APIA: Plafonul de 50.000 de lei din programul "Prima Masina" nu este suficient

Luni, 06 Octombrie 2014, ora 21:27
3084 citiri
APIA: Plafonul de 50.000 de lei din programul "Prima Masina" nu este suficient

Plafonul de 50.000 de lei pe care l-a stabilit Ministerul Economiei in programul "Prima Masina" nu va fi suficient, iar unele marci de masini nu se vor incadra in acest program, a declarat, luni, Marius Tudor, secretarul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

El a fost prezent la conferinta de prezentare a acestui program, unde au participat ministrul Economiei, Constantin Nita (initiatorul proiectului), premierul Victor Ponta si alti reprezentanti ai industriei de profil. "Unele marci nu se vor incadra. Trebuie ca garantiile sa fie mai mari, iar plafonul sa creasca", a sugerat Tudor. Anterior, in aceeasi conferinta, Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia, afirmase ca acest program nu incalca legislatia din sectorul concurentei.

"Proiectul nu va ridica probleme de concurenta, inclusiv Consiliul Concurentei a participat la discutii, deci lucrurile sunt clare", a aratat Stroe.

Statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei pe care il vor putea accesa persoanele fizice pentru achizitia unei masini noi, incepand cu 1 noiembrie, a declarat, ministrul Economiei, Constantin Nita, cu ocazia prezentarii programului. Creditul maxim care poate fi accesat prin acest program este de 50.000 de lei, plus TVA, la care se adauga valoarea politei CASCO pentru primul an. Pentru un astfel de credit, rata medie ar fi de 150 de euro pe luna, arata calculele initiatorilor.

Programul Prima Masina - in ce consta si cine se incadreaza

"Acest program are trei obiective strategice: sprijinirea achizitiei unei masini noi pentru tineri printr-un credit bancar cu garantii de stat, stimularea achizitiei de automobile noi, nepoluante, precum si stimularea productiei interne de automobile", a afirmat Nita. Potrivit acestuia, vor avea prioritate in obtinerea creditului tinerii cu varsta intre 18 si 35 de ani, dar a subliniat ca si cei peste aceasta varsta pot beneficia de acest program.

"Garantiile de stat vor reprezenta 50% din valoarea creditului, iar diferenta de colateral va fi reprezentata de autoturismul achizitionat. Avansul minim va fi intre 5 si 10%, iar costul total va fi ROBOR la trei luni plus 3%. Durata maxima a creditului va fi de 84 de luni, iar masina noua poate fi atat din productia interna, cat si din import", a explicat Nita.

Potrivit acestuia, va fi incurajata achizitia de masini cat mai putin poluante.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...