Soferii bucuresteni isi pot incarca masinile electrice sau hibrid in maxim 30 de minute

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 16:37
6006 citiri
Soferii bucuresteni isi pot incarca masinile electrice sau hibrid in maxim 30 de minute

Prima statie rapida de incarcare a masinilor electrice si hibrid a fost inaugurata, joi, in incinta benzinariei OMV din zona Aerogarii, un "plin" putand fi realizat in 20-30 de minute.

Clientii care achizitioneaza si serviciul de spalatorie auto nu vor plati nimic, iar pentru cei care doresc exclusiv sa-si incarce autovehiculul ecologic costurile vor fi de 1 leu/kwh. Astfel, pretul final pe care un client poate sa-l plateasca pentru un "plin" va fi cuprins, in medie, intre 22 de lei (in cazul bateriilor de 22 kw) si 36 de lei pentru acumulatorii din noua generatie, montati pe masinile aduse in Romania.

Statia face parte dintr-un proiect-pilot derulat de OMV Petrom si Electrica SA, care va cuprinde sase puncte rapide de incarcare ce vor fi inaugurate in decursul acestui an. Patru puncte de incarcare vor fi situate in benzinariile OMV din bulevardele Aerogarii, Corneliu Coposu, Titan si Iuliu Maniu, iar doua la sediile celor doua companii.

Directorul comercial al companiei Electrica, Ramiro Angelescu, a punctat faptul ca Romania urmeaza astfel tendinta la nivel european de a dezvolta infrastructuri de alimentare a masinilor electrice.

"Fiind un proiect-pilot, acesta este, practic, si un mesaj pentru cei care vor sa foloseasca aceasta tehnologie. Va trebui sa existe o perioada de analiza a acestui proiect. Tendinta la nivel european este de a exista asemenea infrastructuri si acelasi lucru se va intampla si in Romania", a spus Angelescu.

Prin aceste statii cu incarcare rapida, un autovehicul 100% electric poate incarca 80% din capacitatea acumulatorului, in doar aproximativ 20 de minute, fata de 7-8 ore cat ar dura la o priza non-dedicata acestui serviciu.

Investitia in prima statie rapida de incarcare din Bucuresti s-a ridicat la 30.000 de euro.

Conform statisticii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), vanzarile de masini ecologice noi (electrice si hibride) au ajuns, in primele 11 luni ale anului 2016, la 1.044 de unitati, in crestere cu 125% fata de aceeasi perioada din 2015, cand s-au consemnat 464 de unitati.

La nivelul perioadei ianuarie - noiembrie 2016, comparativ cu intervalul similar din anul precedent, ponderea autoturismelor "verzi" in totalul vanzarilor a fost de 1%, in Romania.

In topul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in primele 11 luni din 2016, primul loc a fost ocupat de producatorul BMW, cu 62 de unitati, urmat de Mercedes-Benz (27), Volvo (11), Mitsubishi (7), Renault (5), Porsche (3) si Audi (1).

Analiza de specialitate a APIA arata faptul ca segmentul autoturismelor hibride reprezinta 86,1% din intreaga categorie a masinilor ecologice, in timp ce vanzarile strict de autovehicule electrice (BEV, EREV, PHEV) au consemnat o triplare (237%), comparativ cu primele 11 luni din anul anterior.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...