Ziare.com

Masina viitorului este electrica si se conduce singura. Progresele facute in domeniu, explicate de un inginer roman din Germania

de Alina Toma
Duminica, 28 Martie 2021, ora 23:45

   

Masina viitorului este electrica si se conduce singura. Progresele facute in domeniu, explicate de un inginer roman din Germania
Pentru a rezista pe piata, producatorii de masini sunt obligati sa dezvolte "masina viitorului". Aceasta masina trebuie sa aiba capacitatea de a se incarca rapid sau sa aiba o autonomie a bateriei cat mai mare. De asemenea, o provocare uriasa este dezvoltarea masinii autonome, capabile sa se conduca singura.

Expert in siguranta auto, Paul Danci lucreaza de mai multi ani in industria auto din Germania, unde a dezvoltat soft-uri folosite de toti marii producatori de masini. Potrivit inginerului roman, in ultimii patru ani s-au facut progrese mari in dezvoltarea "masinii viitorului". Inginerul roman a explicat pentru Ziare.com care sunt progresele facute in domeniu si care sunt provocarile pentru marii producatori din industria auto. Redam mai jos explicatiile lui Paul Danci pentru Ziare.com.


"Doua directii majore sunt vizate de conceptele care vor fi lansate in viitor sau sunt deja lansate public. Aceste directii sunt electrificarea si automatizarea masinilor. Desi aceste doua sunt total separate si distincte, istoric, social, economic tind sa apara impreuna".

Unde suntem astazi cu electrificarea?Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Desi tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare nu sunt momentan pregatite inca sa adopte electrificarea, aceasta este o realitate iminenta care probabil va urma.

Nu avem infrastructura necesara electrificarii, nu toate tehnologiile lansate public sunt fezabile datorita carentelor in infrastructura, dar se fac eforturi considerabile pentru adaptare.

Astazi avem masini cu o autonomie de 400-600 de km si timpi de incarcare acceptabili. Acceptabil in sensul ca intr-o ora bateria ta poate sa fie incarcata incat sa mai parcurgi cateva sute de kilometri.

In viitorul apropiat, aproximativ 2 ani vor fi lansate modele de masini electrice care au o autonomie mai mare de 700 de km cu o incarcare completa si timp mai bun de incarcare".

Imbunatatiri semnificative, in 4-5 ani"Aceasta autonomie este masurata diferit fata de masinile cu motoare termice, asa ca uneori valorile reale variaza mult fata de valorile date de producatori. Exista promisiunea unor tehnologii noi pentru acumulatori care permit incarcarea in cateva secunde sau care au capacitati de stocare net superioare.

Ca si pronosticuri actuale, se intrevad imbunatatiri semnificative in lumea acumulatorilor in urmatorii 4 - 5 ani. Totodata nu doar timpul de incarcare si capacitatea de stocare sunt uneori discutabile, ci si materialele folosite la constructia acumulatorilor.

Materialele folosite la constructia acumulatorilor influenteaza cat de periculoase sunt pentru om si mediu sau cat de periculoase sunt in cazul unor incendii. Exista studii promitatoare care spun ca tehnologia lithium-sillicon sau acumulatorii solid-state este ceea ce va schimba radical industria masinilor electrice".

Ce progres avem cu masinile autonome?"Inainte sa discutam despre progres e important sa fie inteles corect cum se clasifica nivele de automatizare. Sistemul propus de SAE (Society of Automotive Engineers) are 6 nivele.

Incepe de la Nivelul 0 (L0) care inseamna ca masina nu are nicio functie monitorizata sau controlata de sisteme de automatizare si Nivelul 5 (L5) care are toate functiile controlate de sisteme de automatizare si aceste sisteme sunt folosite in orice situatie de trafic fara interventie umana.

Desi parca a fost liniste, de fapt, toti cei hotarati sa dezvolte ceva nou in domeniul masinilor autonome au muncit serios in ultimii patru ani".

Abordarea Tesla"Sunt mai multe abordari legate de acest subiect. Exista abordarea Tesla care foloseste date preluate de la 3 categorii de senzori: camera, radare si senzori ultrasonici. Datele preluate sunt procesate impreuna si retelele neuronale contribuie destul de mult la strategia de conducere a masinilor.

In plus, Tesla, cel putin pana acum, colecteaza date de la masinile de pe strada si ajuta la antrenarea retelelor neuronale si comunicarea mai eficienta intre masini. Datele sunt pastrate doar in mediul Tesla, nefiind distribuite oficial altor producatori auto sau companii.

Abordarea Tesla este viabila pentru sisteme automate pana la nivelul de autonomie L2. Recent au aparut informatii in presa in care Tesla recunoaste oficial ca actualul sistem numit FSD (full-self driving) nu este capabil de o autonomie mai mare de L2".

Abordarea europenilor si a asiaticilor"O alta abordare este cea a europenilor si a asiaticilor in care, pe langa camerele stereo, telecamerele, senzorii ultrasonici si a radarelor, mai folosesc senzori de tip LiDAR si harti HD.

Avand aceasta abordare masinile detecteaza mult mai precis si rapid obstacole, obiecte de infrastructura, estimeaza directii, traiectorii, estimeaza tipurile de materiale ale obiectelor si in plus folosesc date preprocesate din hartile HD.

Aceste harti au teoretic o precizie foarte mare (de ordinul centimetrilor) si contin informatii detaliate despre sosele, semne de circulatie, poduri, intersectii, chiar obiectele de decor cum ar fii copaci sau tufisuri.

Unul dintre aspectele care s-au schimbat in ultimii ani este ca ideea de masina autonoma sau automata nu se mai refera la o masina autonoma vazuta ca un intreg, ci ca o functie a unei masini. Adica, o masina care are un sistem condus pe autostrada capabil de L3 sau L4 de autonomie sau parcare folosind un sistem L3 sau L4 sau condus in oras cu un sistem L4.

Anul 2021 este anul in care unii producatori lanseaza sau au lansat deja masini capabile sa atinga nivelul de autonomie L3".

Gradul de autonomie al actualelor masini"Pana acum masinile care circulau pe strazi aveau un nivel de autonomie L2 si necesitau supravegherea soferului in permanenta. O data cu nivel L3 inseamna ca masinile se pot conduce singure si pot lua decizii de condus in anumite scenarii fara ca soferul sa participe activ la condus, doar supravegheaza masina.

Scenariul pe care majoritatea producatorilor de masini l-au considerat este condusul pe autostrada. Teoretic, incepand cu 2021, masinile pot conduce autonom ziua sau noaptea, senin sau pe ploaie, uneori si cand ninge cu viteza mai mare de 60 km/h sau in trafic aglomerat.

Masinile L3 nu sunt capabile momentan sa navigheze singure, adica au posibilitatea de a se conduce autonom pe autostrada sub supravegherea soferului, dar nu au capacitatea de a decide directii, schimbari de autostrada sau alte aspecte asemanatoare. Capacitatea de a se conduce autonom nu este acelasi lucru cu capacitatea de a naviga autonom.

In acest moment, datorita legislatiei in vigoare, viteza masinilor autonome este limitata la 60 km/h dar se estimeaza, cel putin in Germania ca legislatia care reglementeaza aceste aspecte va fi modificata in 2021. Totodata Uniunea Europeana pregateste pachetul legislativ care sa permita conducerea masinilor autonome de nivel 3 care indeplinesc anumite conditii de siguranta pe drumurile publice".

Masina pe care o trimiti sa se parcheze"Un alt scenariu, pe langa al condusului autonom pe autostrada, este parcarea autonoma de nivel L4.

Deja exista, cel putin in doua locatii care permite parcarea autonoma de L4 unde masina echipata cu acest sistem poate sa se parcheze singura fara ca cineva sa o conduca. Masina este lasata la intrarea in parcare si de pe telefonul mobil este pornita parcarea autonoma iar masina navigheaza singura in parcare si isi cauta singura loc de parcare si apoi parcheaza si informeaza soferul prin aplicatia mobila.

O procedura similara este aplicata cand masina este chemata la punctul de intalnire folosind aplicatia mobila. Momentan acest sistem este folosit in parcarea de la Aeroportul din Stuttgart si de la Muzeul Mercedes din Stuttgart".Robotaxi, pe strazi in urmatorii ani"In urmatorii ani este estimat ca vor fi lansate asa numitele masini Robotaxi care au posibilitatea sa se conduca singure, fara sofer, intr-o zona delimitata, in anumite orase.
Aceste masini schimba date intre ele, au o gama larga de senzori si este preconizat ca vor folosi harti precise pentru a se orienta si a naviga. Spre deosebire de masinile autonome de nivel L3, cele de nivel L4 au capacitatea de a naviga si de a-si seta o ruta fara interventie umana.

Cel care controleaza masina poate fi soferul sau o persoana care nu stie sa conduca si poate cere masinii sa seteze o destinatie. Totodata masinile Robotaxi nu vor mai cere ca un sofer sa intervina in cazul unor situatii mai speciale (defectiune sau chiar accident), masina stie sa gaseasca solutii pentru a opri in siguranta, daca este nevoie.

Totodata masina supravegheaza ceea ce se intampla cu pasagerii sau soferul pentru a putea lua cele mai bune decizii. Masinile echipate cu sisteme de conducere automata L4 vor avea totusi posibilitatea sa fie conduse si manual, ca si o masina normala".

Conexiunea la internet, obligatorie"S-au facut progrese considerabile in domeniul actualizarilor de software prin internet. Majoritatea, daca nu chiar toate masinile cu capacitate de autonomie L2, L3 sau L4 pot sa primeasca actualizari de software fiind conectate la internet in permanenta.

Nu pot exista masini autonome fara conectivitate. Unul dintre aspectele principale ale masinilor autonome este conectarea lor la internet. Astazi masinile comunica aproape instant unele cu altele folosind conceptele de V2X in care o masina raporteaza serverelor o situatie speciala (derapaj, accident, groapa, gheata) si alte masini primesc aproape instant informatia respectiva daca se afla in zona.

Sunt o multime de servicii online oferite o data cu conectarea masinilor la internet. De exemplu poti plati atunci cand alimentezi la benzinarie direct din masina sau poti sa platesti parcarea doar apasand o tasta din masina.

Odata cu conectarea la internet permanenta a masinilor si oferirea de servicii online prin aplicatii mobile, securitatea masinilor viitorului trebuie asigurata. De aceea s-au depus eforturi considerabile ca masinile electrice sau cele autonome sa fie cat mai bine securizate.

O multime de sisteme de securitate au fost implementate in masinile actuale si cele care vor fi lansate in viitor. Bineinteles, acest aspect poate avea impact asupra modului cum intretinem si reparam masinile.

Unii producatori de masini nu sunt interesati sa ofere garantie atata timp cat securitatea masinilor lor a fost afectata de reparatii neautorizate.

Ca si impedimente, ar putea fi mentionat faptul ca legislatia nu este inca destul de matura ca sa permita conducerea complet autonoma pe drumurile publice. Acest aspect, asa cum am mentionat, va fi rezolvat treptat in viitorul apropiat.

Un alt impediment ar fi faptul ca imaginea companiei va fi dependenta de modul cum vor functiona aceste masini.

De cate ori a fost afectata imaginea unei companii producatoare de masini cand cineva a facut accident cu o masina a acelei companii? De putine ori sau chiar deloc.

In schimb, cand responsabilitatea conducerii masini este pe umerii producatorului, fiecare incearca sa gaseasca cele mai sigure solutii pentru clienti si pentru protejarea companiei producatoare.

Totodata faptul ca exista o diversitate in ceea ce priveste regulile de circulatie si modul cum soselele sunt construite, este foarte dificil ca masinile sa fie capabile sa ia deciziile cele mai bune in orice scenariu. Imagineaza-ti ca o astfel de masina poate sa fie pe strazi timp de 20 de ani si poate avea 300.000 de km condusi intr-o multitudine de conditii si situatii.

Probabil in urmatorii ani, este dificil de estimat astazi, vor aparea si masinile autonome care vor putea sa gestioneze toate scenariile de condus si sa permita o autonomie completa sau "L5" cum este mentionata in literatura de specialitate. Exista posibilitatea ca in 10 ani sa apara aceste masini, cel putin in tarile unde infrastructura rutiera este bine organizata si dezvoltarea ei predictibila in mare masura".

CITESTE SI:


Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5857 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Masina viitorului Xiaomi la romani , electrica si se conduce usor

https://www.timesnewroman.ro/it-stiinta/s-a-lansat-masina-electrica-xiaomi-au-pus-doua-scaune-pe-un-aspirator/

 

Prin infrastructura se inteleg incarcatoarele

Unul acasa.
Altele in benzinarii,
Alea costa un sfert de milion bucata. Apar in pretz.
La 4 incarcatoare poti astepta la coada. Apoi sa pierzi inca 12 ore pentru incarcare completa.

 

vise frumoase

poate peste 20 de ani nu peste 5 ani cum viseaza frumos acest inginer,nu ai cum sa introduci acele masini in numar mare nici macar in germania ,intr un timp asa de scurt,in tarile mai putin dezvoltate nici atat,plus nu ai cum sa faci asa ceva in conditiile capitalismului neoliberal de azi ,pur si simplu e scump inca ca aceasta transformare sa fie generalizata ,adica sa zicem 80 la suta dintre oameni sa cumpere masini electrice,eu estimez ca poate in germania va fi asta prin 2040,in romania poate peste 30 de ani ,dar sa fim optimisti,hahahaha,imi plac acesti oameni care viseaza frumos,aceste transformari ,robotizari,clima ,masini electrice,sau autonome , etc vor genera somaj si saracie pe termen mediu deci vor fi foarte greu de implementat va fi o rezistenta teribila chiar din partea politicului,de treaba asta cu economia verde de ex .se vorbeste de 15 ani dar aproape ca nimic nu s a facut,bla bla bla ,ca da bine,vezi si pe iohanis mai nou ,vine cu vrajeala cu scolile verzi,hahaha,dar majoritatea nici macar wc normal nu au,trebuie sa fi retardat sa crezi asa ceva

 

Pare un discurs din 1910, inainte de epoca Ford

" nu ai cum sa faci asa ceva in conditiile capitalismului neoliberal de azi"

Pai tocmai capitalismul asta a facut ca in cativa zeci de ani lumea sa fie complet alta din punct de vedere al dezvoltarii autoturismului pe baza de motor cu ardere interna. Un capitalist ca Ford a pornit asta si a aratat cum se face. Banuiesc ca pe vremea lui au fost destui care au ras de el, ca de ce ar vrea sa construiasca cate o masina pentru fiecare, ca nu exista benzinarii mai deloc.

Iar azi, ritmul de dezvoltare e cu un ordin de marime mai rapid, daca nu mai mult. Resursele aruncate in joc pentru cercetare/dezvoltare sunt uriase (vezi noua directie VW). Odata ce "capitalismul asta neo-liberal" va gasi o cale sa faca profit din vanzarea de baterii sau din constructia de statii de incarcare rapide, lucrurile or sa fie clare.

Frectii la picior de fag

Asa viseaza uniui, dar nu va fi asa. Lumea va fi incercata in multe feluri si da ai bulectrica la masina devine ceva marunt .Mainile electrice merg cu carbuni .Carbunele este si va ramine sursa principala de energie .si petrolul . Nu este sursa pt energie electrica de la soare, ars fruinze din parc, centrale ce ard pielea de la gaini ( suedia ) .
Vise !

 

grebla

De ce mai tractoristule? In Canada de ex, sursele regenerabile reprezintă 16% si sunt in creștere. Odată cu apariția unor tehnologii noi (de ex in cazul energiei solare, utilizarea bateriilor pe baza de metale lichide) va creste semnificativ capacitatea de stocare si viteza de incărcare.

Nu e chiar asa! Adolescentii viseaza asa !

Eu stiu ca petrolul este baza la tot ce ne inconjoara .
Adolescentii vad doar automobile si trotinete incarcate de la soare, sau de la ce vrei tu .
Numai ca nu ai sa poti face de la soare cauciuc,mase plastice, fibre sintetice, medicamente , solventi , vopsele , supozitoare, , izolatori electrici , unsoare pt rulmentii de la masinile electrice, asfalt, si cite si mai cite . Petrolul nu iunseamna doar energie desi are foarte mare densitate ( comparativ cu soarele sau vintul ) .
Dintr-un baril de petrol se scot cam 20-22 litri de benzina, care era aruncata inainte de a aparea automobilul .Crezi ca acum se va arunca iar ? Eu nu cred ! Asta cu electricile e fantezie si devine adevar pe ici-colo, CU subventii masive . Apoi cablarea oraselor trebuie sa se refaca . Sigurantele de la apartamente trebui sa fie groase cit cel genit-alul ,ca tu ai zis ca se incarca rapir. Trebuie sa bagi amperi la greu .
Siasta strada dupa strada .Eu ma pot duce la un riu, dau cu undita si print 4 pesti si maninc pe saturate . Dar daca vin cu mine inca 100 mii,nu voi mai prinde 4 pesti. Ci poate o,000004 pesti !
In teorie suna frumos. Hai sa vorbim dupa ce se realizeaza ! Multi imi spun ca se vor duce pe Marte si voor adce minerale . Pina atunci le folosim pe cele de pe pamint . V-au gagat i cap socialistii de tip nou a petrolul si oamenii albi sint necazul Omenirii .
Din petrol se facmulte . Concubina cumpara neglijeuri transparente ce sint facute din petrol .Poti sa le faci de la soare sau de la vint ? Nu !
Sint fantezii ca vom zbura cu avioane cu panouri solare, Eu nu cred ! Prefer sa stau in remorca trasa de ceva pe motorina .Poti purta un laminor cu enerfie de la soare sau vint ? Poti incerca , dar pina iese prima teava te apuca toamna si iar soarele e slab.

Oaie da banchiza, de ce nu spui ca din alea 16%...

... marea majoritate a surselor tale regenerabile (peste 90%) o reprezinta energia hidroelectrica ?

Avetzi apa la discretzie, de o datzi si la export, si te dai grozav da dastept pa chestia asta ? Si care e meritul vostru, bey oaie ? Nu toata lumea traieste intr-o tzara cat jumate dintr-un continent si care are norocul sa detzina 20% din rezervele planetei de apa dulce. Vai de capul tau da troll mic si frustrat... :)

@corleone. Va place sa va pierdeti vremea cu

indivizi care nu traiesc inca in secolul XXI? Pentru ei, caruta cu radio FM pe baterii este un summum de tehnologie :)))

Aici, ca in marea majoritate a tarilor occidentale, exista statii de incarcare electrice rapide in absolut toate garajele, in parkingurile mallurilor, in parkinguri publice, etc. Acum incep sa fie introduse si pe autorute, in spatiile de odihna. Aici se cumpara un abonament cu pret preferential pentru cumpararea curentului electric, direct de la furnizorii de energie electrica. Ca sa nu mai vorbim de statiile de incarcare de acasa... doar ca aceste necesita un timp de incarcare la 80% de 4-5 ore, mai lung decat cel de incarcare in statiile publice, unde un plin de energie se face in 30 de minute. Noile tipuri de baterii sunt deja instalate in toate noutatile automobile 2021, vezi Audi e-tron, Mercedes model EQ, Porche Taycan, Volkswagen ID, ... ca sa nu vorbesc decat despre auto germane. Si francezii, italienii, si mai nou romanii cu Dacia Spring folosesc aceleasi tehnologii.

Inutil sa dati sa bea unui magar caruia nu ii este sete.
Lasati-i cu lumina stinsa...

LOL

mașina care se conduce singură-autonomă= eșec garantat!
Adică tu, om independent, autonom, liber....stai in mașină și te uiți pe geam? dormi? Vreți să anihiliați șoferii, șofatul?? hoho...

Păi dacă e pe așa, TRENUL s-a inventat deja, dragilor! Autobuzul la fel! Somn ușor!

 

gerbeldir

Tare ma tem ca in cativa ani va trebui sa te re-califici.
https://www.youtube.com/watch?v=tlThdr3O5Qo


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor