Ce masina preferati - electrica sau conventionala? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 13:16
3862 citiri
Ce masina preferati - electrica sau conventionala? - Sondaj Ziare.com

Intr-o lume in care criza combustibililor se adanceste tot mai mult, masinile electrice par o alternativa tot mai buna pentru cei care vor sa-si scada costurile de transport. Avantaje si dezavantaje sunt de ambele parti, atat pentru masinile care functioneaza cu combustibili, cat si pentru cele care merg pe curent electric.

Daca ar fi sa reducem aceasta comparatie intre cele doua tipuri de masini doar la Romania si distantele pe care le-am putea parcurge in tara, balanta ar tinde catre masinile electrice.

Ziare.com va pune in fata doua masini din doua categorii diferite, atat din categoria celor care folosesc benzina cat si a celor care merg doar pe curent electric, pentru a vedea plusurile si minusurile ambelor variante.

Spre exemplu, Ssangyong a prezentat, in timpul Seoul Motor Show, KEV 2, un automobil concept ce functioneaza 100% pe baza de electricitate. Trenul de rulare al lui KEV 2 a fost schimbat cu un motor electric de 120 kW si o baterie de litiu-ion de 35 kWh. Viteza maxima a acestui autovehicul este de 150 de km/h, iar viteza maxima pe care ar putea parcurge-o este de 180 de km.

Potrivit oficialilor de la Ssangyong, timpul de incarcare al masinii, printr-o sursa de curent conventionala, este de 8-10 ore. Daca exista o sursa de tensiune mai mare, pentru incarcare, timpul de alimentare s-ar reduce sub 30 de minute. Masina a fost creata dupa modelul celui mai nou model de motor Korando SUV.

Foto: gizmag.com

Tesla, un alt "motor" electric

Cei de la Tesla au si ei o masina electrica, un sedan care vine cu trei modele de baterie, care pot fi incarcate dupa 240, 360 si respectiv 480 km parcursi. "Plinul" dureaza cam 45 de minute, destul timp cat sa va puteti bucura de o cafea si un sandwich, mai ales daca ati plecat la "drum lung".

Daca sunteti curiosi in cat timp atinge "suta", S - masina celor de la Tesla- se misca un pic mai greu fata de altele, adica 5,6 secunde. Dar pana la urma, pentru ce v-ar trebui acceleratie puternica intr-un oras aglomerat? Viteza maxima a acestui automobil este de 190 km. In SUA, pretul de inceput al modelului S este de 50.000 de dolari, in care sunt incluse anumite taxe, in functie de modul in care doriti sa o achizitionati.

Foto: teslamotors.com

Masina conventionala

Daca aveti o masina conventionala care consuma maximum 6 litri la 100 km, cu un rezervor de 60 de litri, putem spune ca 600 de kilometri ii aveti asigurati. Daca faceti un drum gen Constanta - Craiova, intr-o masina cu benzina, nu veti avea problema opririlor pentru alimentare, in schimb, la o masina electrica, este foarte posibil ca pe la Caracal sa cautati priza. In plus, la aceasta, deocamdata, nu trebuie sa asteptati 30-45 de minute sa se incarce. In maxim un minut ati rezolvat problema, singurul lucru dupa care va trebui sa asteptati fiind sotul/sotia care a profitat de ocazie pentru a fuma in afara benzinariei.

In momentul de fata, in care benzinarii se cam lacomesc la pretul combustibilului nu stim cat de convenabil mai este sa faceti un plin la masina mai ales ca acesta "sare" de 300 de lei. La masinile conventionale un mare avantaj este pretul autovehiculului. Daca o masina normala are un pret mediu de 10.000-15.000 de euro, una 100% electrica are un pret de pornire de doua ori mai mare.

Foto: automk.com

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: in cazul in care v-ati permite orice tip ce masina, ce ati alege? O masina conventionala, pe benzina sau motorina, sau una electrica?

Citeste si:
Cele mai bune maşini electrice de oraş în 2021. Guvernul oferă o subvenție de 10.000 euro celor care cumpără un astfel de vehicul
Cele mai bune maşini electrice de oraş în 2021. Guvernul oferă o subvenție de 10.000 euro celor care cumpără un astfel de vehicul
Vânzările de mașini electrice iau amploare peste tot în lume. Până acum câțiva ani, mașinile electrice erau considerate un produs de nișă. Acum aproape toți producătorii de mașini...
7 mașini electrice din 2022 care garantează cea mai bună autonomie. Care sunt caracteristile monştrilor de performanţă
7 mașini electrice din 2022 care garantează cea mai bună autonomie. Care sunt caracteristile monştrilor de performanţă
Emisiile toxice provenite de la țevile de eșapament ale mașinilor diesel și pe benzină au cauzat probleme serioase de poluare a aerului în toate orașele de pe glob și provoacă zeci de mii...
Sursa: Ziare.com