Brand auto german care nu a mai construit nimic din 1961, readus la viata in China

Sambata, 07 Mai 2016, ora 12:18
7356 citiri
Brand auto german care nu a mai construit nimic din 1961, readus la viata in China

Reactivarea unui brand auto care a construit ultima oara un automobil pe vremea cand John F. Kennedy devenea presedintele SUA ar parea o aventura pe majoritatea pietelor.

Nu insa si in China, unde marca germana Borgward a fost readusa recent la viata cu ajutorul unui SUV construit de compania chineza Beiqi Foton, relateaza Businessweek, potrivit News.ro.

Directorul general al Borgward, Ulrich Walker, mizeaza pe interesul cumparatorilor chinezi pentru brandurile straine, peste jumatate din vehiculele noi comercializate anul trecut in China fiind marci straine, si pe respectul pentru tehnologia germana.

"Este DNA german, design autentic, istorie lunga. Ne pozitionam peste peste japonezi si coreeni, dar sub sau aproape de Volkswagen. Vom tinti familii tinere, educate, care ar fi fericite sa cumpere un BMW dar nu si-l pot permite, insa nu ar cumpara o marca ieftina", a spus Walker, fost director al Daimler in Asia.

Istoria Borgward dateaza inca din 1924, cand inginerul Carl F.W. Borgward a proiectat si construit un triciclu motorizat numit Blitzkarren.

In anii 1950, Borgward era al treilea mare producator auto in Germania, asigurand 60% din exporturile auto ale tarii.

Cel mai cunoscut model al companiei, Isabella, a fost lansat pe piata in 1954. Automobilul sport era echipat cu un motor de 1.493 centimetri cubi si 60 de cai putere.

Compania a intrat in lichidare in 1961, in urma scaderii vanzarilor in Statele Unite.

Noua Borgward, readusa la viata de nepotul fondatorului, construieste primul sau model, SUV-ul BX7, la o linie de productie a fabricii Beiqi Foton din Beijing.

Linia de productie are o capacitate anuala initiala de 100.000 de vehicule, care poate creste la 360.000 de unitati.

Borgward vrea sa aiba o fabrica de asamblare si in Europa, unde intentioneaza sa vanda versiuni electrice ale modelului BX7.

Intrarea pe piata chineza este dificila, avand in vedere ca si Honda, o companie consacrata, a avut dificultati sa aiba succes cu marca premium Acura, a declarat John Zeng, analist in Shanghai la LMC Automotive.

Acura a vandut circa 4.200 de vehicule in China anul trecut.

"Marcile de automobile premium au o istorie lunga. Nu poti doar sa reimpachetezi un brand mort de ani de zile si sa spui chinezilor ca este premium. Nimeni nu se va lasa pacalit usor sa cumpere", considera Zeng.

Pentru a-si imbunatati sansele de succes, Borgward a studiat si experienta unui alt producator nou intrat pe piata, Qoros Auto, companie mixta intre firma israeliana Kenon Holdings si compania chineza Chery Automobile.

La intrarea pe piata acum trei ani, Qoros a introdus primul sau sedan la un pret cu circa 3.000 de dolari peste majoritatea marcilor straine.

Qoros a vandut doar 14.001 automobile anul trecut, cu mult sub cele 570.889 de vehicule livrate de divizia Audi a VW in China si Hong Kong.

Borgward a adoptat o strategie diferita, sa intre pe piata chineza cu un SUV, pentru a profita de schimbarea preferintelor cumparatorilor.

Borgward a stabilit pretul de pornire al BX7 la 169.800 de yuani, cu circa 15% mai mic fata de SUV-ul Tiguan al VW, cel mai bine vandut SUV in China.

Motorul BX7 este fabricat de Borgward, dar compania foloseste componente produse de compania germana Bosch si Aisin Seiki din Japonia si colaboreaza cu Huawei Technologies pentru tehnologie cloud si cu LG Electronics in cazul bateriilor.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...