Cate masini ecologice s-au vandut in Romania

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:01
3304 citiri
Cate masini ecologice s-au vandut in Romania

Numarul masinilor ecologice vandute in Romania, in primul trimestru al anului 2015, a ajuns la 59 de unitati, ceea ce reprezinta echivalentul a 0,3% din totalul vanzarilor de autovehicule noi inregistrate in aceeasi perioada, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), publicata recent.

Conform datelor, in intervalul ianuarie-martie 2015, au fost vandute in Romania 59 de autovehicule ecologice (dintre care unul electric, iar restul hibride), in crestere cu 15,68% fata de aceeasi perioada din anul anterior, cand se consemnasera 51 de unitati comercializate.

La nivel lunar, cele mai multe masini "verzi" au fost cumparate in februarie (22 de unitati), apoi in martie (20 de unitati) si ianuarie (17 exemplare), releva statistica APIA.

In ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator, Romania continua sa se claseze pe ultimele locuri in ierarhia europeana si in care Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania detin suprematia.

Reprezentantii APIA sunt de parere ca, pentru stimularea achizitiei de masini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumparatori (minimum 4.000 - 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar si alte facilitati, precum: parcare gratuita pe domeniul public si scutiri la taxa de drum (rovinieta) sau pe impozitul anual, timp de trei ani.

Pe de alta parte, companiile ar trebui sa-si deduca o serie de cheltuieli daca realizeaza/instaleaza prize electrice la propriile sedii si acorda in mod gratuit incarcarea vehiculelor electrice ale angajatilor lor, considera oficialii APIA.

O noua sesiune a Programului "Rabla" a demarat in acest an, pe 1 aprilie, cu etapa de depunere si validare a dosarelor producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor, urmand ca programul destinat persoanelor fizice sa demareze imediat dupa finalizarea procedurilor de validare a agentilor economici.

In cadrul editiei 2015, valoarea eco-bonusului este de 750 de lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt, potrivit mentiunilor inscrise in certificatul de conformitate al autovehiculului nou.

La achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) se va acorda un eco-bonus in valoare de 1.500 de lei, iar pentru cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in) se va acorda un eco-bonus in valoare de 2.500 lei. Totodata, se mentine posibilitatea cumularii a maxim doua eco-bonusuri.

In acest an, bugetul alocat Programului "Rabla" va fi de 200 de milioane lei, in crestere cu 33% fata de anul anterior, iar totalul voucherelor va fi de 25.000, dintre care 20.000 pentru persoane fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mașinile electrice chinezești ajung în Europa. Când începe producția firma Chery Auto și în ce țară
Mașinile electrice chinezești ajung în Europa. Când începe producția firma Chery Auto și în ce țară
Chery Auto din China a semnat un acord cu EV Motors din Spania în vederea înfiinţării unei companii mixte pentru a produce maşini la prima sa fabrică din Europa, au anunţat marţi, 16...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#masini ecologice Romania, #masini electrice, #masini hibrid , #masini electrice