Cui ii da mana sa-si ia un automobil electric?

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:37
3361 citiri
Cui ii da mana sa-si ia un automobil electric?
Viitorul hibrid Ford Foto: La Tribune

Soselele Europei devin tot mai "verzi". Firma Volkswagen a anuntat lansarea noului automobil electric Golf, dupa care va urma un nou hibrid. BMW are de asemenea in vedere pentru viitorul imediat un nou tip de automobil verde, iar Ford si-a anuntat noul Focus electric, in afara celui deja aflat pe piata, precum si viitorul hibrid C-Max.

Protectia mediului costa bani

Aceasta este partea plina a paharului. Partea goala este aceea ca pretul masinilor electrice si cu atat mai mult al celor hibride salta mult peste cele cu ardere interna, chiar daca unele state subventioneaza o parte din costuri, noteaza La Tribune.

Actualul Focus Compact, aflat pe piata europeana, are afisat pretul de 39.990 de euro. Cetatenii francezi il pot cumpara cu 32.990 de euro, intrucat statul ofera un bonus de 7.000 euro, dar chiar si asa pretul depaseste cu 10.000 euro acelasi model, in varianta pe benzina.

Primele BMW electrice, care urmeaza a fi lansate in noiembrie, se anunta la 37.990 euro, iar in decembrie va apare un Volkswagen mic, la pretul de 18.950 (inclusiv bonusul, a carui valoare nu este inca destul de clara).

Desi scopul este tractiunea 100% electrica, automobilele hibride au mai mult succes, intrucat asigura o autonomie a drumului acceptabila, iar benzinariile sunt la indemana, in caz de nevoie.

Ca urmare, constructorii pregatesc noi generatii de masini hibride reincarcabile, iar piata il asteapta pe cel al firmei Volvo V60, care in perioada functionarii cu benzina va emite doar o jumatate din cantitatea de CO2 obisnuita la cele mai performante masini aflate astazi in ciruclatie.

In compensatie, cei care intentioneaza sa protejeze mediul cu noul tip de masina, vor trebui sa scoata din buzunar 60.000 euro, ca sa intre in posesia ei. Merita sa scoti bani din buzunar, ca sa protejezi mediul Planetei?

Cifre frumoase, dar procente slabe

Cu toate acestea, expertii prognozeaza o adevarata explozie a vanzarilor de masini electrice (inclusiv hibride) intr-un viitor foarte apropiat. Ei considera ca vanzarile vor creste de la 1,7% in 2011 la 5% in 2016 si la 6,3% in 2020. Cifrele sunt valabile pentru UE si indeosebi pentru Franta, unde s-a facut studiul respectiv.

La nivel mondial, acelasi studiu considera ca vanzarea de autovehicule hibride va atinge 4,1% in 2017 si 1% vanzarea celor electrice. Astfel, in anul 2017 ar trebui sa se vanda peste 4 milioane vehicule hibride in intreaga lume.

In acelasi timp insa Asociatia pentru Dezvoltarea Transportului Electric in Franta observa ca, in primele noua luni ale acestui an, numai 0,47 % din automobilele vandute au fost de tip electric 100%. Dintre acestea, 85% reprezinta modelele oferite de Renault si Nissan, cele mai cautate din aceasta clasa.

Desi cifrele denota un progres remarcabil, succesul nu este totusi decat o picatura intr-un ocean. Mediul ramane deocamdata prea putin protejat cu electromobilele vandute la un nivel de sub 1% si cu procentul ceva mai ridictat al hibridelor, care insa sunt partial poluante.

Nici previziunile pe urmatorul deceniu nu sunt tocmai spectaculoase iar pentru decenile ce urmeaza, desi lipsesc previziuni, este de asteptat ca pretul ridicat sa mentina reticenta cumparatorilor.

Sanse mici

In aceste conditii, este putin probabil ca electromobilul sa devina noul nostru mijloc de transport popular intr-un viitor apropiat, afara de cazul cand ar interveni un factor neasteptat, ca:

Unu. Inventarea unor noi solutii tehnologice, care sa reduca substantial pretul. Cine le va inventa, as zice ca va merita pentru asta premiul Nobel.

Doi. O criza majora a hidrocarburilor. Asa ceva ar fi un dezastru, dar nevoia il invata pe om, iar electromobilul poate fi singura solutie salvatoare, indiferent de pret.

Trei. Scumpirea deliberata a autovehiculelor clasice prin accizare, astfel incat pretul celor electrice sa devina atractiv.

Patru. Tot prin accizare, scumpirea deliberata a carburantului, pentru a favoriza optiunea transportului electric prin pret.

Ultimele doua optiuni par insa iluzorii, pentru ca masurile ar trebui luate la nivele global si este foarte putin probabil sa se inteleaga atat de armonios toate statele, toate guvernele, toate partidele si - mai ales - toate interesele.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#transport ecologic, #automobile electrice, #automobile hibride , #masini electrice