O piata cu potential de 500.000 masini pe an. Tesla vrea uzine in Europa si China

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 19:26
4999 citiri
O piata cu potential de 500.000 masini pe an. Tesla vrea uzine in Europa si China
Foto: La Tribune

Producatorul de automobile electrice de inalta performanta Tesla din California a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in constructia unor fabrici cu acest profil in Europa si in China.

Producatorul, cu sediul in Freemont, California, a produs deja 22.477 vehicule in 2013 si 7.535 in primul trimestru al anului 2014, programul sau avand prevazuta livrarea a 35.000 automobile pe intregul an, scrie La Tribune.

Suntem in faza de testare a pietei

Desi aceste Tesla-S sunt masini de lux si prin urmare scumpe, estimarile intocmite de proiectant arata ca piata mondiala ar avea capacitate sa absoarba 500.000 vehicule pe an, daca industria isi va crea capacitatile de productie necesare.

Este un argument suficient pentru managementul uzinelor californiene, ca sa-si propuna construirea de fabrici amplasate in arealul viitorilor beneficari. Programul uzinelor Tesla prevede construirea unei uzine de electromobile in Europa si a inca uneia in China.

Pana atunci, Tesla si-a propus sa testeze piata europeana, in care sens a anuntat la inceputul acestui an deschiderea unui centru de vanzari in Franta la Gennevilliers, un al doilea urmand a fi deschis in scurt timp la Aix-en-Province. Aceste centre se vor aproviziona deocamdata cu masini produse in SUA.

Masina electrica cu 600 de cai de care se vor bucura europenii (Video)

Un al treilea centru de comercializare urmeaza a fi instalat in Marea Britanie, dupa ce producatorul va porni o linie de fabricatie pentru masini cu volanul pe partea dreapta. Tot in Marea Britanie se are in vedere crearea unui centru de cercetare si dezvoltare care ar putea sa-si inceapa activitatea chiar in acest an sau in 2015.

Masinile cu "zero emisii" trebuie subventionate

In ce priveste noua uzina programata pe continentul european, primele calcule arata ca aceasta se justifica sub aspectul eficientei economice numai in conditiile cand, ajunsa la capacitate, va putea livra 160.000 unitati pe an. Expertii americani considera ca un asemenea nivel este posibil, dar numai testele vor putea confirma opinia lor.

Va exploda piata masinilor electrice?

De altfel, o prima testare este deja efectuata prin livrarea de masini in Norvegia, al carei buget isi poate permite sa subventioneze masinile cu "zero emisii". Subventiile sunt nu numai necesare, dar chiar obligatorii intrucat toate statele incaseaza impozite si taxe de tot felul pentru mediu.

In conditiile subventionarii, un Tesla-S cu puterea nominala de 300 CP si o autonomie afisata de 390 km se va putea vinde la 60.000 euro, ceea ce il va satisface pe producator.

O noua varianta cu un motor de 420 CP si o autonomie de 500 km urmeaza a fi livrata la pretul de 80.000 euro, pe care dealer-ii norvegieni il considera deasmeni acceptabil pentru clientii lor mai pretentiosi, in conditiile folosirii subventiilor de la stat.

Dar nu orice tara dispune de un buget ca al Norvegiei. Pentru altele "mai sarace", uzinele Tesla pregatesc modelul SUV, mai mic, care va fi lansat in productie anul viitor si poate fi pus la dispozitia cumparatorilor in urmatorii 3 ani. Pretul: 30.000 euro. Pare accepabil, dar si aici se pune problema subventiei.

Profituri fabuloase in viitor. Deocamdata pierderi.

Desi, judecand pragmatic, este de asteptat ca lansarea in serie mare a electromobilelor sa fie o mare reusita, totusi pentru moment bilanturile uzinelor Tesla sunt, sub aspect contabil, "pe rosu". Nu e vorba de vreo carenta in management, ci numai de explozia cheltuielior care trebuie suportate acum pentru activitatea de cercetare necesara productiei viitoare.

Grupul californian a si facut public rezultatul bilantului pe primul trimestru, respectiv o pierdere de 49,8 milioane dolari (38 milioane euro), de trei ori mai mare decat pierderea din aceeasi perioada a anului trecut. Iar pierderile vor creste vertiginos, daca grupul va reusi sa realizeze investiile propuse, care se ridica la 500-700 milioane euro.

Sub aspectul dezvoltarii explozive, grupul are convingerea ca dispune in prezent de toata tehnologia cu care sa se incumete la actiune, desi mai exista probleme de solutionat si in primul rand cea a bateriilor cu litiu.

Acestea vor trebui realizate de un producator in profil, iar deocamdata numai grupul japonez Panasonic a inceput unele negocieri cu Tesla pentru viitoarea colaboare de proportii.

Problema este ca Tesla nu se poate multumi ramanad la mana unui singur furnizor, oricat de prestigios ar fi acesta. Tesla intentioneaza sa trateze cu inca un funizor, poate chiar doi, care pot constitui oricand alternative.

In functie de rezultatul acestor tratative, se va putea puncta mai exact perspectiva eliminarii neplacutelor noxe de esapament in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#poluare mediu, #mediu toxic urban, #automobile electrice preturi, #Panasonic baterii litiu , #masini electrice