Ziare.com

PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050

Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10

   

PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.

Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.

In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.

"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.

"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt combustibili alternativi viabili pentru sectorul transporturilor, insa este putin probabil sa ofere o solutie de inlocuire pe scara larga a produselor petroliere in mixul energetic. Pe de alta parte, principala problema a autovehiculului electric consta in dificultatea stocarii energiei electrice. Din punct de vedere al sustenabilitatii, se pune si problema emisiilor aferente productiei de energie electrica, dominata de combustibilii fosili. Pe termen lung insa, autovehiculele electrice sunt de asteptat sa detina un rol central, pe masura ce creste eficienta bateriilor, respectiv productia in cantitati mari a energiei electrice curate", se precizeaza in Strategie.

Tranzitia de la motorul cu ardere interna catre cel electric este probabil sa aiba loc trecand prin etapa intermediara a autovehiculelor hibride (echipate cu ambele tipuri de motor), cu sau fara alimentare din reteaua de energie electrica. Cea mai timpurie dezvoltare o vor avea autovehiculele hibride pentru care motorul electric are doar un rol marginal, la viteze mici, in traficul urban.

Etapa a doua va consta in cresterea numarului de autovehicule hibride de tip plug-in, a caror baterie de capacitate medie se poate incarca de la o sursa externa de energie electrica.

In fine, a treia etapa va consta in cresterea rapida a ponderii autovehiculelor pur electrice, cu baterii de mare capacitate, pe masura ce costul lor scade, iar energia electrica provine in cea mai mare parte din surse cu emisii scazute de GES.

"In domeniul transporturilor sunt necesare economii anuale noi de aproximativ 0,6 milioane tone echivalent petrol in perioada 2021 - 2030. Pentru atingerea obiectivelor anuale vor fi necesare masuri sustinute in modernizarea transportului public urban si a celui feroviar. Nu in ultimul rand, incurajarea mobilitatii alternative poate contribui semnificativ la reducerea consumului de energie finala in transporturi. Prin promovarea instalarii de statii de reincarcare a autovehiculelor electrice in anumite tipuri de cladiri noi, directiva contribuie si la dezvoltarea electromobilitatii. Contractele de Performanta Energetica vor deveni un instrument mai eficient in promovarea eficientei energetice a cladirilor prin cresterea transparentei si a accesului la know-how", mai arata documentul.

Citeste si:

Productia de BMW-uri clasice, mutata din Germania. Nemtii vor fabrica doar masini BMW cu motor electric

STUDIU: Ce preferinte in masini au romanii si cum i-a afectat criza de coronavirus
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2752 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E bine

sa vorbesti in termeni optimisti despre evenimente dintr-un viitor indepartat.
2050? cam aceeasi poveste cu "noi in anul 2000". Cu aceleasi concluzii ca aici: https://www.youtube.com/watch?v=S5JBFYLII4g

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor