Romanii se judeca cu statul si castiga, pentru taxa de poluare

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 22:49
3341 citiri
Romanii se judeca cu statul si castiga, pentru taxa de poluare

Tot multi romani aleg calea Justitiei, pentru a-si inmatricula masinile rulate, aduse din Occident, fara a mai plati taxa de poluare auto. In majoritatea cazurilor, reclamantii au castig de cauza, in defavoarea statului.

Potrivit informatiilor furnizate de avocatul targumuresean Claudiu Bata, numarul celor care actioneaza statul in judecata, pentru a-si inmatricula masina fara plata taxei, sau pentru a recupera taxa deja platita, a crescut de cel putin trei ori, in ultimul an calendaristic.

Daca pana in anul 2008, procentul celor care se adresau Justitiei, in astfel de cazuri, nu depasea 2-3%, din a doua jumatate a anului trecut incoace, acest procent a crescut pana la 8-9%, potrivit estimarilor avocatului muresean.

Din punct de vedere al deznodamantului proceselor de acest fel, prevederile noii taxe auto nu vor schimba cu nimic datele problemei, crede Claudiu Bata:

"Exact ca si pana acum, cine isi aduce o masina rulata dintr-un alt stat al Uniunii Europene, pentru a o inmatricula in Romania, si se adreseaza Justitiei, practic are sanse de castig de aproape 100%.

In principal, ca urmare a faptului ca si noua ordonanta de Guvern mentine discriminarea intre masinile rulate, inscrise deja in Romania, pentru care nu se plateste asa-zisa taxa de poluare, si cele aduse din celelalte state comunitare, pentru care trebuie platita taxa respectiva".

Taxa auto va exista, cat timp statul va castiga de pe urma ei

La randul sau, un magistrat targumuresean (care a dorit sa-i fie protejata identitatea), a confirmat cele spuse de avocatul citat:

"Cu referire la chestiunea taxei auto, atata timp cat reglementarile interne contravin obligatiilor asumate de statul roman prin aderarea la spatiul comunitar european, si atata timp cat Constitutia Romaniei obliga la aplicarea reglementarilor comunitare in detrimentul celor interne, consider ca instantele de judecata vor da intotdeauna castig de cauza cetateanului, penalizand statul", a spus magistratul.

"Pentru mine ramane un mister de ce se persista in aplicarea acestei taxe. Caracterul ei protectionist, ilegal, este atat de vadit, incat nu trebuie sa fii specialist in drept pentru a-ti da seama de acest lucru", a adaugat judecatorul.

Avocatul Claudiu Bata are, insa, o explicatie a acestei situatii:

"Inclin sa cred ca taxa auto va exista atata timp cat statul roman incaseaza de pe urma ei mai mult decat plateste cetatenilor care obtin castig de cauza in Justitie. In ziua cand acest raport se va inversa, va disparea si taxa respectiva".

Citeste si:
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că statutul juridic al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...