Masinile electrice, tot mai populare. Cat de mult trebuie sa se teama gigantii petrolieri?

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 08:02
7975 citiri
Masinile electrice, tot mai populare. Cat de mult trebuie sa se teama gigantii petrolieri?
Foto: Arhiva Ziare.com

Popularitatea masinilor electrice e in crestere de la an la an. Asa ca vine intrebarea: Ar trebui ca gigantii petrolieri sa se ingrijoreze?

Raspunsul pe scurt: momentan, nu e cazul.

Pentru ca cererea pentru combustibilii fosili sa scada drastic, e nevoie ca autovehiculele ce folosesc metode prietenoase cu mediul inconjurator pentru a se alimenta sa ajunga la o cota de piata de 50% din totalul parcului auto, potrivit unei analize realizate de organizatia Climate Action Tracker.

Acest lucru s-ar putea intampla in 2035, dar doar daca se vor respecta in totalitate prevederile Acordului de la Paris, care stipuleaza mai multe masuri pentru scaderea temperaturii globale cu cel putin 1,5 grade Celsius in urmatorii 19 de ani, informeaza Business Insider.

Pentru a privi lucrurile mai indeaproape, haideti sa ne uitam la vanzarile de masini electrice in prima jumatate a anului trecut.

Liderul incontestabil a fost Norvegia, care detine o treime din totalul de inmatriculari de astfel de autovehicule la nivel global. Pe locul al doilea se afla Olanda (5,7%) si Marea Britanie (1,2%).

Insa in piete auto mature - SUA, China, Germania si Japonia - "gustul" masinilor electrice a fost testat de mai putin de 1% dintre soferii care si-au achizitionat un autovehicul in perioada mentionata.

In Romania, lucrurile stau si mai rau.

Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) arata ca in primele opt luni din 2016 s-au vandut in tara noastra 571 de masini hibride si electrice 100%. Numarul e dublu fata de aceeasi perioada din 2015, dar reprezinta doar 0,8% din totalul inmatricularilor de vehicule noi.

Ce arata previziunile analistilor

Potrivit unei analize publicate de Financial Times in 2010, cota de piata a autovehiculelor electrice ar urma sa ajunga la 9% din total in Europa Occidentala pana in 2020, la 14% in SUA si la mai putin de 3% in China.

Da, previziunile au fost facute in vremea cand industria era inca "in fasa", insa arata ca popularitatea lor nu va "exploda" prea curand. Mai degraba, va fi vorba de o trecere trepatat de la masinile care folosesc combustibili fosili la cele electrice si hibride.

In ultima vreme, producatorii auto au inteles dorinta consumatorilor de a conduce masini nepoluante, asa ca investesc din ce in ce mai multi bani in tehnologii noi.

Momentan, un impediment important este pretul: autovehiculele ecologice sunt scumpe. De exemplu, un BMW i30 costa 29.700 de euro, in timp ce modelul i8 ajunge la 111.500 de euro. Iar cei care opteaza pentru Tesla trebuie sa scoata din buzunar cel putin 35.000 de dolari.

Deci incepe o schimbare de paradigma care va duce la finalul epocii masinilor care functioneaza pe baza combustibililor fosili? Teoretic, asa ar trebui. Insa in realitate, astfel de schimbari dureaza foarte mult.

Un alt studiu, publicat de data aceasta de Bloomberg, preconizeaza ca masinile electrice vor reprezenta 35% din piata auto globala in 2040, iar pretul mediu va fi de 22.000 de dolari. Ieftinirea lor va avea loc in contextul in care companiile vor reusi sa produca baterii cu o autonomie satisfacatoare, fara costuri uriase, asa cum se intampla in prezent.

Combustibilii fosili, inlocuiti treptat

Daca scenariul se va adeveri, atunci cererea pentru produsele petroliere va scadea cu un milion de barili in 2026 si cu 2 milioane de barili in 2028.

Mai mult, potrivit Acordului de Paris, masinile pe baza de combustibili fosili ar trebui sa sa nu mai fie vandute din 2035 incolo. Asta inseamna ca producatorii auto ar avea mai putin de doua decenii pentru a face transferul catre autovehiculele electrice. Problema e ca tinta e ireala.

Asta pentru ca, in pezent, la nivel global, ponderea vanzarilor de autovehicule prietenoase cu mediul e de doar 1%.

Asa ca e inca devreme ca marile corporatii petroliere sa-si faca griji pe termen scurt si mediu in legatura cu masinile electrice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#masini electrice vanzari, #popularitate masini electrice , #masini electrice