Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul si-a propus sa faca 6.000 de prize pentru masinile electrice pana in 2020

Joi, 11 August 2016, ora 10:42
3904 citiri
Guvernul si-a propus sa faca 6.000 de prize pentru masinile electrice pana in 2020
Foto: Arhiva Ziare.com

Spre deosebire de alte tari europene, masinile electrice si hibride nu sunt atat de populare in Romania. Insa Guvernul vrea sa schimbe acest lucru si a lansat un nou program, prin care ofera finantare celor care vor sa faca statii de alimentare pentru acest tip de automobile.

Tinta propusa este de 6.000 de puncte de incarcare pana in 2020, informeaza News.ro.

Ministerul Mediului a transmis, miercuri, ca programul (care se numeste "Infrastructura de alimentare verde") ofera posibilitatea primariilor, institutiilor publice si agentilor economici sa realizeze in perioada urmatoare proiecte de dezvoltare a infrastructurii de incarcare a autovehiculelor electrice si hibrid.

Cei interesati vor putea depune proiectele in perioada 15 septembrie - 15 octombrie 2016, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul se va desfasura pe mai multi ani, iar bugetul pentru 2016 este de 70 de milioane de lei, suma care va acoperi instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida.

De asemenea, Ministerul Mediului vrea sa faca si o harta online care sa contina locurile de unde pot fi incarcate masinile electrice si hibride, pentru ca soferii sa-si poata planifica cum trebuie calatoria.

Programul merge mana in mana cu un altul lansat de curand, "Rabla Plus", care incurajeaza achizitia de autmobile eco.

Cele doua proiecte ar putea sa dea un avant vanzarilor, avand in vedere ca din ianuarie pana in mai au fost vandute doar 5 masini electrice si hibride in tara noastra, in timp ce in Marea Britanie, de exemplu, se vand 100 de astfel de automobile, in medie, in fiecare zi.

Cine poate accesa programul

Programul "Infrastructura de alimentare verde" este destinat persoanelor juridice, respectiv: primariilor din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, institutiilor publice si agentilor economici din astfel de orase, dar si agentilor economici ale caror sedii sociale sau puncte de lucru au acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale.

Fiecare dintre acesti beneficiari poate aplica la AFM pentru instalarea de puncte de incarcare si poate beneficia de finantarea a 80 la suta din costurile unui astfel de proiect.

Suma maxima pe care o poate solicita o primarie, institutie publica sau un agent economic este de 900.000 de lei, adica aproximativ 200.000 de euro.

"Suntem convinsi ca imediat ce reteaua va fi activa si va permite traversarea Romaniei de la un capat la altul, cu o masina 100 la suta electrica, cu costuri de sub 50 de lei, acest mod de transport va deveni o optiune importanta pentru mult mai multi romani. Ne dorim ca primariile sa joace un rol important in acest Program, sa aplice si sa contribuie la tranzitia catre orase inteligente", a mai spus ministrul Cristiana Pasca Palmer.

Programul permite instalarea atat a punctelor de incarcare cu putere normala, egala cu 22 kw curent alternativ, cat si a celor cu putere inalta, mai mare de 22 kw curent continuu.

Pentru o priza cu incarcare normala (de circa patru ore) AFM a stabilit, in concordanta cu nivelul pietei, o suma maxima decontabila de 2.500 de euro, iar pentru una cu incarcare rapida (sub o ora) o suma de 35.000 de euro, precizeaza Ministerul Mediului.

Locurile vizate pentru dotarea cu astfel de prize sunt parcarile publice, parcari care deservesc punctele de interes public (baze sportive, sali de spectacole, institutii publice, centre comerciale, unitati hoteliere, gari, aeroporturi, benzinarii), parcari cu acces direct la autostrazi, drumuri nationale sau europene.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#statii incarcare masina electrica, #program statii incarcare masini electrice, #program prize incarcare masini electrice , #masini electrice