Vanzarile de masini electrice si hibride au explodat in Romania: Impulsul a fost dat de stat

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 14:30
6023 citiri
Vanzarile de masini electrice si hibride au explodat in Romania: Impulsul a fost dat de stat
Foto: Arhiva Ziare.com

Vanzarile de autovehicule electrice si hibride noi in Romania au ajuns, in primele noua luni din acest an, la 332 de unitati, in crestere cu 111% fata de aceeasi perioada din 2014, reiese din statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Numarul masinilor ecologice, raportate in intervalul ianuarie - septembrie 2015, reprezinta echivalentul a 0,5% din totalul autovehiculelor noi comercializate in aceeasi perioada.

Doar la nivelul lunii septembrie din acest an, au fost inregistrate vanzari de masini electrice in numar de 60 de unitati (0,4% din totalul vanzarilor), in crestere cu 130% fata de luna anterioara, cand s-au vandut 26 de masini electrice si hibride.

Potrivit APIA, din totalul celor 332 de unitati vandute, 22 au fost 100% electrice, cresterea fata de primele noua luni din 2014 fiind de 111%, cand se consemnasera 157 de masini "verzi" comercializate (din care doar 3 complet electrice).

Model uimitor de la Tesla Motors: Noua masina electrica are portiere "aripi de soim" (Foto)

La capitolul achizitii de autovehicule ecologice Romania continua sa se situeze in urma unor tari ca: Norvegia, Franta, Olanda, Marea Britanie si Germania.

Pe de alta parte, in functie de tipul de combustibil, autoturismele diesel au continuat sa domine piata, cu o pondere care, la noua luni, a ajuns la 53,4% din totalul comercializat (37.580 unitati), in timp ce autovehiculele pe benzina au insumat 45,6% din piata, respectiv 27.295 de unitati.

Programul Rabla impulsioneaza achizitia masinilor "verzi"

In 2015, Programul Rabla a fost configurat cu eco-bonusuri diferentiate, care se adauga primei de casare in valoare de 6.500 lei, si cu posibilitatea cumularii a maximum doua eco-bonusuri pentru achizitia unui autovehicul.

Astfel, se poate acorda un eco-bonus in valoare de 750 lei la achizitionarea unui autovehicul nou al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, un eco-bonus in valoare de 1.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale), precum si un eco-bonus in valoare de 2.500 lei la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Persoanele fizice care vor sa achizitioneze o masina noua pot aplica, incepand din 27 aprilie, in cadrul Programului Rabla, bugetul alocat in acest an de catre autoritati fiind de 162,5 milioane de lei.

Cele mai noi informatii furnizate de Administratia Fondului pentru Mediu /AFM/ arata ca persoanele fizice si juridice au rezervat, pana in data de 8 octombrie, un numar de 19.500 de tichete in cadrul programului Rabla.

Autoritatile au alocat, in acest an, 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice si 5.000 de tichete pentru persoane juridice, inclusiv institutii publice, operatori economici fara personalitate juridica, organizatii profesionale care sunt organizate si isi desfasoara activitatea intr-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...