Ce piese auto trebuie verificate si schimbate in sezonul rece

Luni, 07 Decembrie 2015, ora 15:23
2234 citiri
Ce piese auto trebuie verificate si schimbate in sezonul rece
Foto: Chris Peeters

Debutul sezonului rece presupune si cateva griji in plus pentru conducatorii auto. Odata cu venirea iernii trebuie sa facem o revizie, sa verificam anumite piese auto si sa le inlocuim pe cele uzate.

In plus, odata cu iarna vin si sarbatorile si zilele de vacanta si pentru a te asigura ca automobilul tau face fata unui drum mai lung, va trebui sa schimbi cateva componente.

Vizita la service si inlocuirea pieselor auto uzate, inainte de prima zapada

Mergi cu masina la un service inainte ca temperaturile sa scada sub 0 grade. Cand vine vorba despre mentenanta masinii, cuvantul de baza este preventia. Cu siguranta nu iti doresti ca in drum spre o statiune montana, de sarbatori, sa te lase masina in pana. In plus, actionand preventiv si inlocuind piesele auto uzate la timp, te asiguri ca nu vei avea parte de evenimente nefericite in drumurile pe care le faci in perioada urmatoare.

O regula pe care toti soferii o stiu legata de pregatirea masinii pentru iarna este inlocuirea anvelopelor cu unele create special pentru vremea din sezonul rece. De altfel, legea ii obliga pe conducatorii auto sa-si doteze masina cu anvelope de iarna, acestia riscand amenzi consistente in cazul in care carosabilul este acoperit cu zapada iar masina pe care o conduc nu are cauciucuri de iarna. Legea care obliga la cauciucurile de iarna este menita sa-i protejeze pe soferi si pasagerii lor impotriva unor accidente rutiere provocate de circulatia in conditiile de iarna.

Inainte ca iarna sa-si intre in drepturi, ar trebui sa verifici si piesele auto de la sistemul de franare. Este esential sa te poti baza pe franele tale in conditii de polei si carosabil umed si de aceea este recomandat sa schimbi componentele uzate si care ar putea sa-ti creeze probleme la franare. Placutele si discurile de frana ar trebui schimbate cu unele noi in cazul in care cele vechi prezinta urme de uzura. Nu trebuie sa uiti nici de lichidul de frana, acesta fiind extrem de important pentru o functionare corecta a sistemuluid e franare.

O alta piesa auto pe care ar trebui sa o verifici inainte de prima zapada este bateria masinii. Iarna, acumulatorul masinii este mult mai solicitat decat in alte perioade din an, asa ca va trebui sa te asiguri ca este in stare perfecta de functionare.

Verifica si stergatoarele inainte sa pleci in vacanta de iarna. Ele sunt componente importante pentru o masina deoarece iti asigura vizibilitatea atunci cand sunt precipitatii.

Alte piese auto pe care ar trebui sa le inlocuiesti in sezonul rece sunt farurile si orice alte lumini ale masinii. Ele sunt extrem de importante, deoarece le permite celorlalti participanti la trafic sa observe automobilul tau mai usor si de la o distanta mai mare. Asigura-te ca ai la tine si cateva becuri de rezerva, mai ales daca pleci la un drum mai lung.

Nu uita nici de instalatia de climatizare. In timpul iernii ea va fi folositaintens, asa ca ar trebui sa o verifici inainte sa pleci la drum si sa schimbi piesele care nu mai dau randament, asa cum este spre exemplu filtrul de polen.

Ce ar trebui sa ai mereu in masina pe timpul iernii

Pentru siguranta ta si pentru a fi mereu pregatit pentru a iesi dintr-o incurcatura, iarna ar trebui sa ai in masina mereu urmatoarele lucruri:

  • lanturi de zapada
  • lopata pentru zapada
  • razuitor de gheata
  • spray pentru dezghet
  • punguta cu nisip
  • lanterna de mana cu baterii incarcate
  • o canistra cu combustibil, incarcata

O pana auto este intotdeauna de evitat, insa in perioada iernii ea devine chiar mai problematica si de aceea este important sa iti iei toate masurile pentru a preintimpina o astfel de situatie.

Inlocuieste toate piesele auto degradate inainte de prima ninsoare si ia-ti in portbagaj toate cele necesare intr-o situatie de urgenta. O excursie frumoasa in familie se poate transforma intr-o adevarata provocare si chiar intr-un cosmar daca nu esti pregatit cums e cuvine pentru circulatia pe timp de iarna.

Daca pleci in vacanta de iarna intr-o alta tara, consulta si legile de acolo in ceea ce priveste dotarile masinii pentru iarna. In unele tari sunt obligatorii lanturile de zapada pe rotile motoare, asa ca ar fi bine sa ai lanturi la tine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#piese auto iarna, #schimb piese iarna , #masini