează și acronimul.

Aceste tipuri de motoare sunt motoare cu absorbție și injecție directă și sunt considerate motoarele diesel standard, adesea mai fiabile și rezistente decât TDI-urile, însă mai slabe ca performanță.

Unul dintre principalele avantaje ale motoarelor SDI este faptul că mașinile echipate cu astfel de motoare sunt extrem de economice.

TDI (Turbocharged Direct Injection)

Motorul TDI este folosit în mare parte de tot grupul VAG, mașini dotate cu turbocompresor (turbină) și injecție directă a combustibilului.

Aceste motoare și-au creat un renume în timp pe piața automobilelor, deoarece ele se remarcă prin economia de combustibil și eficiență destul de ridicată. Motoare TDI vom întâlni pe vechiculele produse de Volkswagen, Audi, Seat, Skoda și chiar Porsche.

TSI (Turbocharged Stratified Injection)

TSI este prescurtarea motoarelor Volkswagen pe benzină, supraalimentate cu turbocompresor și echipate cu injecție directă.

Această versiune oferă o ardere eficientă și un plus de performanță, reducând, în același timp, nivelul emisiilor, comparativ cu generațiile anterioare de motoare Volkswagen.

Există mai multe tipuri de motoare TSI, iar capacitățile cilindrice ale acestora variază între 1,0 litri și 3,0 litri.

Concluzionând, industria automobilelor folosește o multitudine de abrevieri, acronimele prezentate în acest ghid fiind cele mai uzuale. Pentru acronime mai puțin întâlnite, specialistii de la carVertical recomandă o cercetare individuală mai amănunțită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
#auto, #masini, #benzina, #motor, #acronime, #injectie, #combustibil, #carvertical, #industria auto , #stiri auto