Au venit ninsorile! Tot ce trebuie sa stii despre cauciucurile de iarna - conditii, amenzi si costuri

Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 07:12
7397 citiri
Au venit ninsorile! Tot ce trebuie sa stii despre cauciucurile de iarna - conditii, amenzi si costuri

Ninsorile s-au abatut deja in unele parti ale tarii, astfel ca soferii trebuie sa nu uite sa isi echipeze masina cu cauciucuri de iarna corespunzatoare. In caz contrar, sunt pasibili de amenda.

Politia Rutiera a transmis Ziare.com ca folosirea anvelopelor pentru sezonul rece nu este conditionata de o data calendaristica, ci de starea carosabilului.

Astfel, ele sunt obligatorii cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

"In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, acestea trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate", potrivit Centrului Infotrafic.

Care sunt cauciucurile de iarna potrivite

Singurele anvelope de iarna acceptate sunt cele inscriptionate cu unul dintre simbolurile "M+S", "M.S.", "MS" sau "M&S". In aceasta categorie nu intra cele pe care scrie doar "all seasons".

Literele M si S reprezinta initialele cuvintelor englezesti "mud" and "snow".

"Anvelopele denumite comercial 'all seasons' sau '4S', ca si cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate doar daca au si marcajul specific anvelopelor de zapada (M+S, M.S., M&S) ", a explicat recent Ministerul Transporturilor.

Pretul pentru cauciucurile de iarna pornesc de la 100 de lei si pot ajunge pana la cateva milioane, iar schimbarea lor in service se taxeaza in medie cu 50 de lei.

Care sunt amenzile

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zapada, polei sau gheata fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna constituie contraventie.

Astfel, soferii pot ramane fara certificatul de inmatriculare, insa pot fi amendati si cu o suma cuprinsa intre 720 si 1.600 de lei.

La retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, politistul rutier elibereaza conducatorului auto o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.

Daca soferii circula in lunile de iarna pe carosabile uscate, autoritatile nu au dreptul sa ii amendeze daca nu au cauciucuri pentru sezonul rece. Insa au dreptul sa nu ii lase sa continue sa mearga, daca o portiune din drum este acoperita cu zapada.

In plus, multe firme de asigurari nu ofera despagubiri in cazul in care accidentul s-a produs in conditii de iarna, iar masina nu era echipata corespunzator, chiar daca soferul are incheiata o polita Casco.

De asemenea, daca soferul blocheaza un sector de drum, atunci el risca o amenda cuprinsa intre 5.000 si 8.000 de lei si va fi nevoit sa suporte costurile aferente interventiei de degajare a acestuia.

Unde va ninge

Conform Agentiei Nationale de Meteorologie, marti, racirea vremii continua, iar maximele termice vor fi cuprinse intre 1 si 8 grade, iar minimele vor ajunge si la -9 grade in depresiuni. Vor cadea precipitatii sub forma de ninsoare in Banat si Oltenia, sub forma de lapovita in Muntenia si mixte in Dobrogea. De asemenea, va ninge si la munte.

Miercuri, vremea va fi rece, cu valori termice la amiaza intre minus 3 si 4 grade.

Norii vor mai fi prezenti in sud-vestul si sudul tarii, unde local vor fi precipitatii slabe, mai ales sub forma de ninsoare. Vantul se va mentine sprinten tot in estul si in sud-estul tarii.

In urmatoarele zile este posibil sa ninga slab si in Bucuresti.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cauciucuri iarna obligatorii, #anvelope iarna obligatorii, #cauciucuri iarna drum zapada, #caucuiucri iarna zapada, #amenzi cauciucuri iarna , #masini