Ce face Guvernul pentru a stimula vanzarile de masini nepoluante - Programul "Rabla", in linie dreapta

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 15:50
5634 citiri
Ce face Guvernul pentru a stimula vanzarile de masini nepoluante - Programul "Rabla", in linie dreapta
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a aprobat o extensie a programului Rabla, numita Rabla+, prin care se aloca un buget de 75 de milioane de lei pentru cumpararea de masini electrice sau hibride, fara obligatia de a casa un autovehicul vechi, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, la finalul sedintei saptamanale a Executivului.

Guvernul a aprobat si programul clasic Rabla, cu un buget de 154 de milioane de lei in 2016. Prin acest program se aloca un tichet cu aceeasi valoare ca si in anii trecuti, de 6.500 de lei, pentru casarea unei masini mai vechi de opt ani, transmite News.ro.

La acesta se adauga doua ecobonusuri de cate 750 de lei care se pot cumula, astfel ca valoarea totala decontabila pentru un vehicul poate ajunge la 9.000 de lei.

"Programul Rabla se deruleaza in Romania de 12 ani. Anul acesta venim cu o extensie, Rabla plus, prin care stimulam achizitia de masini nepoluante, fara obligativitatea de a casa o masina veche", a spus Pasca Palmer.

Programul Rabla+ are menirea de a stimula vanzarea de masini electrice nepoluante. Programul are alocat un buget de 75 de milioane de lei in 2016 si prevede alocarea a doua tipuri de ecotichete: unul de 5.000 de lei, pentru o masina hibrid, si altul de 20.000 de lei, pentru o masina 100% electrica.

In total, finantarea pentru o masina electrica poate ajunge la 6.000 de euro.

Cate masini electrice si-au cumparat romanii anul acesta

Piata autohtona a vehiculelor electrice

In primele doua luni din acest an, vanzarile de autoturisme electrice si hibride noi au crescut cu 89,7%, pana la 74 de unitati, fata de 39, cate s-au vandut in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu 2014, cand au fost vandute 236 de unitati, arata datele APIA.

Romania ramane insa tot pe ultimele locuri in ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator, campionii Uniunii Europene la vanzarile de astfel de masini fiind Marea Britanie, Germania si Franta, cu peste 12.000 de unitati vandute anual.

Ministrul Mediului a precizat ca, incepand de miercuri, ghidul de finantare pentru cele doua componente Rabla intra in dezbatere publica timp de 10 zile, iar la jumatate lunii mai ar putea fi deschisa linia de finantare.

Guvernul estimeaza ca 20.000 de masini vechi ar putea fi scoase de pe sosele in acest an.

In 2015, prin programul Rabla au fost scoase din uz 25.423 de autovehicule cu o vechime mai mare de opt ani, suma alocata fiind de 220 milioane lei.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#program masini electrice, #rabla masini electrice, #tichete masini electrice , #masini electrice