Inventia care poate schimba masinile electrice din viitor. Baterii incarcate wireless!

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 21:10
4262 citiri
Inventia care poate schimba masinile electrice din viitor. Baterii incarcate wireless!
Foto: sciencedaily.com

Oamenii de stiinta americani au creat o noua tehnologie capabila sa incarce bateria unei masini electrice fara ajutorul unui cablu. Aceasta inventie poate schimba radical masinile electrice din viitor.

Cercetatorii de la o universitate din Carolina de Nord, SUA (State University) au creat o tehnica ce poate incarca bateria unei masini electrice de la o sursa stationara, fara utilizarea unui cablu de alimentare, scrie Science Daily.

Ei nu se opresc aici si doresc sa creeze tehnologia care poate ajuta la incarcarea bateriei automobilului in timp ce el se deplaseaza.

"Am facut schimbari atat la receptor, cat si la transmitator, astfel incat sa facem transferul wireless de energie mai sigur si mai eficient", spune Srdjan Lukic, coordonatorul acestei cercetari, profesor de inginerie electrica la aceasta institutie de invatamant superior.

O imbunatatire majora a tehnologiei din trecut

Tehnologia creata de echipa sa o schimba mult pe cea din trecut, care facea posibila incarcarea wireless, insa avea unele probleme. Sistemul precedent crea un camp magnetic puternic si imprecis, care putea cupla cu elementele metalice ale masinii sau cu altele care treceau prin dreptul sistemului de incarcare.

Puterea campului magnetic trebuie sa fie una mare, astfel incat el sa permita incarcarea bateriei masinii. Varianta precedenta prezenta, insa, unele "scurgeri" care ii reduceau eficienta.

Lukic si echipa lui au creat un prototip functional al inventiei lor, el avand dimensiuni mai mici decat cele reale. Urmatoarea etapa este crearea sistemului la scara normala, astfel incat energia transmisa prin el sa fie una mare.

In prezent, la eficienta maxima, sistemul lor poate transmite energie la o rata de 0,5 kilowati (kW), cercetatorii dorind sa o aduca la valoarea de 50 kW, dupa cum sustine Lukic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#masina electrica incarcare, #curent baterie wireless, #consum combustibil masini pret bani , #masini electrice