Marirea si decaderea companiei care promitea masina electrica a viitorului: A "furat" angajati de la Apple si Tesla, iar acum e in pragul falimentului

Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 09:22
23422 citiri
Marirea si decaderea companiei care promitea masina electrica a viitorului: A "furat" angajati de la Apple si Tesla, iar acum e in pragul falimentului
Foto: Faraday Future

La inceputul anului 2015, un start-up din California a facut valva dupa ce a "furat" angajati de la Apple si Tesla, in contextul in care promitea ca va construi masina electrica a viitorului.

Lucrurile au fost invaluite in mister pentru o perioada, dar, pana la urma, presa a aflat cine se afla in spatele acestei idei marete.

Liderul companiei Faraday Future - caci despre ea e vorba - este miliardarul chinez Jia Yueting, care facea acum trei ani declaratii indraznete despre acest proiect, de genul: "va reforma piata auto", "SUV-ul nostru va fi dotat cu tehnologii revolutionare si va bate Tesla in cursa masinilor electrice ale viitorului".

Ba mai mult, firma avea planuri ambitioase, cel mai important fiind constructia unei fabrici de un miliard de dolari in desertul Nevada, SUA.

The Verge a realizat timeline-ul acestei companii, care a ajuns acum sa aiba grave probleme financiare, a pierdut manageri si angajati valorosi, iar ideea constructiei unei mega-fabrici s-a naruit mai ceva ca un castel din nisip.

"Ceea ce parea a fi visul american al unui start-up ambitios s-a dovedit a fi in realitate o companie care nu a razbit intr-o piata atat de competitiva", titreaza publicatia citata.

15 iulie 2015: Presa de peste Ocean "vuia" despre compania misterioasa care promitea sa devina un rival puternic pentru firma lui Elon Musk. Deja incepuse sa faca angajari si se lauda ca a atras oameni de la rivali precum BMW si Tesla, promitand sa scoata primul model in 2017.

5 noiembrie 2015: Chiar daca la acea vreme nu se stiau prea multe lucruri despre Faraday Future, compania a remis un comunicat de presa prin care anunta ca planuieste sa construiasca o mega-fabrica in California, Nevada, Louisana sau Georgia. Investitia vehiculata era de un miliard de dolari.

19 noiembrie 2015: The Verge publica un reportaj exclusiv din sediul central al Faraday Future. Jurnalistii au stat de vorba cu unul dintre vicepresedintii companiei, Nick Sampson, care conducea divizia de cercetare si inovare: "Ideea infiintarii companiei s-a nascut in cadrul unei discutii. Eram trei persoane care stateau de vorba la o masa despre viitorul masinilor. Iata ca au trecut trei ani si avem deja 400 de angajati din toata lumea care pun umarul la implinirea acestui vis".

30 decembrie 2015: Faraday Future lansa un videoclip de promovare, in care facea teasing la conceptul ce urma sa fie prezentat publicului larg in cadrul evenimentului CES 2016 de anul urmator.

4 ianuarie 2016: Compania prezinta in cadrul CES 2016 conceptul FFZero1. Acesta a uluit publicul prezent la targ prin faptul ca avea incorporate numeroase tehnologii si se conecta la Internet, fiind supranumit "un fel de smartphone pe roti". Masina parea desprinsa din filmele cu Batman si avea un design indraznet.

Cu un singur loc, avea spatiu in volan pentru amplasarea unui telefon mobil. In plus, pe ecran puteau fi proiectate diverse informatii sub forma de holograme. De asemenea, se mai lauda cu un motor de 1.000 de cai-putere si cu o accelerare de la 0 la 100 km/h in 3 secunde, viteza maxima fiind de 321 km/h. Criticii au spus ca un astfel de model nu va fi niciodata fabricat.

5 ianuarie 2016: Nick Sampson a facut valva la CES 2016 cand a spus ca Faraday Future va fi la fel de perturbatoare ca iPhone-ul.

17 ianuarie 2016: Compania chineza de entertainment LeEco investeste in Faraday Future.

13 aprilie 2016: Faraday Future anunta ca a facut pasi importanti pentru a construi mega-fabrica in desertul Nevada din SUA.

15 mai 2016: Nick Sampson, el insusi un fost angajat al Tesla, spunea ca masinile Faraday Future vor avea o autonomie cu 20-30% mai mare decat cele realizate de rivali.

1 iulie 2016: Start-up-ul anunta ca va intra in Formula E, competitia de monoposturi 100% electrice.

3 octombrie 2016: Faraday Future incheia un parteneriat cu LG pentru productia de baterii pentru masinile sale electrice.

27 octombrie 2017: Primul prototip al monopostului electric este dezvaluit publicului printr-un clip de promovare.

22 decembrie 2016: Incep problemele. Dupa ce lansarea de la CES a dezamagit pentru ca a fost vorba de un concept, nu de un model gata de intrare in productie, constructia fabricii din Nevada a fost amanata, iar echipa pierde cativa angajati valorosi. In plus, "robietul de bani" de la miliardarul chinez Jia Yueting a inceput sa se inchida usor-usor, acesta preferand sa se reorienteze catre alte investitii.

Modelul de business era putin dubios: practic, nu detineai o masina, ci plateai un abonament si puteai chema prin telefon modelul de masina de care aveai nevoie.

23 decembrie 2016: Doi directori au parasit compania: Marco Mattiacci, care conducea divizia brand&commercial, respectiv Joerg Sommer, care se ocupa de marketing si strategii de crestere.

29 decembrie 2016: Ding Lei de la LeEco anunta ca nu va mai tine sub aripa sa compania Faraday Future.

3 ianuarie 2017: Modelul FF91 isi face debutul. Cu un motor de 1.050 de cai-putere, constructorul sustinea ca poate ajunge de la 0 la 100 km/h in doar 2,39 secunde, adica mai rapid decat oricare alta masina de la acea vreme.

17 februarie 2017: Compania da semne ca incepe constructia fabricii din Nevada, dar la dimensiuni mult mai mici. In plus, au aparut informatii potrivit carora avea datorii de 21 de milioane de dolari la firma care trebuia sa ridice efectiv constructia.

29 iunie 2017: Monopostul Faraday Future face o demonstratie pe un traseu montan.

10 iulie 2017: Compania renunta la planul de a construi fabrica din Nevada, din cauza problemelor financiare.

6 august 2017: Faraday Future inchiriaza in California un spatiu al unei foste fabrici.

15 august 2017: Tot din cauza problemelor financiare, compania isi reduce prezenta in Formula E. Cu un an inainte fusese sponsor al competitiei.

5 octombrie 2017: Tom Wessner, care conducea divizia de supply chain, paraseste barca.

10 noiembrie: Stefan Krause, omul adus sa salveze compania si insarcinat cu finantele, pleaca din companie. Acelasi drum e ales si de Ulrich Kranz, care avea functia de Chief Technology Officer.

10 noiembrie: In aceeasi zi, compania publica un comunicat de presa in care il acuza pe Stefan Krause ca ar fi boicotat eforturile de atragare de investitii. Acesta sustine ca acuzatiile sunt nefondate.

1 decembrie 2017: Responsabil cu conceperea design-ului masinilor Faraday Future, Richard Kim, care a lucrat inainte la BMW si a facut parte din echipa de design a modelelor i3 si i8, paraseste compania, in contextul in care angajatii nu prea mai trec pe la munca.

4 decembrie 2017: Compania e macinata de un scandal sexual: un angajat a fost acuzat de hartuire sexuala si de amenintari pe Internet.

20 decembrie 2017: Intr-o incercare disperata de a salva compania, Jia Yueting, unul dintre co-fondatorii companiei si principalul sustinator financiar, anunta ca a obtinut o investitie majora si ca va prelua functia de CEO. Intre timp, Stefan Krause pregateste lansarea propriei companii de masini electrice.

24 ianuarie 2018: Seful diviziei de Resurse Umane, Crystal Peterson, demisioneaza.

21 martie 2018: Incep lucrarile la fabrica din California, iar compania incepe sa-si plateasca din datorii.

26 iunie 2018: Evergrande Health, subsidiara gigantului chinez Evergrande Group, cu afaceri in domeniul imobiliar, cumpara 45% din actiunile companiei pentru fabuloasa suma de 2 miliarde de dolari, salvand-o practic de la faliment.

7 octombrie 2018: Banii au disparut rapid: 800 de milioane de dolari au fost deja cheltuiti pe dotarea fabricii din California.

22 octombrie 2018: Salariile angajatilor au fost reduse cu 20%, iar unii oameni au fost dati afara. Problemele cu principalul investitor cresc, in contextul in care banii au fost cheltuiti prea repede, iar conglomeratul chinez nu a vrut sa pluseze. Prin urmare, CEO-ul Faraday Future a mers la o Curte de Arbitraj pentru a solutiona disputa.

25 octombrie 2018: Un nou val de concedieri.

29 octombrie 2018: Dupa doar doi ani si jumatate petrecuti la Faraday Future, Peter Savagian, cu o vasta experienta la compania GM, paraseste compania.

30 octombrie 2018: Nick Sampson, unul dintre co-fondatori, pleaca de la Faraday Future, iar angajatii sunt trecuti in concediu fara plata.

31 octombrie 2018: Dag Reckhorn, al treilea si ultimul co-fondator, pleaca si el.

8 noiembrie 2018: Fara a atrage noi finantari, compania ramane fara bani la mijlocul lunii decembrie. Potrivit unor documente depuse la un tribunal din California, ca parte a unui proces, Faraday Future isi acuza principalul investitor ca vrea intentionat sa aduca compania la faliment.

14 noiembrie: Angajatii Faraday Future au dat in judecata grupul chinez Evergrande, principalul sau investitor, aducand acuzatii de neindeplinire a obligatiilor fiduciare si alte ilegalitati. De asemenea, acestia sustin ca Evergrande a vrut de la inceput sa falimenteze Faraday Future, planuind doar sa puna mana pe drepturile de proprietate intelectuala si pe brevetele de inventie care au legatura cu viitorul model de lux, numit FF91.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#masina electrica Faraday Future , #masini electrice