Cum a ajuns un tanar pasionat de robotica pionierul masinilor care se conduc singure

Duminica, 25 Decembrie 2016, ora 15:24
6860 citiri
Cum a ajuns un tanar pasionat de robotica pionierul masinilor care se conduc singure
Foto: captura YouTube

Exista mai multe companii care lucreaza in momentul de fata la dezvoltarea masinilor care se conduc singure, dar daca vrem sa gasim pionierii acestei tehnologii trebuie sa mergem cu cel putin zece ani in urma.

Intr-o perioada in care conceptul parea unul de domeniul SF, Anthony Levandowski, un tanar pasionat de robotica de la Universitatea Berkeley din California, punea, fara sa stie, bazele masinilor autonome Google, scrie The Guardian.

Totul a inceput in 2004, cand a aflat de la mama sa de o competitie pentru masini autonome organizata de divizia de cercetare a Pentagonului, DARPA.

"Acesta este viitorul", si-a spus Levandowski atunci.

Cu ajutorul unor colegi, Levandowski a construit Ghostrider, o motocicleta Yamaha care se conducea singura folosind senzori de miscare, camere video si GPS.

Motocicleta nu a ajuns in finala competitiei DARPA, insa Levandowski isi descoperise vocatia.

"Nu stiam unde va fi folosita (tehnologia) si cum va functiona, dar stiam ca avea sa schimbe lucrurile semnificativ", spune Levandowski.

A participat si la urmatoarea competitie DARPA, din 2005, unde l-a cunoscut pe Sebastian Thrun, profesor de informatica la Stanford. Thrun l-a adus la Google pentru a lucra impreuna la proiectul Street View.

Levandowski lucra la Google cand s-a lansat intr-o noua aventura in domeniul vehiculelor autonome. A infiintat compania Anthony's Robots si in mai putin de o luna a construit Pribot, o Toyota Prius care se conducea singura, pentru o emisiune Discovery Channel. Pribot a devenit in 2008 primul vehicul autonom care a circulat pe drumurile publice.

Fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, au fost impresionati de reusita lui Levandowski si i-au pus la dispozitie bugetul necesar pentru a dezvolta masina in cadrul unei divizii secrete a companiei, numita Google X. Aceasta era dedicata tehnologiilor revolutionare si era condusa de Thrun. Ulterior, Google a cumparat Anthony's Robots, precum si 510 Systems, o alta companie infiintata de Levandowski.

"Google a fost locul potrivit pentru dezvoltarea masinilor robotice", sustine Levandowski, care este convins ca in 2008 nimeni altcineva nu ar fi crezut intr-o astfel de idee.

Levandowski a continuat sa lucreze la Google pana in luna ianuarie a acestui an, cand a parasit compania pentru a infiinta Otto, un start-up care dezvolta tehnologie driverless pentru camioane. Otto a fost cumparat de Uber in iulie, pentru o suma estimata la 680 de milioane de dolari.

De asemenea, Uber a lansat de curand transportul de persoane cu masini autonome, un proiect coordonat chiar de Levandowski.

"In 30 de ani, fiecare masina noua va fi autonoma. Este cat se poate de evident", spune Levandowski, care este convins ca vehiculele autonome "vor salva mai multe vieti decat orice alta tehnologie creata pana acum".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Anthony Levandowski masini autonome, #pionier masini fara sofer , #masini care se conduc singure