Cate masini electrice si hibride s-au vandut in Romania anul acesta

Duminica, 21 Iunie 2015, ora 12:41
5723 citiri
Cate masini electrice si hibride s-au vandut in Romania anul acesta
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul autoturismelor ecologice vandute in Romania, in primele cinci luni din 2015, a ajuns la 151 de unitati, in crestere cu 55,67% fata de aceeasi perioada din anul anterior.

Procentajul reprezinta echivalentul a 0,4% din totalul vanzarilor de autovehicule noi inregistrate in aceeasi perioada, arata statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Milioane de masini electrice in Romania? Vezi cand

In functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel continua sa domine piata cu o pondere care ajunge la 56,5%, in scadere fata de primele patru luni ale anului 2015, dar usor mai mare decat cea care se inregistra in primele cinci luni ale anului precedent (56,3%), 8 marci, respectiv 8 modele avand o pondere a vanzarilor cu motorizari diesel peste aceasta medie (56,5%).

Potrivit APIA, in ceea ce priveste autoturismele hibride sau electrice, in perioada ianuarie - mai 2015, au fost vandute 151 de unitati, dintre care sapte full electric, in crestere cu 55,67% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost vandute 97 de unitati.

Avem masini electrice, dar lipsesc statiile de alimentare

La nivelul lunii mai, statistica APIA releva faptul ca au fost vandute 59 de masini 'verzi', mai mult cu 78,78% fata de aceeasi luna din anul 2014, cand 33 de clienti au achizitionat un astfel de autovehicul.

In ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator, Romania continua sa se claseze pe ultimele locuri in ierarhia europeana si in care Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania detin suprematia.

Persoanele fizice care aplica in Programul Rabla 2015 vor putea beneficia de un ecotichet in valoare de 6.500 de euro pentru cumpararea unei masini electrice sau a unui autovehicul cu grad de poluare zero, anunta, la sfarsitul lunii aprilie, Adrian Gearap, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Cate masini "verzi" circula in prezent pe soselele din Romania

"Ne dorim ca in perioada urmatoare sa acordam un ecotichet in valoare de 6.500 de euro pentru cei care vor sa cumpere o masina electrica sau cu un gard de emisii de CO2 zero. Ecotichetul este valabil si in Programul Rabla iar momentan proiectul este in avizare externa. Bugetul acopera 100 de ecotichete. Valoarea ecotichetului este de 20.000 de lei, de la 12.000 lei in prezent", a explicat Gearap.

Persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina noua pot aplica, incepand din 27 aprilie, in cadrul Programului Rabla, bugetul alocat in acest sens de catre autoritati fiind de 162,5 milioane de lei.

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Primăria Bistrița a amplasat recent 15 noi stații de încărcare pentru mașinile electrice care vor funcționa contra cost. Vestea a redeschis discuția costurilor de încărcare pentru...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#masini electrice Romania, #masini hibrid Romania, #masini electrice vandute Romania , #masini electrice