Ziare.com

O piata cu potential de 500.000 masini pe an. Tesla vrea uzine in Europa si China

Sambata, 14 Iunie 2014, ora 19:26

   

O piata cu potential de 500.000 masini pe an. Tesla vrea uzine in Europa si China
Producatorul de automobile electrice de inalta performanta Tesla din California a anuntat ca intentioneaza sa investeasca in constructia unor fabrici cu acest profil in Europa si in China.

Producatorul, cu sediul in Freemont, California, a produs deja 22.477 vehicule in 2013 si 7.535 in primul trimestru al anului 2014, programul sau avand prevazuta livrarea a 35.000 automobile pe intregul an, scrie La Tribune.

Suntem in faza de testare a pietei

Desi aceste Tesla-S sunt masini de lux si prin urmare scumpe, estimarile intocmite de proiectant arata ca piata mondiala ar avea capacitate sa absoarba 500.000 vehicule pe an, daca industria isi va crea capacitatile de productie necesare.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Este un argument suficient pentru managementul uzinelor californiene, ca sa-si propuna construirea de fabrici amplasate in arealul viitorilor beneficari. Programul uzinelor Tesla prevede construirea unei uzine de electromobile in Europa si a inca uneia in China.

Pana atunci, Tesla si-a propus sa testeze piata europeana, in care sens a anuntat la inceputul acestui an deschiderea unui centru de vanzari in Franta la Gennevilliers, un al doilea urmand a fi deschis in scurt timp la Aix-en-Province. Aceste centre se vor aproviziona deocamdata cu masini produse in SUA.

Masina electrica cu 600 de cai de care se vor bucura europenii (Video)

Un al treilea centru de comercializare urmeaza a fi instalat in Marea Britanie, dupa ce producatorul va porni o linie de fabricatie pentru masini cu volanul pe partea dreapta. Tot in Marea Britanie se are in vedere crearea unui centru de cercetare si dezvoltare care ar putea sa-si inceapa activitatea chiar in acest an sau in 2015.

Masinile cu "zero emisii" trebuie subventionate

In ce priveste noua uzina programata pe continentul european, primele calcule arata ca aceasta se justifica sub aspectul eficientei economice numai in conditiile cand, ajunsa la capacitate, va putea livra 160.000 unitati pe an. Expertii americani considera ca un asemenea nivel este posibil, dar numai testele vor putea confirma opinia lor.

Va exploda piata masinilor electrice?

De altfel, o prima testare este deja efectuata prin livrarea de masini in Norvegia, al carei buget isi poate permite sa subventioneze masinile cu "zero emisii". Subventiile sunt nu numai necesare, dar chiar obligatorii intrucat toate statele incaseaza impozite si taxe de tot felul pentru mediu.

In conditiile subventionarii, un Tesla-S cu puterea nominala de 300 CP si o autonomie afisata de 390 km se va putea vinde la 60.000 euro, ceea ce il va satisface pe producator.

O noua varianta cu un motor de 420 CP si o autonomie de 500 km urmeaza a fi livrata la pretul de 80.000 euro, pe care dealer-ii norvegieni il considera deasmeni acceptabil pentru clientii lor mai pretentiosi, in conditiile folosirii subventiilor de la stat.

Dar nu orice tara dispune de un buget ca al Norvegiei. Pentru altele "mai sarace", uzinele Tesla pregatesc modelul SUV, mai mic, care va fi lansat in productie anul viitor si poate fi pus la dispozitia cumparatorilor in urmatorii 3 ani. Pretul: 30.000 euro. Pare accepabil, dar si aici se pune problema subventiei.

Profituri fabuloase in viitor. Deocamdata pierderi.

Desi, judecand pragmatic, este de asteptat ca lansarea in serie mare a electromobilelor sa fie o mare reusita, totusi pentru moment bilanturile uzinelor Tesla sunt, sub aspect contabil, "pe rosu". Nu e vorba de vreo carenta in management, ci numai de explozia cheltuielior care trebuie suportate acum pentru activitatea de cercetare necesara productiei viitoare.

Grupul californian a si facut public rezultatul bilantului pe primul trimestru, respectiv o pierdere de 49,8 milioane dolari (38 milioane euro), de trei ori mai mare decat pierderea din aceeasi perioada a anului trecut. Iar pierderile vor creste vertiginos, daca grupul va reusi sa realizeze investiile propuse, care se ridica la 500-700 milioane euro.

Sub aspectul dezvoltarii explozive, grupul are convingerea ca dispune in prezent de toata tehnologia cu care sa se incumete la actiune, desi mai exista probleme de solutionat si in primul rand cea a bateriilor cu litiu.

Acestea vor trebui realizate de un producator in profil, iar deocamdata numai grupul japonez Panasonic a inceput unele negocieri cu Tesla pentru viitoarea colaboare de proportii.

Problema este ca Tesla nu se poate multumi ramanad la mana unui singur furnizor, oricat de prestigios ar fi acesta. Tesla intentioneaza sa trateze cu inca un funizor, poate chiar doi, care pot constitui oricand alternative.

In functie de rezultatul acestor tratative, se va putea puncta mai exact perspectiva eliminarii neplacutelor noxe de esapament in Europa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4521 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

un vis frumos

Pentru omul de rand ,sa ai o masina ieftina ,simpla, electrica, sa poti sa o incarci acasa cu costuri minime .oho boierie neneaca .parca vad romani cu panouri solare ziua si cu morisca eoliana noaptea .asta pentru a mari autonomia.

 

partidul te vrea tuns roacare

Nici carburantii fosili nici varianta electrico nu este eco, singura varianta ecologica este bicicleta, restul sunt povesti.
Va fi frumos o perioada cu masinile electrice pana cand isi vor pune problema depozitarii/reciclarii acumulatorilor (se pune problema de cativa ani gasirea unui loc unde sa se depoziteze si recicleze acumulatorii de la telefoanele mobile, pana acum se duceau in Australia si acum nu mai vor nici aia sa-i primeasca) si a modalitatilor de producere a energiei electrice. Vrei nu vrei tot vei ajunge la extractie carbunelui si utilizarea termocentralelor unde vorbim iar de poluare asa ca o planeta "verde" si in acelas timp plina de masini ramane un lucru imposibil de realizat.

Un lucru de mentionat la masinile electrice este fiabiliatea lor care va creste foarte mult pentru ca se va elimina tot ce inseamna curele de cauciuc, fluide de tip ulei sau antigel, si se va simplifica foarte mult mecanica ceea ce va duce la cresterea fiabilitatii.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor