Tara din UE care ar putea trimite la casat masinile pe benzina si motorina in favoarea celor electrice

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:50
6189 citiri
Tara din UE care ar putea trimite la casat masinile pe benzina si motorina in favoarea celor electrice

Olanda a aprobat o motiune prin care se stabileste ca toate masinile noi vandute incepand din 2025 vor fi electrice sau hibride, in ideea ca automobilele bazate pe combustibili fosili sa devina o raritate in viitor.

Votul a fost dat in Camera inferioara a Parlamentului, astfel ca mai e nevoie sa treaca si de Senat, transmite Business Insider, care citeaza Motor Authority.

Insa ramane de vazut daca masura va fi legiferata, pentru ca au existat voci care au criticat-o puternic, in frunte cu ministrul Economiei, Henk Kamp, care sustine ca incalca legislatia UE.

In cazul in care va fi adoptata, legea va fi valabila doar masinilor vandute incepand din 2025, astfel ca olandezii nu vor fi nevoiti sa renunte la automobilele pe motorina si benzina pe care le detin la acea vreme.

Insa prin aceasta masura se incearca incurajarea populatiei sa se orienteze catre vehciule nepoluante sau mai putin poluante.

Pe de alta parte, in prezent, Olanda este una dintre tarile europene cu o industrie puternica a fabricarii de masini pe baza combustibililor fosili. De exemplu, acolo se realizeaza modelele Mini pentru BMW.

Situatia in UE

Si Romania face pasi catre incurajarea vanzarii de automobile electrice sau hibride, insa campania nu e atat de agresiva ca in Olanda.

In aceasta saptamana, Guvernul de la Bucuresti a adoptat Programul Rabla+, care are menirea de a stimula vanzarea de masini electrice nepoluante. Programul are alocat un buget de 75 de milioane de lei in 2016 si prevede alocarea a doua tipuri de ecotichete: unul de 5.000 de lei, pentru o masina hibrid, si altul de 20.000 de lei, pentru o masina 100% electrica.

In total, finantarea pentru o masina electrica poate ajunge la 6.000 de euro.

Ce face Guvernul pentru a stimula vanzarile de masini nepoluante - Programul "Rabla", in linie dreapta

Romania e codasa la vanzarile de masini electrice

In primele doua luni din acest an, vanzarile de autoturisme electrice si hibride noi in Romania au crescut cu 89,7%, pana la 74 de unitati, fata de 39, cate s-au vandut in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 495 de autoturisme noi hibride sau electrice 100%, mai mult decat dublu (110%) comparativ cu 2014, cand au fost vandute 236 de unitati.

Tara noastra ramane insa tot pe ultimele locuri in ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator, campionii Uniunii Europene la vanzarile de astfel de masini fiind Marea Britanie, Germania si Franta, cu peste 12.000 de unitati vandute anual.

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...