Creste alarmant numarul de rable de pe strazile din Romania, care ne pun in pericol sanatatea si viata

Joi, 08 Februarie 2018, ora 12:41
5361 citiri
Creste alarmant numarul de rable de pe strazile din Romania, care ne pun in pericol sanatatea si viata
Foto: Arhiva Ziare.com

In absenta timbrului de mediu, romanii au continuat si in prima luna din 2018 sa isi inmatriculeze pe banda rulanta masini second-hand, mai poluante si mai nesigure in trafic decat cele noi.

In conditiile in care numarul de autoturisme rulate crescuse deja exploziv in cursul anului trecut, producatorii si importatorii din industria auto atrag atentia asupra faptului ca imbatranirea accelerata a parcului auto ar putea deveni nu doar o problema de sanatate publica, ci chiar una de viata si de moarte pentru toti romanii.

In luna ianuarie a acestui an, romanii si-au inmatriculat 50.001 autoturisme, informeaza Directia Regim Permise si pentru Inmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV). Dintre acestea, nu mai putin de 39.262 (78%) au fost second-hand.

Cifrele arata ca romanii continua si in acest an sa isi inmatriculeze pe banda rulanta masini second-hand, la fel cum au facut de la inceputul anului trecut, cand Parlamentul a eliminat timbrul de mediu la initiativa lui Liviu Dragnea. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) din Romania, in 2017 s-au inmatriculat in tara noastra 552.000 de masini second-hand, cu 72% mai multe decat in 2016.

Problema, sustin producatorii si importatorii de autoturisme, este ca aceasta crestere accelerata a numarului de masini vechi care circula pe drumurile publice ii pune in pericol pe toti romanii, fie ei soferi sau pietoni.

"Asistam la o crestere a inmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat Euro 3 si Euro 2 (deci mai vechi de 11 ani - n.red.), fapt ce va duce, in urmatorii ani, la deteriorarea calitatii mediului si efecte negative asupra sanatatii populatiei din marile orase si la reducerea nivelului de siguranta rutiera", informeaza APIA prin intermediul unui comunicat de presa.

APIA informa inca din 2016 ca, potrivit datelor Comisiei Europene, doar in Bulgaria se moare mai des in accidente rutiere decat in Romania. Iar datele descriau situatia dinainte ca taxa de mediu sa fie eliminata, iar inmatricularile de automobile second-hand sa creasca exploziv.

Cum a imbatranit parcul auto in anul 2018

La inceputul acestui an erau inmatriculate in Romania 5.999.377 de autoturisme, cu 525.799 mai multe decat in 2017. O analiza realizata de Ziare.com pe baza datelor DRPCIV arata cat de mult a crescut numarul autoturismelor vechi, in tara noastra.

Mai exact, la inceputul lui 2018, numarul autoturismelor mai vechi de 20 de ani inscrise in trafic era cu 112.859 mai mare decat in urma cu 12 luni. In plus, crescuse cu nu mai putin de 309.883 numarul autoturismelor cu varste cuprinse intre 11 si 20 de ani.

La polul opus, numarul de masini noi a crescut destul de putin. Mai exact, la inceputul lui 2018, numarul masinilor mai noi de 2 ani inscrise in trafic crescuse cu doar 26.235, iar cel al masinilor cu vechimi cuprinse intre 3 si 5 ani era cu doar 10.349 mai mare decat in urma cu 12 luni.

Mai dureaza pana la adoptarea unei noi taxe de mediu

Singura solutie pentru limitarea importului de autoturisme second-hand ar fi reintroducerea unei taxe de mediu. In diverse forme, o astfel de taxa a existat in Romania inca din anul 2007.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, anuntase inca din luna decembrie a anului trecut ca, pana cel mai tarziu in martie a acestui an, un proiect de lege privind reintroducerea taxei de mediu va fi lansat in dezbatere publica. Chiar daca acest termen se va respecta - Biroul de Presa al Ministerului Mediului nu avea ieri detalii cu privire la acest fapt - oricum vor mai trece multe luni pana cand o astfel de lege va intra in vigoare.

Iar in tot acest timp romanii n-au altceva de facut decat sa isi asume riscul de a se imbolnavi din cauza poluarii si de a deveni victime in accidente rutiere.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...