Cine decide comportamentul etic al masinilor fara sofer?

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:34
3707 citiri
Cine decide comportamentul etic al masinilor fara sofer?
Foto: Google/Waymo

Ce decizii de ordin moral au de luat masinile fara sofer in cazul unui accident inevitabil? Si cine decide aceste raspunsuri programate in prealabil? Aceste intrebari au fost puse publicului, cu rezultate surprinzatoare.

Pana acum, au tot fost discutate aspectele tehnice privind automobilele fara sofer. In prezent, dezbaterea a trecut la partea morala in cazul masinilor autonome.

Cercetatorii de la renumitul Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dat publicitatii saptamana aceasta un studiu nou privind preferintele oamenilor in ceea ce priveste deciziile pe care vehiculele autonome le au de luat atunci cand un accident este inevitabil.

Astfel de informatii ar putea fi folosite ulterior pentru a fi incluse in aplicatiile de software din masinile fara sofer, precum si pentru a influenta deciziile politice si legile pe aceasta tema in tarile in care astfel de automobile se vor afla in circulatie.

Cand accidentele sunt de neevitat, cum ar trebui sa decida masinile fara sofer pe care pietoni sa-i calce?

Rezultatele au dezvaluit ca oamenii prefera ca masinile fara pilot sa decida pentru salvarea primordiala a vietilor umane, inaintea celor animale. Mai multa valoare a fost atribuita salvarii unui grup de persoane, spre deosebire de indivizi. De asemenea, salvarea copiilor are prioritate fata de adulti.

Totusi, aceste rezultate nu au fost universale. Studiul a scos la iveala diferente de ordin cultural, cum ar fi o preferinta mai redusa de a-i salva pe tineri in dauna celor mai in varsta in multe tari asiatice.

Milioane de persoane au jucat Moral Machine

Cercetarea a inclus un joc online disponibil in mai multe limbi, un joc numit de autorii studiului "Moral Machine." Participantii au fost intrebati ce deznodamant prefera intr-o serie de dileme potentiale cu care s-ar confrunta vehiculele autonome.

Rezultatul jocului a constituit o compilatie de aproape 40 de milioane de decizii luate de peste doua milioane de participanti din lumea intreaga. Informatii suplimentare au fost colectate prin sondaje de opinie realizate in 130 de tari.

In total, 491.921 de participanti si-au pus datele lor demografice la dispozitia studiului. Cercetatorii au analizat datele in ansamblu, dar si pe subgrupe demografice pe criterii ca sexul, venitul, varsta, educatia si convingerile religioase.

Principalele diferente gasite au fost bazate pe deosebiri de ordin geografic si cultural, desi toate regiunile s-au pronuntat majoritar pentru salvarea celor care respecta regulile de circulatie, in dauna pietonilor care nu le respecta.

Pana acum, nu au fost adoptate prea multe legi privind modul de operare a masinilor fara soferi. Dar Comisia Germana de Etica pentru masinile autonome a propus urmatoarele in 2017:

"In cazul unor accidente inevitabile, este interzisa strict orice distinctie bazata pe caracteristici personale (varsta, sex, constitutie fizica sau mentala) . Este de asemenea interzis sa fie preferate anumite victime in detrimentul altora. Programarea generala care ar viza reducerea numarului de vatamari individuale ar putea fi justificata."

Jocul ramane accessibil online si puteti testa modul in care sunteti dispusi sa luati aceste decizii grele accesand linkul de aici!

Sam Baker

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#masini fara sofer decizii accident , #masini care se conduc singure
Comentarii